ACTION I VIDEOMARKEDET

Gutta i XIT Nordic gikk fra snowboard-klær og tilbehør til videokameramarkedet. Siden har de ikke sett seg tilbake.

Publisert Sist oppdatert

Mens de tradisjonelle videokameraene taper terreng, suser action-kameraene opp i både volum og verdi. Videokameramarkedet falt med 28 prosent fra 2010 til 2011, viser tall fra Stiftelsen Elektronikkbransjen, men ett segment gjør det likevel bra – action-kameraene. Det er foreløpig ikke massive volum det er snakk om, men markedet vokser raskt.

Fra sport til elektronikk

Målgruppen var i starten ekstremsporttyper som drev med fallskjermhopping. Nå ser vi at det er Ola Nordmann som driver med alt fra sykling, jakt og fiske til babysvømming

Vi tok turen opp til Frysja i Oslo og besøkte XIT Nordic, et selskap som har spesialisert seg på denne type videokamera og tilbehør.

– Vi startet med action-kamera i 2010, og kom opprinnelig fra snowboard og tekstil-markedet. Det ble en stor overgang, med en helt annen måte å jobbe mot forhandlere og distributører på. Og med et helt annet marginbilde, sier Sverre Platou, daglig leder i XIT.

Det fordrer høyere volum og mer effektiv drift, og det er i elektronikkbransjen de selger klart flest kamera.

– Det var FotoVideo som satset på oss først, og så har resten kommet litt naturlig. Vi fikk på plass en avtale med Elkjøp tidligere i år, og det har vært et stort løft for oss, sier Platou.

Fra null til hundre

XIT Nordic har agenturet på Contour, et av de mest kjente merkene i segmentet, og importerer også produkter fra Drift Innovation, Replay, VIO, samt tilbehør fra SoundMagic og Lenmar.

– Vår største konkurrent er nok GoPro, de er «storebror», sier Platou.

Selskapet har agentur på Contour i hele Skandinavia, og har fire ansatte i Norge, én i Sverige og én i Finland. Da de startet i 2010 solgte XIT 1.100 action-kamera i Norge. I 2011 steg tallet til 4.500 enheter, mens Platou regner med at fasiten blir rundt 9.000 enheter i 2012. På nordisk basis tror han på rundt 16.000 solgte enheter i år.

XIT og Contour har to ulike typer action-kamera på det norske markedet; basismodellen Contour ROAM til rundt 2.000 kroner, eller som kit med undervannshus til 2.500 kroner, og toppmodellen Contour+ som koster rundt 4-5.000 kroner. I tillegg kommer en meget bred tilbehørsportefølje.

– Vi har rundt 27 ulike typer tilbehør og fester til kameraene. Nå har vi akkurat begynt å selge pakker hvor vi bundler utstyr i forhold til hva folk skal bruke det til, blant annet Snow, Moto, Bike og så videre. Da sparer man 30-40 prosent i forhold til å kjøpe det løst.

Både ekstremsport og babysvømming

Og det er ikke måte på hvor og hvordan du kan feste kameraene. XIT leverer feste til håndledd, sugekopp til bil, ulike hjelmfester, feste til gevær, mast på seilbåt, undervannshus til dykking, hjulfeste til bil, til ben, caps og mer.

– Målgruppen var i starten ekstremsporttyper som drev med fallskjermhopping og slikt, og så kom snowboard og ski-gjengen. Nå ser vi at det er Ola Nordmann som driver med alt fra sykling, jakt og fiske og babysvømming, sier Platou.

Vi nordmenn er verdensmestre på Facebook, og deler gjerne våre, mer eller mindre imponerende, friluftsaktiviteter med hverandre.

– Vi ser at mye av videoene havner uredigert på Facebook, YouTube og Vimeo, men mer og mer blir også rediger sammen og brukt som promo for merkevarer, personer og bloggere. Det er én-knapps opplasting til nett, så vi ser at mye deles, sier Platou.

