ANDROID OG FULLFORMAT

Nikon møter wifi-etterspørselen med et Android-kamera. Til fullformat-modellen D600 selges en trådløs enhet som tilbehør.

Publisert Sist oppdatert

Uken før Photokina lanserte Nikon sin fullformat speilrefleks D600, som koster 17.000 kroner. Dette er 4.000 kroner mindre enn for en D800. D600 ble lansert en torsdag, og kom i norske butikker påfølgende tirsdag. Norgessjef Bjørn Mangset håper dette er en ny trend fra Nikon.

– Vi har hatt en stor suksess med D800. Problemet er at kundene ikke har fått det i tide. Dette har vi nå snudd på hodet. Vi har planlagt lanseringen i god tid, og vet at det volummessig er gode kvantiteter ute i butikkene, sier Mangset til fagbladet Elektronikkbransjen.

Målgruppen til D600 er ifølge Mangset dem som har sittet litt på gjerdet og ventet på et produkt som er litt lettere å ta med seg enn de store fullformat-husene.

Vi har gått en annen vei, med en noe mindre sensor i et mer kompakt system

D600 og D800

– Hva er forskjellen på D600 og D800?

– Først og fremst at D600 er et mindre og lettere kamera, og kanskje lettere å ta i bruk og gjøre seg kjent med. Du får en optimal kombinasjon av ytelse og brukervennlighet, sier produktspesialist Jon Aasen.

Mangset mener D600 treffer en bredere gruppe.

– Med D800 og D4 må man som fotograf vite hva man gjør. D600 har de forhåndsinnstilte programvalgene vi kjenner fra konsumentkameraene. Dette er en brobygger mellom konsument- og de mer profesjonelle kameraene, sier han.

– Et naturlig tema i 2012 er muligheten for trådløs tilkopling, samt GPS. Dette må man til D600 kjøpe som tilbehør. Hvorfor er det ikke innebygd?

– Det er nok mest på grunn av at vi har lagt stor vekt på at huset skal være så kompakt som mulig. Huset er vesentlig mindre enn våre andre modeller, derfor har vi tatt ut en del ting som kanskje andre har tatt med, sier Mangset.

Wifi som tilbehør

– Hvordan vil det bli å konkurrere med dem som har både wifi og GPS innebygd, slik Canons 6D har?

– Jeg tror nok det går bra. Vi har så mange andre ting å spille på. Hvis man sammenligner spesifikasjonene faller vi godt ut likevel, sier Mangset.

Aasen mener lysmålingen er et godt eksempel på dette.

– Den har 2016 punkter, og måler piksel for piksel i RGB. Kameraet analyserer motivet mens fotografen ser i søkeren. Sammen med autofokusen, som har 39 punkter, gjør dette at D600 kan brukes i situasjoner der proffmodellene til nå har vært eneste alternativ, sier Aasen.

Han karakteriserer D600 som et lett kamera med proff ytelse. For at D600 skal kunne brukes trådløst, kopler man en liten wifi-enhet til huset. Det finnes applikasjoner til både Ios og Android, og man kan via eksterne enheter ta bilder, se bilder og overføre dem.

– Via en smarttelefon er det svært enkelt å dele bildene, for eksempel på Facebook, sier Aasen.

En liten GPS-enhet selges også som tilbehør til D600.

Android-kamera

På de tre foregående messene, Photokina arrangeres i Køln hvert annet år, har trådløse kamera vært etterspurt. Nikon kom med sitt første wifi-kamera i 2006, Coolpix P1, som Mangset karakteriserer som en suksess.

– Siden har det vært tørt en god periode. Men i høst lanserte vi verdens første kompaktkamera med Android operativsystem, Coolpix S800C, sier Mangset.

Kameraet koster 3.400 kroner, og er bygd på en Android-plattform. Dette er et standard kompaktkamera med cmos-sensor og 10 ganger zoom med optisk VR.

– Kameraet har wifi, og man kan for eksempel fra Facebook-applikasjonen laste opp bildene direkte hvis man er tilkoplet et trådløst nettverk, sier Aasen.

