SLÅR TIL MED ANDROID

Samsung satser for fullt på operativsystemet Android. Galaxy Tab 10.1 og Galaxy SII var de to største nyhetene fra den koreanske produsenten.

– Dette blir verstingen, konstaterer fagredaktør Espen Irwing Swang i Mobilen.no.

Sammen med ham får vi presentert den nye tab-versjonen 10.1 på Samsung-utstillingen. Det nye nettbrettet heter Galaxy Tab 10.1, tallet angir skjermstørrelsen til nettbrettet. Med ti tommers skjerm skrur Samsung en ny omdreining i konkurransen med Apple.Økt skjermstørrelse er en av mange nyheter med Samsungs nye brett.

– Dette er vårt første produkt som får siste versjon av Android 3.0. Dette operativsystemet er laget spesielt for nettbrett. Den nye taben er bare litt over én centimeter tykk, forteller nøkkelkundeansvarlig Stig-Ove Langø hos Samsung.

Han legger vekt på Android-systemets åpenhet og at utvalget av applikasjoner blir meget omfattende og stort. Etter hvert vil det også komme mange norske applikasjoner.

To kameraer

Det nye nettbrettet har kamera på begge sider. Baksidekameraet har bildebrikke på åtte megapiksler, mens frontkameraet har to. Galaxy Tab 10.1 har ikke ringefunksjon, men datafunksjonalitet med simkort. Til Norge kommer den nye modellen i mai. I første omgang vil internminnet være på 16 GB, senere vil det komme i flere versjoner. Det er ikke terminal for minnekort.

Batterikapasiteten er 7.000 mA. Pris er ikke fastsatt, men Langø regner med at den blir noe høyere enn den første tab-versjonen.

Ny mobiltopp

På Barcelona-messen presenterte Samsung også mobiltelefonen Galaxy SII, som skal være den nye toppmodellen.

– SII skal supplere den første Galaxy-modellen vi presenterte i fjor. Den nye modellen har en vesentlig større skjerm, på 4,3 tommer. Skjermteknologien er videreutviklet fra den første modellen, den heter Super Amoled II. Fargegjengivelsen er gjort enda bedre og skjermtykkelsen har gått ned. Det har gjort at telefonen blir tynnere enn den første modellen, sier Langø.

Skjermen støtter full HD. SII har en GHz tokjerne-prosessor som Samsung har utviklet selv. Operativsystemet er Android 2.3. Telefonen har NFC-teknologi (Near Field Communication), som er egnet til for eksempel betalingstjenester. NFC-standarden er ikke ny, men Samsung ønsker å utvikle den og bruke den for sine telefoner. Et eksempel er at det på et hotell i nærheten av Stockholm er montert et låsesystem som kan styres fra mobiltelefonen. En gjest med Samsung-telefon kan få installert en kode som passer til låsen på rommet gjesten bruker. Samme system kan i følge Langø også brukes på låsene der du bor. Batterikapasiteten er økt 1.650 mAh. Skjermteknologien gjør at telefonen bruker mindre strøm enn den første modellen. Det gir seg utslag i lengre driftstid. SII er planlagt annonsert i Norge i månedsskiftet april/mai.

Snakker sammen

En av Samsungs strategier er at ulike typer produkter fra samme produsent skal kunne kommunisere med hverandre. Samsung kaller det Smart living.

– Med en Samsung-telefon eller en tab kan du få helt nye bruksmønstre for å styre elektronikk i huset. Disse produktene kan tilpasse seg for eksempel TV-apparatet eller datamaskinen. Programinnholdet på TV-apparatet kan flyttes direkte,ved strømming, over til nettbrettet eller mobiltelefonen. Det betyr at én person i huset kan se på TV-apparatet mens en annen kan se en annen TV-kanal på nettbrettet, sier Langø.

I tillegg kan program fra for eksempel DVD og BD betraktes på nettbrettet mens andre ser TV-programmer. Produktene kan også virke som fjernkontroll for TV.

– Det vi snakker om her kan høres veldig avansert ut, men det er utrolig enkelt. Vi vil bruke mye tid på å vise hvordan teknologi og egenskaper kan smelte sammen i ulike produkter. Vi vil blant annet vise at mobiltelefoner og nettbrett automatisk begynner å virke sammen med andre produkter i hjemmet når de blir plassert i nærheten. Vi snakker om trådløs synkronisering.

Blir sterke konkurrenter

Samsung er i dag en av de ledende produsenter av lyd, bilde, multimedia og mobiltelefoner. På MWC i Barcelona viste kinesiske mobilprodusenter for første gang muskler på en slik messe.

– Jeg tror kineserne ganske raskt kommer til å vokse til å bli sterke konkurrenter både for oss og andre aktører i markedet, sier Even Amdal, norgessjef i Samsung.

Han legger vekt på at kineserne har vist gode produkter og regner med at de har sterke kort i ryggen som delvis statseide eller statskontrollerte bedrifter.

– Vår fordel i Samsung er at vi ligger langt foran med merket vårt, spesielt når det gjelder merkekjennskap. Det gjør at jeg på kort sikt ikke er bekymret for konkurransen, men det kan selvsagt endre seg på lang sikt, sier Amdal.

Powered by Labrador CMS