Oslo HiFi Show
Ole Witthøft (t. v.) og Henrik Høxbro i System Audio med den aktive høyttaleren Legend 5.2 Silverback. Pris per par, inkludert Stereo HUB med 24 bit/96kHz trådløs overføring: 30.000,- Foto: Stian Sønsteng

FORENKLET OG FORBEDRET HIFI

– Vi tilbyr en riktig spennende dør inn til fremtidens hifi og hjemmekino, som både er en forenkling og forbedring, sier Ole Witthøft i System Audio.

Publisert Sist oppdatert

Han grunnla det danske selskapet i 1984, og siden 1994 har hifi-produktene deres blitt solgt i det som i dag er Soundgarden-kjeden.

– Vi er stolte over å ha en så lang relasjon med Soundgarden, sier Ole Witthøft.

– Det norske markedet er viktig for oss. Vi er brødre, og har mye til felles med at vi halve året for det meste oppholder oss innendørs, der vi lytter til musikk og ser filmer, sier hifi-produsenten som neste år kan markere System Audios 40 års-jubileum.

– Hvilken posisjon ønsker dere å ha i hifi-markedet?

– Vi har de senere årene spesialisert oss med våre aktive og trådløse høyttalersystem. I all beskjedenhet vil jeg si vi er et førende merke, som stadig introduserer nye teknologier og muligheter, og dette er en tydelig posisjon vi fortsatt ønsker å ha, sier Witthøft til fagbladet Elektronikkbransjen.

Noe helt annet

Vi møter ham sammen med Soundgarden på publikumsmessen Oslo HiFi Show i Asker, den andre helgen i mars.

– Forstår kundene konseptet deres?

Hvis vi skulle fortsette å gjøre høyttalerne bedre, måtte vi gjøre noe annet

– Det er ulikt. En del sier endelig! og at dette er noe de har ventet på. De er gjerne de første til å ta de nye teknologiene til seg. Så er det dem som har hatt en idé om hva hifi og hjemmekino er, som nå får høre en helt annen historie, siden vi har plassert forsterkeren og hele prosesseringen i høyttaleren. Til dem bruker jeg å fortelle at vi har bygd høyttalere i 39 år, der vi stadig har videreutviklet elementer, akustikk og elektronikk, inntil vi for fem år siden ikke kom videre. Hvis vi skulle fortsette å gjøre høyttalerne bedre, måtte vi gjøre noe annet. Dette førte til en digitalisering av høyttalerne, som gir oss mulighet til å levere lyden ned til 20Hz, men også gir en brukervennlighet man ikke får med tradisjonell hifi, sier Witthøft.

Forenkling og forbedring

– Var denne endringen et vanskelig valg?

Bluesgitarisk Knut Reiersrud opptrådte under Oslo HiFi Show. Foto: Stian Sønsteng

– Prosessen gikk over tid, og startet med to høyttalere. Siden har vi videreutviklet konseptet, blant annet med en app og romkorreksjon, flere nye høyttalermodeller, og vi presenterer nå en trådløs flerkanalsløsning med opp til åtte kanaler med Dolby Atmos og en trådløs dypbasshøyttaler (subwoofer). Dette er den komplette hjemmekinoløsning, uten en ekstern forsterker og høyttalerkabler, og er en forenkling samtidig som det er en forbedring av kvaliteten, sier Witthøft.

Han innrømmer at det underveis i prosessen måtte tas noen tøffe prioriteringer.

– Man har jo en forkjærlighet til ulike teknologier, og forretningsmessig har vi hatt noen allianser med produsenter av kabler og forsterkere. Når man selv tar seg av hele prosessen, forsvinner dette.

Steg for steg

Vi tok ett steg, ventet på en aksept fra markedet, før vi tok det neste

– Hadde du den gangen trodd du i 2023 ville stå her, med en trådløs hjemmekino?

– Jeg håpte helt klart at det ville la seg gjøre, for det har vært svært kostbart å utvikle disse produktene. Vi tok ett steg, ventet på en aksept fra markedet, før vi tok det neste. Vi er riktig glade for at markedet har tatt til seg de nye produktene våre, sier Witthøft.

System Audio har 13 ansatte, og produktutviklingen skjer ved hovedkontoret i Roskilde.

– Vi står selv for kjerneområdene, der vi virkelig gjør en forskjell, og bruker ellers eksterne spesialister og produsenter, ikke minst når det gjelder de personellkrevende prosessene.

System Audio har først og fremst kunder i Europa, men til dels også i Østen og USA.

Artikkelen er tidligere publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 2/2023, som ble distribuert uke 16. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.

Powered by Labrador CMS