Alexander Kvæstad (t. v.) i Foto.no og Matyáš Podstránský i Ncam på LLB-messen. Foto: Stian Sønsteng

FOTO.NO MED RVFX FRA NCAM

– Ncams løsning for virtuell flerkameraproduksjon er et godt eksempel på at Foto.no er mye mer enn en fotobutikk, sier Alexander Kvæstad.

Publisert

– Ncam-systemet vet hvor kameraene er, slik at man i sanntid kan kombinere virkelige videobilder med virtuelle elementer, sier Kvæstad.

Når vi møter ham på LLB-messen i Telenor arena på Fornebu i midten av mars, har Foto.no hatt Ncam i porteføljen i drøye to måneder.

– Ncam er et nytt merke på det norske markedet, og vi viser det for første gang her på messen. Vi ville først forstå systemet selv, før vi aktivt gikk ut med det. Dette gjelder for så vidt alt vi selger i Foto.no, da kompetanse er en viktig del av tilbudet vårt. Her på LLB har vi derfor også med oss et par representanter fra Ncam, sier Kvæstad til fagbladet Elektronikkbransjen.

Et Red-kamera påmontert Ncam Mk2 Camera Bar og Ncam Mk2 Server. Foto: Stian Sønsteng

Marvel og Star Wars

Han er produktspesialist innen videoproduksjon i Foto.no, og sier Disney-produksjoner som Marvel-serien og Star Wars er gode referanser for Ncam.

Her er det kun fantasien som setter begrensningene

– Her på LLB viser vi en virtuell bil plassert på messegulvet, men Ncam kan også gjøre det motsatte, der personer og objekter plasseres i en virtuell verden. Her er det kun fantasien som setter begrensningene, sier Kvæstad.

På LLB har Foto.no satt opp et videokamera tilkoplet Ncam-systemet. Når Kvæstad panorerer, zoomer og endrer fokuspunktet, vises dette i sanntid på en monitor, der den virtuelle bilen og messeområdet smeltes sammen. Når Kvæstad filmer gjennom den virtuelle bilen, kan han først stille fokuset skarpt på dashbordet, før han sømløst flytter det til messegulvet på den andre siden av bilen.

Også trådløst

Ncam-løsningen består både av programvare og fysiske enheter.

– På toppen av videokameraet har vi plassert et kamerahode (Ncam Mk2 Camera Bar) med fire øyne, som analyserer avstand og kontrast for å vite hvor det er i rommet. Det sporer miljøet, og bruker faste elementer som ankerfester, slik at bildet og grafikken plasseres på rett sted i forhold til hverandre. Dette klarer Ncam uten at man manuelt må markere ankerpunktene, ved hjelp av de små grønne klistrelappene man kanskje har sett. Systemet synkroniseres med kameralinsen, slik at zoom og fokus vises på samme måte i det digitale bildet, som i den virkelige verden rundt bilen, sier Kvæstad.

Alexander Kvæstad (f. v.), Karen Norton, Christopher Næss, Thomas Reisæter og Elise C. Røisland i Foto.no på LLB-messen. Foto: Stian Sønsteng

Ncams andre versjon av Camera Bar er kraftig modifisert for å passe til de mest krevende kringkastings- og filmmiljøene. På videokameraet er også Ncams Mk2 Server montert. Denne kombinerer informasjonen fra Camera Bar med videokameraet, og datamaskinen som kjører Ncam Reality-programmet.

– Ncam krever så lite av dataoverføringen, at systemet også kan brukes trådløst. I USA gjøres dette blant annet under dekningen av NFL og Superbowl, sier Kvæstad.

Virtuell bøyg

– Hvilke krav stilles til kameraet som brukes?

– Det kan nesten være hvilket som helst kamera med tidskode, sier Kvæstad.

Løsningen koster fra 60.000 til 100.000 kroner per kamera, og den kan også brukes i flerkameraproduksjoner.

Den største bøygen er kanskje å lage de virtuelle verdenene eller elementene

– I tillegg kommer det lisenser, der man betaler for en viss bruksperiode, for eksempel en uke eller en måned, sier Kvæstad.

– Hvor kommer den virtuelle bilen fra?

– Den har vi rett og slett lastet ned fra Unreal Engine Marketplace, som er et gratis spillprogram. Den største bøygen er kanskje å lage de virtuelle verdenene eller elementene, så for demonstrasjonens skyld gjorde vi det så enkelt at vi kjøpte denne bilen, satte den i Unreal-programmet, og koplet den sammen med Ncam, sier Kvæstad.

Under LLB plasserte Foto.no en virtuell bil på messegulvet med Ncam-systemet. Foto: Foto.no

Mer enn butikk

Ncam Technologies ble etablert i 2012, og kaller seg selv pionerer innen RVFX (real-time visual effects), med sin patenterte teknologi som skal revolusjonere måten visuelt innhold brukes innen film, kringkasting og sceneproduksjoner. Selskapet har hovedkontorer i London og Los Angeles.

– Ncam passer godt inn i porteføljen hos Foto.no, som er så uendelig mye mer enn fotobutikken du besøker i Barcode i Oslo. Vi er i dag rundt 70 ansatte, med en stor bedriftsavdeling. Mye av det vi viser her på LLB-messen handler nettopp om dette, med for eksempel produksjon av kinofilmer og dokumentarer, og vi bygger også studioer og redigeringsrom til strømming av video og podcast-produksjon, sier Kvæstad.

Artikkelen er tidligere publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 2/2023, som ble distribuert uke 16. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.
Powered by Labrador CMS