MOBILE KUNSTVERK

Samsung vil vise at fotokunst kan lages på mobilen, og arrangerte en Instagram-fotoutstilling i tre nordiske byer. Joakim Bang står for Norges bidrag til utstillingen.

Publisert Sist oppdatert

Med deling på Facebook, filtre på Instagram og med stadig bedre mobilkamera har nordmenn aldri knipset flere bilder.

Rekordår i fjor

Mine bilder er for meg små historier, en dagbok om du vil, fra livet mitt

Vi skrev ut hele 72 millioner bilder i 2013, en økning på tre prosent fra året før. I tillegg lagde vil 250.000 fotobøker, 6,2 millioner postkort, 213.000 bildekalendre og nesten 160.000 bilder på kanvas til å dekorere hjemmet.

– Disse tallene viser at fotointeressen hos nordmenn bare fortsetter å vokse. Folk har skjønt at man også kan skrive ut bildene man tar på mobilen, og apper som Instagram er med på å drive interessen. I 2012 stod mobilbildene for 5 prosent av utskriftene, i 2013 har tallet økt til hele 20 prosent. Totalt sett bruker nordmenn nesten 309 millioner kroner på ulike bildeprodukter, det er en vekst på fem prosent ifht 2012, sier kommunikasjonssjef i Stiftelsen Elektronikkbransjen, Marte Ottemo.

Samsung kaster seg på trenden med sitt WithANote-prosjekt, hvor de stiller ut utvalgte Instagram-fotografer og bilder tatt med Samsung Galaxy Note 3.

Instagram-kunstnere

I løpet av én uke i januar skapte kreative sjeler fra hele verden ny billedkunst ved hjelp av mobilen, og resultatet ble bildeutstillinger i Oslo, Stockholm og Helsingfors. Joakim Bang står for Norges bidrag til utstillingen.

–Jeg har alltid vært opptatt av visuelle uttrykk. Mine bilder er for meg små historier, en dagbok om du vil, fra livet mitt. Bildene jeg tar er nesten utelukkende tatt på impuls rundt om i Norge. Jeg synes det gir et mer troverdig uttrykk, sier Bang. På Instagram har han 21.000 følgere under kallenavnet @jasonbillies.

På åpningen av utstillingen på Grünerløkka i Oslo var det salgssjef for telekom i Samsung, Stig-Ove Langø som stod for opptakten.

–Prosjektet setter fokus på den mobile kunstformen og bildene som kan skapes gjennom dagens mobilteknologi, sier Stig-Ove Langø i Samsung.

Etter at gjestene fikk sett på de ulike bidragene, ble det også tid til debatt om hva som egentlig kan klassifiseres som kunst.

Melankolsk prosjekt

Joakim Bangs Instagram-profil er fylt med øyeblikksbilder fra nakne bygater, ved stille skogstjern og snødekte fjell. Bildene bærer ofte preg av å være tatt om morgenen.

Han har brukt telefonen sin til å skape bildekunst i halvannet år, men synes det er vanskelig å sette fingeren på hva som inspirerer ham mest.

− Det er den naturlige skjønnheten i de små tingene jeg setter mest pris på. Et tre kan være vakkert og stemningsskapende i seg selv, derfor finner jeg inspirasjon i alt jeg ser rundt meg, sier han.

Den unge fotografen er glad i landskap, og tar derfor mye natur- og landskapsbilder. Stort sett lager han bilder kun for sin egen del, og innrømmer at han har et bevisst forhold til stilen på bildene sine som går mye i blå- og gråtoner. Han medgir at de kan fremstå som melankolske, nærmest dystre, men føler at den måten å ta bilder på skildrer livet som det er, og noen ganger er det mørkt og ekte.

− Alt er ikke flott og fargerikt hele tiden. Instagram er fullt av glade folk som hele tiden byr på det perfekte, men jeg har større respekt for folk som tørr å være ærlige. Bildene mine er verden som jeg ser det, og de viser at livet er noe mer enn bare fashion, sol og sommer, sier han.

Mer informasjon om prosjektet finnes på www.withanote.no.

Powered by Labrador CMS