Fra Olympus' sommerfest i Oslo den 7. juni. Foto: Olympus

JENTEKVELDER SELGER KAMERA

– På vår første jentekveld, som vi arrangerte sammen med Scandinavian Photo, sto det 200 i kø da vi åpnet. Siden har vi fortsatt med dette.

Publisert

Det sier Annika Johansen, som er nordisk nøkkelkundesjef i Olympus. I 2014 var hun en periode i praksis den eneste ansatte i kameraavdelingen, og på denne tiden kom en del kameramodeller hun synes passet til damer.

– Vi manglet en skikkelig strategi for å nå denne kundegruppen, og sammen med Scandinavian Photo, som den gang het FotoVideo, arrangerte vi «Girls Night». Vi innledet et samarbeid med blogg-plattformen Stylista, som inviterte sine lesere, og ble veldig overrasket da det sto 200 damer i kø utenfor butikken da arrangementet startet. Her viste vi kamera som var mindre i størrelse, med et design om appellerte til kvinner. Vi kjørte produktopplæring, ga mulighet til å teste kameraet i studio, og hadde med en egen fotograf som tok bilder av deltakerne. Vi serverte litt mat og hadde underholdning. Det vi lærte av dette arrangementet, var at salget av PEN ganske umiddelbart gikk opp, fordi deltakerne delte opplevelsen med leserne sine, sier Johansen.

Annika Johansen er nordisk nøkkelkundesjef i Olympus. Foto: Stian Sønsteng.

Vi møter henne ved Olympus’ kontorer i Asker, sør for Oslo. Her har hun ansvaret for kameraavdelingen, med kollegene Øyvind Engøy og Camilla Sørheim. Engøy er nøkkelkundesjef, mens Sørheim er vikar for Juliane Hval Holmedahl som er markedsansvarlig. I tillegg til kamera har de diktafoner og kikkerter i sortimentet, og de deler kontorer med over 50 kolleger i Olympus som hovedsakelig arbeider med medisinsk utstyr.

– De er størst på kamera som tar bilder inne i kroppen til pasientene, sier Johansen.

Tidlig ute

Tilbake til 2014. Omtrent samtidig med det første jentearrangementet, kom nevnte Hval Holmedal inn i selskapet.

– Sammen arrangerte vi Olympus PEN Summer Party, som siden er blitt en tradisjon. Det første året sto vi for dette alene, på Stratos i Oslo, og året etter kom Stylista inn som medarrangør også her, sier Johansen.

På sommerfesten viser Olympus frem noe av porteføljen sin. Foto: Olympus.

Hun karakteriserer den første sommerfesten som en stor suksess, og forteller at det deltok 250 mennesker.

– På torget utenfor hadde vi cirka 200 kamera til utlån for kvelden. På disse arrangementene snakker vi ikke piksler og iso, men vi forteller om kameraene, viser og demonstrer hvor enkle de er i bruk. Vi har produktene tilgjengelig, fotografer som driver opplæring og fotograferer deltakerne, sier Johansen.

– Hvem deltar på disse arrangementene?

– Bloggerne, følgerne deres, og våre kunder.

– Hva synes tradisjonelle medier som har en redaktør, om en satsing på bloggere - som kanskje kan sies å være kjøpt og betalt?

– Media har flyttet seg, og vi annonserer også i tradisjonelle medier. Samtidig har vi lært oss at vi er nødt til å være der kundene er, og vise oss frem der de er. Kundene leser disse bloggerne, og det har vært viktig for oss å plukke ut samarbeidspartnere som har tro på produktene, og faktisk bruker og liker dem. Vi får veldig mange forespørsler fra bloggere som har lyst til å samarbeide med oss, sier Johansen.

Hun mener Olympus var blant de første i fotobransjen i Norge som begynte med dette.

Størst i Norge

– Dette er ikke bare bloggere, men det kan også være andre «influensere», profesjonelle fotografer, instagrammere og youtubere. Vi ser at våre konkurrenter nå gjør akkurat det samme, sier Johansen.

