KALIBRERER I ALLE BUTIKKER

Ralf Dammel (f. v.), Alf Leifseth og Jelena Andrijevic med den sorte boksen og fargemåleren som Power bruker i TV-kalibreringen. Foto: Stian Sønsteng

– Det er ikke gøy å se en fotballkamp på TV når gressmatten er irrgrønn, sier Alf Leifseth i Power. En av tre TV-kunder i kjeden får TVen kalibrert.

Publisert

– Vi ønsker at våre kunder skal få det beste bildet TVen kan gi, med riktig sortnivå, lysstyrke og kontrast, riktige farger og perfekt detaljgjengivelse i lyse og mørke scener. Dette oppnår de med vår tjeneste, der TVen kalibreres individuelt med profesjonelt utstyr, sier Alf Leifseth til fagbladet Elektronikkbransjen.

Han er norsk produktsjef for lyd og bilde i Power, og vi møter ham på opplæringsmessen PowerUp, der kjeden fra 3. til 10. mai har to samlinger for lyd/bilde, data/spill og tele/foto, ved X Meetingpoint nord for Oslo.

Her er Portrait Displays en av utstillerne, med kalibreringsløsningen alle Power-butikkene i Norge bruker.

– Dette er den beste teknologien på markedet, og vi bruker fra 30 til 60 minutter på hver TV vi kalibrerer, avhengig av modell. Dagens TVer er blitt så avanserte, at det nesten er umulig å selv stille inn bildet perfekt. Der det tidligere var snakk om farge, hvitbalanse og kontrast, er det nå kanskje 20 parametere som kan stilles inn. Dette er vanskelig for en vanlig kunde, enn si umulig, og heller ikke jeg klarer dette. Da er løsningen å bruke vår tjeneste, der vi bruker kalibreringsutstyr fra Portrait Displays og Calman, sier Leifseth.

Fra Hollywood

Vi møter ham sammen med Ralf Dammel, som er salgsdirektør for CaaS (Calibration as a Service) i Portrait Displays.

– Vi kommer fra den profesjonelle siden, og er en viktig del av kalibreringen i store Hollywood-produksjoner. I 2016 videreutviklet vi dette til en løsning for detaljhandelen, i samarbeid med MediaMarkt i Sverige. I 2019 gikk vi inn i Norge, gjennom vårt samarbeid med Power, sier Dammel.

Dagens TVer er blitt så avanserte, at det nesten er umulig å selv stille inn bildet perfekt

Han er basert i Østerrike, og på PowerUp har han med seg Jelena Andrijevic, som bor i Norge og arbeider på europeisk nivå med salgsstøtte.

– Med vår løsning følger butikkene en standardisert rutine når de kalibrerer TVen. Det hele er enkelt og intuitivt, og henter det beste ut av hver enkelt TV-modell, sier Andrijevic.

– Tidligere trengte man to ukers opplæring for å gjøre dette, nå holder det med vår sorte boks og noen timers opplæring. Med vår HDR2000-fargemåler og profesjonelle Calman-programvare, kan butikkene kalibrere TVen slik at filmer og TV-serier blir akkurat slik produsenten hadde tenkt, sier Dammel.

Med og uten kalibrering

Power tilbyr kalibrering både for SDR og 4K/HDR/SDR.

– Kalibreringen tilpasses de ulike TV-modellene. I toppmerkene arbeider vår programvare sammen med TVens programvare, sier Andrijevic.

Alf Leifseth sier stadig flere kunder velger å få TVen kalibrert.

– I tjenesten oppdateres TVen til den nyeste programvaren, før den kalibreres. Vi kan også installere apper og skru på foten, slik at alt er klart når kunden kommer hjem, og vi tilbyr også pakker der kalibreringen selges sammen med kundestøtteavtaler, sier Leifset.

– Er TVene som henger på TV-veggene hos Power kalibrert?

– Nei. Det ville gitt kunden feil inntrykk, hvis de kjøper en TV de har sett og bildet ikke er like godt når de kommer hjem. Derimot har vi egne kalibreringsvegger i butikkene, der kundene selv kan se forskjellen på en TV med og uten kalibrering, sier Leifseth.

Artikkelen er tidligere publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 3/2023, som ble distribuert uke 25. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.
Powered by Labrador CMS