Olympus OM-D E-M10 MK IV, som kom på markedet i høst. Foto: Olympus
Olympus OM-D E-M10 MK IV, som kom på markedet i høst. Foto: Olympus

JIP OVERTAR OLYMPUS 1. JANUAR

Olympus Corporation har i dag signert avtalen med Japan Industrial Partners, Inc. (JIP) om overtakelse av deres kamera-virksomhet.

Publisert

Avtalen innebærer at Olympus den 1. januar 2021 overfører 95 prosent av aksjene i et nytt selskap, OM Digital Solutions Corporation, til JIP.

– Den lokale organisasjonen er ennå ikke helt på plass, men informasjon om denne kommer om ikke lenge, sier Annika Johansen, som er norsk salgssjef i Olympus, til fagbladet Elektronikkbransjen.

Olympus ble etablert i Japan i 1919, og deres første produkt var et mikroskop. I 1936 begynte selskapet å produsere og selge kameraer med Zuiko-objektivet, og de var ifølge en pressemelding blant de første som kom med små og lette kompaktkameraer med profesjonell kvalitet, som OM- og Pen-seriene.

I pressemeldingen forklarer Olympus salget av kameravirksomheten med nedgangen markedet for digitalkameraer har hatt globalt på grunn av utviklingen av kameraene i mobiltelefonene.

Tap i tre år

– Tross ulike tiltak for å forbedre kostnadsstruktur og effektivitet, har Olympus’ kamera-virksomhet bokført driftstap de tre påfølgende regnskapsårene fram til mars 2020. Som et resultat av dette har Olympus valgt å kutte ut kamera-virksomheten, heter det i pressemeldingen.

Det vises til at en videre drift under JIP vil gi en mer kompakt, effektiv og smidig organisasjon, med mulighet til å oppnå en bærekraftig og kontinuerlig vekst. Det nye selskapet skal ifølge pressemeldingen være forpliktet til å bygge videre på Olympus' kompetanse, og vil fortsette å tilby kundene innovative kameraer av høy kvalitet.

Administrerende direktør Yasuo Takeuchi i Olympus Corporation. Foto: Olympus.
Administrerende direktør Yasuo Takeuchi i Olympus Corporation. Foto: Olympus.

– Jeg vil uttrykke min hjertelige takknemlighet til alle våre kunder for deres støtte, og for deres lidenskap til fotografering. Jeg har den største tillit til at dette er det riktige steget videre for å opprettholde verdien av våre produkter og tjenester, sier administrerende direktør Yasuo Takeuchi i Olympus Corporation i pressemeldingen.

Hovedkvarter i Tokyo

Avtalen gjelder Olympus' globale kamera-virksomhet, og inkluderer alle avdelinger for forskning og utvikling, samt produksjonsanleggene i Dong Nai-provinsen i Vietnam, som til nå er blitt brukt i produksjonen av kamera og objektiv.

Avdelingene for salg og markedsføring, forskning og utvikling samt design vil bli flyttet til hovedkvarteret til OM Digital Solutions Corporation i Hachioji i Tokyo.

Etter overføringen av kamera-virksomheten til JIP vil Olympus konsentrere seg om sine medisinske produkter.

JIP kjøpte i 2014 Sonys PC-divisjon, og Vaio har siden levd videre som varemerke. Trolig vil varemerket Olympus inntil videre brukes på kameraene fra det nye selskapet.

I Norge har Olympus i det senere vokst og tatt markedsandeler, ifølge norsk salgssjef, Annika Johansen.

– Første kvartal sammenlignet med samme periode i fjor hadde vi en økning både i salg og markedsandeler, så vi har vært positive til fremtiden for våre produkter, uttalte hun til fagbladet Elektronikkbransjen i juni.

Annika Johansen er norsk salgssjef i Olympus. Her er hun fotografert i 2018. Foto: Stian Sønsteng.
Annika Johansen er norsk salgssjef i Olympus. Her er hun fotografert i 2018. Foto: Stian Sønsteng.

I tillegg til Johansen består Olympus Norge i dag av nøkkelkundesjef Øyvind Engøy og markedssjef Juliane Hval Holmedahl.

Powered by Labrador CMS