I Norge har vi og våre konkurrenter dratt speilløst opp som en reell konkurrent til speilrefleks

I vår holdt hun et foredrag for sine kolleger i Olympus på en europeisk konferanse, om nettopp disse arrangementene.

– Vi gjorde det også like etter den første jentekvelden. Sammen med Juliane, delte jeg erfaringene herfra med kollegene våre. Det har vist seg at dette har fungert, i form av gode salgstall. Frem til nå har vi i Norge solgt flest PEN-kamera pro kapita i Europa, sier Johansen.

– Dette skyldes disse arrangementene?

– Ikke bare. I Norge har vi og våre konkurrenter dratt speilløst opp som en reell konkurrent til speilrefleks. Vi er tidlig ute med ny teknologi i Norge.

– Har satsingen på jenter skremt bort gutta som PEN-kunder?

– Vi har Pen i ulike farger, og noen gutter synes de brune og hvite kameraene er kjempekule, på samme måte som enkelte jenter liker de mer maskuline modellene våre, sier Johansen.

Når man ser på porteføljen til Olympus, står Pen-modellene for 40 prosent mens OM-D står for 60. TG-5 er det eneste kompaktkameraet Olympus har igjen, samt ett actionkamera; TG Tracker.

Olympus Pen E-PL9 er en av kameramodellene Olympus gjerne viser frem til kvinnelige kunder. Foto: Olympus.

Både PEN og OM-D har en bildebrikke med mikro 4:3-format, som Olympus og Panasonic er alene om på markedet.

– Er dere fornøyd med posisjonen dere og Panasonic har fått med mikro 4:3?

– Vi er veldig fornøyd og har tro på vårt system. Et viktig salgsargument er størrelsen. Hvis vi skulle valgt et annet format, måtte all optikk lages på ny. Dessuten sparer du ikke så mye på størrelsen når det gjelder kamerahuset; optikken må også være liten, og her vinner vi, sier Johansen.

Flere burde valgt mikro 4:3

Hun sier at flere tredjepartsleverandører også produserer optikk til mikro 4:3, blant annet Sigma, Voigtlander, Zeiss, Tamron og Samyang.

Fra venstre Camilla Sørheim (markedsansvarlig), Annika Johansen (senior nøkkelkundesjef), Tanja Mehler (markedsansvarlig Olympus Europa) og Pernilla Becker (business support manager) og Julia Lemburg (lærling Olympus Europa) på sommerfesten i juni. Foto: Olympus.

– Vi tror de fleste ville dra nytte av våre mikro 4:3-kameraer. Naturfotografer, pressefolk, og ikke minst familier på reise burde hatt et mikro 4:3-kamera. Kvaliteten er god, svært mange har allerede gått over til oss, og de er strålende fornøyd. Det er ikke så mange år siden vi gikk bort fra speilrefleks og kun valgte mikro 4:3. Siden har vi sammen med Panasonic bygd opp et stort sortiment med optikk.

– Hva er årsaken til at ikke flere ikke er gått over?

– Mye skyldes nok en tradisjonell tankegang, så her har vi fortsatt en jobb å gjøre. Jeg vil tro verden ser annerledes ut om ti år, og det er helt umulig å si hvem som vinner kampen. At produktet er bra nok, viser også alle testene der vi kommer høyt opp, sier Johansen.

Når det gjelder PEN og OM-D, sier hun den den største og mest åpenbare forskjellen er at det ikke er søker på PEN, med unntak av toppmodellen PEN-F.

– Vi har også Pro-serien, som er en helt annen kategori, som vi markedsfører mot profesjonelle fotografer. E-M1 var det første proffkameraet vårt, så kom E-M1 Mark II, sier Johansen.

Det seneste året har Olympus satset spesielt på naturfotografer, for å gjøre denne gruppen kjent med Olympus.

Fra Olumpus' sommerfest. Foto: Olympus.

– Hva med videofunksjonen i kameraene deres?

– Den er veldig god, og vi har tre videoambassadører som kun arbeider med Olympus. Men, også her har vi sterke konkurrenter, og vi arbeider videre for at vi virkelig skal slå gjennom, sier Johnsen.

Powered by Labrador CMS