Direkte fra Færdern

XIT er også mye ute og gjør eventer sammen med partnere. Under vårens store seilas i Oslo, Færdern, sende de 12 timer live filming fra seilasen via Ustream, i samarbeid med seilmagasinet.no.

– Det var et testprosjekt for et nytt produkt fra oss som heter Cerevo. Det er et kamera som via en HDMI-kabel kobles til en Cerevo-boks, som sender live via mobil eller mobilt bredbånd. Vi regner med å lansere produktet i løpet av sommeren, sier Platou.

De er også mye med ute på eventer som Gatebil, og sponser VM i stand-up paddling i Sverige i år.

– Da sender vi live fra tuppen av utøvernes surfebrett, sier Platou.

Ifølge XIT-sjefen er det bare fantasien som setter grenser for hva som er mulig å filme med et action-kamera.

– Du kan montere det i hjulbuen på en bil for å se hvordan demperne virker, eller ved pedalene til Petter Solberg for å se hvordan en skikkelig rally-stjerne kjører, sier han.

Venter på de store

På spørsmål om han er redd at de store kameraprodusentene som Canon, Nikon og andre skal forsøke å kapre action-kameramarkedet, svarer Platou benektende.

– Det kommer jo litt an på hva de kommer med. Vi vet at JVC for eksempel kommer med ett action-kamera nå. Men vi har et sterkt merkenavn, særlig blant unge, og Contours produktplaner framover er ganske aggressive, sier han.

Contour samarbeider blant annet med det norske snowboard-esset Torstein Horgmo og Jackass-stjernen Bam Margera, og Platou sier de jobber intenst med å finne nye, norske partnere.

Nå står sommeren for døren, og juni er blant de beste månedene i året for XIT – sammen med tidspunktet den første snøen faller og julesalget.

– Dette er et helårsprodukt, men vi ser at kjernetiden er vinter og sommer. I desember er det ekstra stort trykk, basiskameraet til 1.999 kroner er et bra produkt under juletreet, sier Platou.

Han forteller at XIT i fjor omsatte for rundt seks millioner, mens de i år regner med å komme opp i 14-15 millioner.

Contour ROAM

Denne basismodellen takler åtte timers filmopptak i full HD eller 12 timer i 720p, og har en egen app som enkelt lar deg dele innholdet direkte fra kameraet til internett.

Kameraet har en 170 graders vidvinkellinse, lar deg ta opp i 720p, 960p eller 1080p, og tar stillbilder med fem megapikslers oppløsning. Det er vanntett ned til én meter, og vil du dypere kan du kjøpe med undervannshus. Her er det ikke noen jack-inngang, men videokameraet har innebygd mikrofon. Prisen ligger rundt 2.000 kroner.

Contour+

Videokameraet tar film i full HD og har en F2.8 supervidvinkel linse. Med den tidligere nevnte boksen fra Cerevo kan du sende direkte fra ditt eget friluftseventyr, musikkfestival eller fotballkamp.

Via blåtann og en egen app for iPhone og Android kan du trådløst sjekke om vinkelen på kameraet er rett stilt inn, stille hvitbalanse, sjekke minnekortet og slå av og på GPS-en. Du kan også koble kameraet til PC-en via HDMI, og se hva du har filmet uten å måtte overføre selve filen. Contour+ har en ekstern 2,5mm jack for ekstern mikrofon om du vil ha bedre lyd enn det som er innebygd, du kan ta stillbilder med fem megapikslers oppløsning og den innebygde GPS-en registrer fart, sted og høyde. Både Contour+ og ROAM er laget for å tale en skikkelig støyt, og med kameraets undervannshus til 500 kroner kan du dykke ned til 60 meter. Kameraet er bare 98x58x34 mm og veier 150 gram. Prisen er som tidligere nevnt rundt 4-5.000 kroner.

Powered by Labrador CMS