TURBULENTE TIDER I FOTOKNUDSEN

Etter noen uker med forsøk på ulike løsninger etter FotoKnudsens konkurs, ser det nå ut til at historien får en positiv ende.

Publisert Sist oppdatert

Den 11. februar var det kroken på døren, etter over 50 år med fotohistorie. FotoKnudsen gikk ut med meldingen om at bedriften er konkurs, og 232 ansatte mistet jobben.

– Dette er nok den verste dagen i vår historie. Mange av våre kreditorer vil lide tap. Det beklager jeg sterkt, sa daglig leder Ole Bjørn Knudsen i FotoKnudsen til Bergens Tidende den gang.

Tøffe tider i fotobransjen

Vi skal nå arbeide målrettet for å utvide og forbedre tjenestene til våre kunder

Advokat Arne Laastad ble oppnevnt som bostyrer etter konkursen, og fortalte avisen at han hadde blitt kontaktet av flere som var interessert i hele eller deler av virksomheten.

I forbindelse med oppbudsbegjæringen har FotoKnudsen selv opplyst at de har en gjeld på 90 millioner kroner. Verdiene i selskapet oppgis til å være rundt 24 millioner.

Ifølge Knudsen har han og familien tapt mer enn femti millioner kroner på FotoKnudsen de siste tolv årene.

– Vi håpet i det lengste at det skulle gå. Men når det blir så store tap i en bransje som så mange karakteriserer som eksepsjonelt vanskelig, kommer det til et punkt hvor nok er nok. Vi har vært gjennom to store omstillinger tidligere. Denne gangen hadde vi ikke gode nok planer for hvordan vi skulle klare å snu skuten igjen, sier Knudsen til BT.

Leder for bransjeforeningen Fotorådet, Bjørn Erik Mangset, sier konkurransesituasjonen i det norske markedet er svært tøff. Spesielt merkes konkurransen fra internettbutikker, men også de store elektronikkjedene har den siste tiden satset hardt på salg av fotoprodukter.

– Vi er klar over at de har slitt, men det er likevel en trist dag for hele bransjen. FotoKnudsen er den fotokjeden folk flest kjenner til, sier Mangset til BT.

Snuoperasjon

Allerede fredag samme uke kom det bedre nyheter fra Bergen. Konkursboet fra FotoKnudsen ble kjøpt opp av to parter: Knudsen-brødrenes nystartede selskap FotoKnudsen Web og den tidligere konkurrenten Elite Foto.

FotoKnudsen Web kjøpte all virksomhet i Fyllingsdalen, inklusive skytjenesten og lokal produksjon, mens Elite Foto skulle ta over driften av butikkene. De ansatte skulle bli med videre.

Konkursen skapte også presseoppslag i forbindelse med selskapets skytjeneste, hvor folk kunne lagre bildene sine, og hvordan dette skulle håndteres framover. Norske kunder har lastet opp over 500 millioner bilder til FotoKnudsens digitale webtjeneste Minnebanken, som skal drives videre av FotoKnudsen Web.

– Vi vil tro dette er en veldig god løsning for de fleste av våre ansatte. Virksomheten i Fyllingsdalen vil bli gjenopptatt, og en god del av butikkene blir åpnet på nytt, sier Knudsen til NRK.

Ny nedtur

Bare to uker etter at Elite Foto tok over 19 av butikkene etter FotoKnudsen, var imidlertid disse på ny stengt. Alle oppkjøp og fusjoner over en viss størrelse må nemlig godkjennes av Konkurransetilsynet. Elite Foto og FotoKnudsen ba om et unntak fra gjennomføringsforbudet, og drev FotoKnudsen-butikkene videre som vanlig etter konkursen.

Konkurransedirektør Christine Meyer bekrefter ovenfor BT at butikkene som Elite Foto ville overta nå er stengt.

– Vi må først undersøke om dette har noen negative virkninger for konkurransen. Det er vi i ferd med å gjøre. Derfor har vi ikke gått med på et unntak fra gjennomføringsforbudet. Vi vil snakke med konkurrentene og se hvordan dette markedet er. Hele fotobransjen er i sterk utvikling med digitalisering. Men hvis vi finner at dette er uproblematisk, vil vi relativt fort kunne komme til en konklusjon, sier Meyertil Bergens Tidende.

Endelig løsning

Nå ser det altså ut som om det er kommet en løsning. I en pressemelding datert 19. februar opplyser Ole Bjørn Knudsen at selskapet FotoKnudsen Web nå har overtatt nettsidene, minnebanken og produksjonslokalene i Fyllingsdalen, etter forhandlinger med bostyrer.

– Virksomheten starter opp så snart som mulig, og allerede mandag regner vi med at det er full produksjon igjen i vårt fotolaboratorium. Minnebanken har hele tiden vært åpen, og vi skal nå arbeide målrettet for å utvide og forbedre tjenestene til våre kunder, sier Knudsen i meldingen.

 Samtidig overtar Elite Foto driften av mange av virksomhetens tidligere butikker.

– Styret i FotoKnudsen Web er godt tilfreds med en løsning som sikrer et betydelig antall arbeidsplasser og videre drift av svært mange av Fyllingsdalens Fotos tidligere butikker og avdelinger. Familien Knudsen vil også gi uttrykk for stor grad av tilfredshet med denne løsningen, sier Knudsen.

Powered by Labrador CMS