FUJIFILM MED NYTT SELSKAP

– Vi kommer med det kompakte systemkameraet X-E1, og kompaktkameraet X-F1 i premiumsegmentet.

Publisert Sist oppdatert

– Dette er to nye modeller, som ikke erstatter det eksisterende, sier Kjell Andersson.

Han er nordisk produktsjef i Fujifilm Nordic AB, et selskapet som har vært i drift siden 1. juli.

– Vi har tatt over digitalkamerasalget av Fujifilm i Norge og Sverige. I løpet av høsten vil vi også ta over Finland. I Danmark har Fujifilm allerede et eget selskap som står for kamerasalget, sier Andersson til fagbladet Elektronikkbransjen.

Vi satser på å øke vår tilstedeværelse i markedet, og derigjennom øke markedsandelene

Mer synlige

Tidligere var Fujifilm Norge generalagent for fotoproduktene til japanske Fuji Photo Film Co. Selskapet eies av svenske Fujifilm AB, som er en divisjon i Axel Johnson International AB. I dette konsernet inngår også kjeden Elite Foto. Fujifilm Norge skal fortsatt stå for salget av alle øvrige fotoprodukter som papir, kjemi, minilab, fotokiosker og storformatskrivere, samt medisinsk utstyr.

Kamersalget er nå overtatt av Fujifilm Nordic AB, som er heleid av det japanske selskapet.

– Dette gjør at vi får mer ressurser til personell og markedsføring, sier Andersson.

– På hvilken måte kommer dere til å være mer synlige i markedet fremover?

– Vi skal ha mer folk ute i butikk og på messer, og vi kommer også til å annonsere betydelig mer enn tidligere.

Langt større i Europa

– Hvorfor har japanerne overtatt driften i Norge og Sverige?

– En årsak er markedsutviklingen i Europa, der Fujifilm i snitt har en andel på 12 prosent og hele 20 prosent i Storbritannia. I Norge og Sverige har vi ligget mellom tre og fem prosent, og derfor har man sett på hva man kan gjøre annerledes. Vi satser på å øke vår tilstedeværelse i markedet, og derigjennom øke markedsandelene, sier Andersson.

Han er en av seks ansatte i Sverige. To selgere skal ansettes i Norge, og det kommer selgere også i Finland. Det nordiske hovedkontoret skal også utvides. Hovedlageret ligger i Stockholm. Service skjøttes fra Stockholm, og for Norges del også av Camera & videoteknikk. Andersson har bakgrunn fra Samsung, men har også vært innom Olympus og Kodak. Administrerende direktør Robert van Toor har siden april etablert kontoret med hjelp fra Fujifilm i Tyskland.

Kompakt system

Andersson mener Fujifilm har to store nyheter å vise på Photokina:

– Vi kommer med en ny type kompakt systemkamera, X-E1, og vi kommer med et nytt kompaktkamera, X-F1. X-E1 har samme gode bildekvalitet som X-Pro1, men vi har lykkes med å gjøre kameraet litt mindre - samtidig som vi har lagt til en veldig bra elektronisk søker med oled-teknologi og 2,4 millioner piksler. Denne gir et behagelig og godt søkerbilde. Kameraet har innebygd blits, samt inngang for ekstern mikrofon. Brikken er den samme som i X-Pro1, men vi har gjort autofokussystemet raskere slik at vi er blant de beste på markedet, sier Andersson.

Innmaten er en videreutvikling av X-Pro1, mens X-E1 utseendemessig har mer til felles med X-100.

God lysstyrke

– Mange har etterspurt en X-100 med utskiftbar optikk, og X-E1 er vårt svar på dette. Kameraet kommer i sort og sølv, og prisen er 7.500 kroner for huset. Med en 18-55 mm med lysstyrke 2,8-4,0 er prisen 10.500 kroner. Dette er et premiumobjektiv med god lysstyrke som gir høy bildekvalitet. Lysstyrken er bedre enn tradisjonelle kit-objektiv, det har innebygd bildestabilisator og ekstremt rask autofokus, sier Andersson.

X-100 koster 8.000 kroner, og Andersson mener man med X-E1 får mye kamera for pengene.

– X-100 kommer fortsatt til å være i sortimentet. Dette er et veldig bra kamera, men det er litt spesielt med tanke på at det har fast optikk, sier Andersson.

Premiumkompakt

Han karakteriserer X-F1 som et premium kompaktkamera. Her har Fujifilm ønsket å lage en designmodell som gir god bildekvalitet. Prisen er 3.500 kroner.

– Dette retter seg mot kunder som er opptatt av utseendet på kameraet. Sensoren er den samme som på X-10, en 2/3 tommer stor cmos, og X-10 har oppnådd mange gode tester nettopp på grunn av bildekvaliteten. X-F1 er mer kompakt, men også denne modellen har manuell zoom, sier Andersson.

Fujinon

På Photokina legger det japanske selskapet vekt på Fuji-familien, med Fujinon som produserer linser og objektiver til TV-bransjen.

– Fujinon har en svært stor andel i dette markedet. Nå har man for alvor overført kunnskapen herfra til konsumentproduktene. Dette gjelder for eksempel antirefleksbehandling og optikkonstruksjonene. Fujinon leverer også til Hasselblad, noe som bør bevise at vi kan lage veldig gode objektiver, sier Andersson.

– Hvorfor har ikke Fujifilm profilert dette tidligere?

– Dette er en utvikling som har pågått de senere fire årene. Det tar tid å utvikle disse produktene.

E1 og F1 uten wifi

– Et viktig tema på Photokina er trådløs tilkopling av kameraene. Hvordan ligger Fujifilm an her?

– Vi har to modeller med wifi, og har forsøkt å gjøre teknologien så enkel som mulig ved at man kopler seg direkte til en annen wifi-enhet.

– Men denne teknologien finnes ikke i X-E1 og X-F1. Hvorfor ikke?

– Vi har denne gangen valgt å fokusere på bildekvaliteten.

Til X-Pro1 har Fujifilm hatt 18, 35 og 60 mm objektiver. Til X-E1 har de hatt 18-55 mm lyssterk zoom. Nå kommer de også med en vidvinkel på 14 mm. I 2013 lanserer de ytterligere fem objektiver.

Flere objektiver

– Til neste sommer kommer kundene våre til å kunne velge mellom ti objektiver, sier Andersson.

Fujifilm har et eget M-adapter slik at også Leicas objektiver kan benyttes. Det finnes også andre som produserer adaptere slik at man også kan benytte andre objektiver på X-Pro1 og X-E1.

– Hvor  ser du det største vekstpotensialet for Fujifilm?

– Kompakte systemkamera kommer til å bli stadig viktigere. Men vi ser også at kompaktkamera i premiumsegmentet vil vokse.

Powered by Labrador CMS