Nordmenn blir mer motiverte av å bruke en klokke som måler skritt og puls, viser en undersøkelse fra Fitbit. Foto: Fitbit

MOTIVERES AV SMARTKLOKKEN

En undersøkelse fra Fitbit viser at vi beveger oss mer når vi måler vår daglige aktivitet. Og nordmenns hvilepuls under pandemien går ned.

Publisert

Funn fra en landsomfattende undersøkelse viser at nordmenn beveger seg mer, trener mer og sover mer etter at de fikk seg en klokke som måler daglig aktivitet.

– Når samfunnet stengte ned under koronapandemien viser Fitbits data at antall skritt først gikk nedover i takt med at folk satt mer hjemme. Men mer fokus på at man bør være i bevegelse gjorde at skrittene økte igjen etter en viss tid, sier Christina Hovde Olsen, norgesansvarlig i Fitbit, til fagbladet Elektronikkbransjen.

Likt for menn og kvinner

Christina Hovde Olsen, nordisk salgsansvarlig i Fitbit (t.v) og Lina Kjällström, senior markedssjef for Fitbit Nordic, her under lanseringen av Charge 5, ser at mange motiveres av smartklokkene sine. Foto: Marte Ottemo

Undersøkelsen utført av YouGov for Fitbit viser at nærmere syv av ti nordmenn oppgir at klokken har gjort dem mer motiverte til å holde seg aktive. Andelen er høyest blant de under 50 år, mens forholdet mellom kvinner og menn er tilnærmet likt.

72 prosent oppgir at de bruker klokken daglig til å følge med på antall skritt og treningsøkter, og nær hver fjerde nordmann beveger seg mer som følge av smartklokke eller aktivitetsbånd.

– Målet er at klokken skal hjelpe deg med å bli mer bevisst på vanene dine og inspirere deg til aktivitet. Bedre fysisk og mental helse handler ofte om små grep. For eksempel kan en fast gåtur daglig, å få opp pulsen i ny og ne, å legge seg en time tidligere enn normalt eller å ta seg tid til en pustepause uten skjerm, være alfa omega for psyken og kroppen vår i en travel hverdag, sier markedssjef for Fitbit Norden, Lina Kjällstrøm.

Mange bruker smartklokken sin ikke bare til å måle aktivitet, men også søvnmønster og restitusjon. Foto: Fitbit

Smartklokkene og aktivitetsbåndene måler ikke bare aktivitet, men også hvor lenge brukeren sover og søvnmønsteret ditt. Ifølge undersøkelsen følger over halvparten av nordmenn med på søvnmønsteret sitt, og hver tiende nordmann sier de har begynt å sove bedre etter å ha endret rutinene sine på anbefaling fra klokken. Det er særlig de yngre mellom 18-29 år som er opptatt av å måle søvn med klokka.

Nordmenn senket skuldrene

Data fra våre brukere viser at hvilepulsen gikk ned med mer hjemmekontor

– Undersøkelsen viser at dagens smartklokker og aktivitetsbånd dekker mange av våre behov, og det er mange ulike modeller å velge på ut fra hva som passer for deg og hva du ønsker å oppnå. For oss i Fitbit er det derfor viktig å lage ulike modeller i forskjellige prisklasser, slik at alle kan finne måleren som passer for dem, sier Kjällström.

– Har det vært andre endringer i nordmenns fysiske helse under pandemien?

Hjemmekontor har gitt nordmenn lavere hvilepuls under koronaen. Foto: Fitbit

– Data fra våre brukere viser at hvilepulsen gikk ned med mer hjemmekontor. Det virker som folk hadde et lavere stressnivå når man slipper kø og pendling, henting og levering i barnehage og mer, sier Olsen.

Faktisk kommer nordmenn på fjerdeplass blant landene som har lavest hvilepuls ifølge Fitbits eget trendkart for 2021. Italia topper listen, fulgt av Finland og Nederland, mens svenskene havner bak oss på en femteplass.

Fitbit har også samlet data fra brukerne sine på hvor mye søvn de enkelte landene får. Her kommer ikke Norge inn på topp fem, listen toppes av Finland, fulgt av Irland og Belgia.

Det er innbyggerne i Hong Kong som går flest skritt om dagen, fulgt av Irland og Sveits. Heller ikke her kommer Norge inn på topplisten, men svenskene tar en hederlig femteplass.

Artikkelen er tidligere publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 1/2022, som ble distribuert 22. februar. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.
Powered by Labrador CMS