Ingen tvil om at Samsung la vekt på sine vaskemaskiner med Quick Drive på IFA. Foto: Samsung

KJAPP VASK OG SMARTE KLOKKER

Samsung viste fram nye smartklokker, to nye TV-modeller og en helt ny vaskemaskin på årets IFA-messe.

Publisert

Samsung la sin største lansering, flaggskipmobilen Galaxy Note 8, til uken før IFA-messen gikk av stabelen. Men koreanerne har likevel mye nytt å vise fra på elektronikkmessen.

Mens CES i Las Vegas tradisjonelt har vært stedet Samsung viser fram sine nye TVer, kommer selskapet nå med to nye modeller på IFA. I sommer kom selskapet med sin nye The Frame-serie, hvor TVene kan brukes som kunstramme, og med et konsept som lar deg abonnere på verdenskjent kunst. Da ble 55 og 65 tommer lansert, men nå kommer også en 43 tommers utgave av TVen. Den kommer i salg om kun kort tid, og vil få en prislapp rundt 14.000 kroner.

Kunst på TVen

Samsungs nye TV-konsept, The Frame, kommer nå i 43 tommer. Foto: Samsung.

– Vi lanserte The Frame i juni, og fått veldig bra feedback fra markedet. TVen skiller seg ut fra alt vi har gjort tidligere. Du ser gjennomsnitt fire timer TV hver dag, resten av tiden er den en svart boks på veggen. Det har vi nå løst, sier produktspesialist i Samsung, Knut-Eirik Rørnes til fagbladet Elektronikkbransjen.

Samsung hadde laget eget kunstgalleri på sin gedigne messestand og tilbyr nå også et langt større utvalg av kunst. Du kan kjøpe eller leie rundt 1.000 bilder, og selskapet har fått med seg aktører som Museo del Prado, Saatchi Art og Magnum Photos på laget.

– De bildene du får tilgang til, og som er optimaliserte for TVen via store kunstmuseer, er det som skiller oss fra resten. Utvalget begynner å bli veldig bra, og litt av hemmeligheten er at en verdenskjent kurator slik at det passer med formfaktoren på TVen, sier Rørnes.

Q8 har kun vært tilgjengelig i buet versjon fram til nå, men på grunn av etterspørsel i markedet kommer vi nå med en flat versjon

Nytt på TV-siden er også at Q8-modellene nå blir flate. Q8F lanseres i Europa i en 55- og 65-tommers versjon. Dermed har Samsung nå 14 full Qled-TVer i flate og kurvede varianter, i størrelser fra 49 til 88 tommer.

– Q8 har kun vært tilgjengelig i buet versjon fram til nå, men på grunn av etterspørsel i markedet kommer vi nå med en flat versjon. Da får du en fullspekket qled-skjerm med HDR og 4K, over 1000 nits i lysstyrke, som kommer i løpet av høsten, sier produktspesialisten.

Mindre og mer sporty

Samsung fortsetter også å satse på smartklokker og -armbånd, og lanserte to nye modeller; klokken Gear Sport og armbåndet Gear Fit 2 Pro.

Samsung Gear Sport i blått.

Gear Sport er som navnet antyder en røffere versjon av Gear S3, og er litt mindre enn sistnevnte. Den har heller ikke funksjoner som håndfrie samtaler og høydemåler, men er til gjengjeld vanntett ned til 40 meter og tåler å svømmes med. Den er også litt billigere enn Gear S3, 3.500 kroner mot 4.000 kroner for den tradisjonelle smartklokken.

– Gear Sport har blitt litt mindre enn Gear S3, og reimen er også mindre, har gått ned fra 22 til 20 mm. Hovedforskjellen er at vi har fått støtte for svømming, og gjort et samarbeid med ekstern partner for å måle svømmingen, både puls, svømmetak og fart. Den har også fått automatisk pulsmåler, som starter når den merker at du er i aktivitet. Den har ikke ekstern høyttaler og mikrofon slik at du kan ta telefonen, ellers er den veldig lik Gear S3, sier Øyvind Aasen, nøkkelkundeansvarlig hos Samsung

Gear Sport har blitt litt mindre enn Gear S3, og reimen er også mindre

Både Gear Sport og det nye aktivitetsarmbåndet har innebygd GPS, pulsmåler og en rekke målinger av alt fra avstand til kaloriforbruk og hastighet. De har også støtte for offline spillelister fra Spotify.