Mangset sier kompaktmarkedet er gått ned, både i Norge og globalt, og mener mye av grunnen er at smarttelefonene har tatt over.

– Man har ikke et ordentlig kamera med en mobil, men man har muligheten til å dele. Med S800C har man et skikkelig kamera med zoom, der man kan gjøre det samme. Dette er et veldig spennende produkt for oss, sier han.

Har sett lyset!

– Når kommer dere med flere wifi-kameraer?

– Det kan vi ikke si, men det forundrer vel ikke noen at de kommer, sier Mangset.

– Hvordan vil dere forklare at de tradisjonelle kameraprodusentene, som Nikon, har vært så sene til å ta i bruk ny teknologi som wifi?

– Vi har tradisjonelt fokusert på bildekvalitet, brukervennlighet og ergonomi, og har nok hengt litt etter på dette området. På den annen side kommer det for fullt nå, så vi har vel sett lyset, smiler Mangset.

Nikon 1

Nikon kom med sine første kompakte systemkamera siste kvartal 2011, med Nikon 1. Mangset sier de er markedsledende, med det han beskriver som en veldig hyggelig andel, ikke bare i Norge.

– I mars ble Nikon 1 markedsledende i Europa. Nå lanserer vi J2 som etterfølgeren til J1, sier Mangset.

Aasen sier J2 har fått en tilleggsfunksjon på programhjulet, som gir flere kreative muligheter.

– Man får direkte tilgang til manuelle og halvmanuelle program. Vi har også innlemmet funksjoner fra kompaktkameraene våre, som Nikon 1 kan utnytte til fulle takket være hastigheten til kameraet. Et eksempel er nattlandskap og nattportrett, der man kan ta bilder under dårlige lysforhold men likevel klarer å fange både det mørke og det lyse i bildet ved at kameraet tar flere eksponeringer og kombinerer disse, sier Aasen.

Mindre sensor

Prisen på J2 er 4.300 kroner. Mangset forteller at J1 har gått noe ned i løpet av året, ned til 3.000 kroner. V1, som var beregnet på entusiastene, har bare stått for 15 prosent av Nikon 1-salget.

– Den store kjøpegruppen til Nikon 1 er barnefamilier, gjerne kvinner, som ser fordelen med å ha et lite og raskt system.

– Nå begynner alle å komme med kompakte systemkamera. Hva tenker Nikon om konkurransen?

– Vi føler vi med Nikon 1 har et unikt system. De andre er ganske like når det gjelder sensorstørrelsen. Vi har gått en annen vei, med en noe mindre sensor i et mer kompakt system også når det gjelder optikken, sier Mangset.

– Hvordan vil styrkeforholdet mellom speilrefleks, kompakt system og kompaktkamera utvikle seg?

– Kompakt system tar en dramatisk mye større del av kaka, i antall har antallet økt halvannen gang i løpet av et år, og de utgjør 12 prosent av salget i forhold til speilrefleks, som går noe ned. Samtidig er det gledelig at nordmenn kjøper stadig dyrere produkter, det er kvalitet som gjelder, sier Mangset.

Video

På årets Photokina har Nikon for første gang satt av en del av utstillingsområdet til videofilming.

– Det er ingen tvil om at filmfunksjonalitet er viktig for Nikon, selv om vi først og fremst er produsent av kamera og optikk. Video er viktig for kundene våre, og vi ser at det er stor fokus på film i proffmodellene våre D4 og D800. Det er kult å se, når vi lanserer D600, at dette har en videofunksjonalitet som er så å si identisk med D800. Også D600 kan fint brukes i profesjonell videosammenheng, sier Aasen.

Mangset supplerer:

– Video er en stor og viktig satsing for Nikon, og vi ser at tradisjonelle brukergrupper som de profesjonelle pressefotografene er blitt tvunget inn på video - og de stiller store krav også på dette området, sier Mangset.

Han forteller at Nikon i Norge de siste månedene har økt innen speilrefleks.

– Det er på grunn av D3200 og D800, og vi venter at økningen vil fortsette takket være D600.

Powered by Labrador CMS