Terje Abusdal (t.h), sammen med juryleder Karin Rehn-Kaufmann og prisutdeler. Foto: Leica
Terje Abusdal (t.h), sammen med juryleder Karin Rehn-Kaufmann og prisutdeler. Foto: Leica

NORSK FOTOVINNER

Fotograf Terje Abusdal vant Leica Oskar Barnack Award 2017, foran 2.700 fotoserier fra 104 land.

Leica Oskar Barnack Award, LOBA, er en internasjonal fotokonkurranse som ble delt ut for første gang i 1979 i anledning 100-årsjubileet for Oskar Barnacks fødsel.

Konkurransen er til minne om Oskar Barnack, oppfinneren og hjernen bak Leica-kameraet.

Terje Abusdal er den første norske vinneren av den prestisjefylte konkurransen for profesjonelle fotografer. Vinneren mottar blant annet en personlig Leica M10 og 25.000 euro, i tillegg til at bildeserien blir stilt ut en rekke steder over hele verden.

Den internasjonale ekspertjuryen bestod av Karin Rehn-Kaufmann, Michelle Dunn Marsh, Christian-Matthias Pohlert, Scarlett Coten og Douglas So.

– Det er en stor ære å vinne denne prisen. Den gir store muligheter for meg, og økonomisk frihet og spillerom til å jobbe videre med mine prosjekter, sier Terje Abusdal i en pressemelding

Abusdal ble født i Evje i 1978, bor i Oslo og jobber hovedsakelig med uavhengige prosjekter i skjæringspunktet mellom fakta og fiksjon.

Prisutdelingen foregikk i en kirke i Berlin 13. september, og Abusdal har flere planer framover. Det er bare noen få uker siden han åpnet utstillingen "Abusdal & Abusdal: Radius 500 meter" på Fotografiens hus i Oslo. Om få uker drar han til Nord-Norge for å jobbe videre med et prosjekt han startet i Kjøllefjord i januar i år, hvor ti fotografer var invitert med nord for å gjøre et i regi av Uncertain States Scandinavia og Artic Culture Lab.

Prosjektet er foreløpig i støpeskjeen, men det tar utgangspunkt i nedbrenningen av Finnmark høsten 1944 og handler om hva det er som skal til for å kunne kalle et sted sitt hjem. Det er nært beslektet med arbeidet til Terje med skogfinnen, der han tar i bruk utradisjonelle metoder for å visualisere fortiden.

Powered by Labrador CMS