Gear Fit 2 Pro er også laget for å tåle vann, og har en egen funksjon for å måle svømmetreningen.

Samsung slapp i tillegg en oppdatert utgave av Gear Icon X, de helt trådløse øreproppene sine. Nå har batteritiden økt kraftig, til rundt fem timer.

Monsterskjermen CHG90 byr på et helt nytt format med sitt 32:9-forhold, noe som betyr at skjermen blir hele 49 tommer. Foto: Messe Berlin.

– Dette er andre versjon av våre trådløse propper, og de har fått bedre batterikapasitet og bedre lydkvalitet. Den har også pulsmåler i den ene propper. Med ladekrybben har du også en ekstra oppladning av proppene, sier Aasen.

Superskjerm og rask vask

For gaming-entusiastene der ute hadde Samsung en overraskelse på IFA. Monsterskjermen CHG90 byr på et helt nytt format med sitt 32:9-forhold, noe som betyr at skjermen blir hele 49 tommer.

CHG90 klarer 144 Hz og har både FreeSync og HDR-støtte. Det er selvsagt ikke bare spillentusiaster som vil ha nytte av denne skjermen. Jobber man mye i Excel eller trenger å ha flere nettleserfaner oppe samtidig, gjør bredden CHG90 til et godt valg. Men prislappen er høy, rundt 13.400 kroner skal herligheten koste.

Samsung satser også på hvitevarer, og lover nå å halvere vasketiden din. Det nye systemet heter QuickDrive, hvor vaskemaskinen ha to tromler i stedet for en, og disse snurrer hver sin vei. Det skal ifølge Samsung gjøre at du halverer tiden du bruker på én vask, fordi det at den indre delen snurrer motsatt vei gir vannet mer kraft til å trenge gjennom tøyet.

Dette er andre versjon av våre trådløse propper, og de har fått bedre batterikapasitet og bedre lydkvalitet

Samsung sier en bomullsvask som i dag tar rundt 130 minutter, kuttes til 66 minutter med det nye konseptet. De fortsetter også med sin hurtig-dør som lar deg legge til små plagg mens maskinen går, i tilfelle en av sokkene ikke kom med.

Samsung jobber også med en ny app som gir deg oversikt over strømforbruket, beskjed om når maskinen må renses, og mer. Når appen kommer på markedet er ikke kjent.

Samsung hadde en hel vegg med kunst laget med Note8 og den medfølgende pennen. Foto: Samsung.

Kostbar toppmodell

Vi fikk også demonstrert den allerede lanserte Galaxy Note8 av salgssjef B2C i Samsung, Stig-Ove Langø.

– Vi setter pris på tilliten våre trofaste Note-tilhengere har vist oss det siste året. Deres engasjement har vært en viktig inspirasjon for oss i utviklingen av Galaxy Note8. Vår nye Note er til dem, sier han.

Galaxy Note8 er Samsungs største og kraftigste mobil noen sinne. Super Amoled-skjermen er på hele 6,3 tommer, den er vann- og støvtett med en IP68-sertifisering, og to 12 megapikslers kameraer på baksiden med optiske bildestabilisatorer på både tele- og vidvinkellinsene. I front sitter et 8 megapikslers «Smart Auto Focus»-kamera for skarpere selfies og videosamtaler.

Den medfølgende S-pennen er kjennetegnet på Note-serien, og i Note8 har denne fått utvidet funksjonalitet. Du kan blant annet ta notater rett på låseskjermen, lage og dele dine egne GIF-animasjoner, og oversette tekst og setninger på 71 språk.

Men den nye toppmodellen fra Samsung er ikke billig, 9.850 kroner er anbefalt utsalgspris.

Powered by Labrador CMS