ERA EN NY ÆRA

Sonos Era 100 og Era 300 representerer en ny æra for selskapet. Pris: 2.800,- og 5.000,- Foto: Sonos

– Dette er en ny æra for Sonos. De to nye høyttalerne representerer et nytt kapittel, og viser at vi fortsatt forplikter oss til å videreutvikle merket.

Publisert
Aki Laine, direktør i avdelingen for industridesign i Sonos, fotografert i fjor sommer i forbindelse med lanseringen av lydplanken Ray. Foto: Stian Sønsteng

Det sier Aki Laine, direktør i avdelingen for industridesign i Sonos i Santa Barbara i USA, i et videointervju med fagbladet Elektronikkbransjen.

I slutten av mars er de to Sonos-høyttalerne Era 100 og Era 300 tilgjengelig i handelen, til henholdsvis 2.800 og 5.000 kroner.

Era 300 er den største nyheten av de to, siden den ikke erstatter noen eksisterende modell, og har et helt nytt design med romtilpasset lyd (Spatial Audio). Mer om denne lenger ned i artikkelen. Først Era 100, som erstatter Sonos One:

Dypere bass

– Her viderefører vi alt vi har lært fra Play:1 og One, som er blant våre mest populære høyttalere. Med Era 100 tar vi steget videre, med en enda bedre lyd- og brukeropplevelse, sier Laine.

Era 100 har omtrent samme fotavtrykk som One, men den er litt rundere i formen og 2,5 cm høyere. I motsetning til One, har Era 100 doble og vinklede diskanthøyttalere. Disse sender høye frekvenser til venstre og høyre, og skal dermed gi en stereoopplevelse. Antallet klasse D digitalforsterkere er økt fra to til tre, og ikke minst har Era 100 fått et 25 prosent større basselement (mid-woofer).

Den leverer helt klart en dypere bass

– Med Era 100 har vi lagt vekt på å videreføre de ikoniske forgjengerne, uten for dramatiske designendringer. Den akustiske arkitekturen er ny, og den leverer helt klart en dypere bass, sier Laine.

Sonos Era 100 har et spor i toppen, der lyden kan justeres ved å føre fingeren frem og tilbake, eller ved å tappe. Foto: Sonos

Grensesnittet er redesignet. På toppen er det en nedsenket stripe der volumet justeres med å skli fingeren frem og tilbake, eller man kan tappe på den. Den samme finnes også på Era 300.

Blåtann og USB-C

– Play/pause ligger helt i front, rett over Sonos-logoen, slik at det skal være lett å finne frem og tappe her, også hvis høyttaleren står plassert høyt oppe for eksempel i en bokhylle, sier Laine.

Sonos Era 100 er oppgradert til Wi-Fi 6, men ethernet-porten fra One er tatt bort, hvis man ikke kjøper til en adapter som koples i USB-C-inngangen, som er ny. Denne adapteren har også 3,5mm aux-inngang som kan brukes til å kople til eksterne lydkilder, for eksempel en platespiller. En ren USB-C til 3,5mm aux-adapter koster 250 kroner.

Sonos Era 100 kan koples direkte til for eksempel en platespiller, via en USB-C-adapter. Foto: Sonos

– Era 100 og Era 300 har fått blåtann. Dette er et alternativ hvis man ønsker å spille fra enheter som ikke er tilkoplet wifi, og som med USB-C-inngangen kan lyden distribueres og spilles av på andre Sonos-enheter i samme nettverk, sier Laine.

Som One støtter Era 100 Apple Airplay 2.

Sonos Era 300 i hjemmekinooppsett, som bakhøyttalere. Foto: Sonos

Ifølge medieoppslag er ikke forholdet mellom Sonos og Google det beste, og i motsetning til One støtter ikke Era 100 lenger stemmestyring med Google Assistent. Derimot har Era 100 Sonos’ egen Voice Control, samt Amazon Alexa.

Timeglass-fasongen på Era 300 skal støtte den akustiske arkitekturen. Foto: Sonos

Era 300

De samme nyhetene når det gjelder tilkoplinger og stemmestyring gjelder også Era 300, og vi lar Laine presentere den nye modellen i Sonos’ sortiment:

Spatial Audio blir raskt primærformatet for premiumlytting til musikk

– Era 300 tilfører noe helt nytt, med et modig design og en lydarkitektur som gir romtilpasset lyd (Spatial Audio) fra en kompakt høyttaler. Vi følger hele tiden med på nye teknologier, og har sett at Spatial Audio raskt blir primærformatet for premiumlytting til musikk, sier Laine.

Fra 28. mars støtter Sonos romtilpasset lyd på Apple Music, i første omgang på Era 300, samt på de eksisterende lydplankene Arc og Beam (Gen2).

Sonos Era 300 har seks klasse D digitalforsterkere. Av de fire diskanthøyttalerne er én vendt fremover, to går til hver side for å gi stereoseparasjon, mens den siste vender oppover, plassert i et retningshorn for å reflektere lyden i taket når det spilles av Dolby Atmos-innhold eller Spatial Audio. De to basselementene (mid-woofere) er vinklet mot venstre og høyre, for å støtte stereolyden.

Sonos Era 100 og Era 300 (bak til venstre) har fått en varmere hvitfarge enn resten av Sonos-familien. Foto: Sonos

Blanke ark

– Mens vi med Era 100 tok utgangspunkt i forgjengerne, kunne vi med Era 300 starte med blanke ark. Det ga oss muligheten til å tenke helt nytt, når det gjelder hvordan en smarthøyttaler skulle se ut og låte. Lydingeniørene og designerne våre har arbeidet tett sammen. Timeglass-fasongen støtter den akustiske arkitekturen, og bidrar ned til minste detalj til lyden. I Sonos’ designspråk følger vi ikke korte trender. Musikken ligger i hjertet, og det industrielle designet omfavner lytteropplevelsen. Kurven som går ned mot midten følger høyttaleren, som skyter ti grader oppover, og proporsjonene er drevet av størrelsen på høyttalerelementet, sier Laine til fagbladet Elektronikkbransjen.

Omgitt av lyd

– Flere aktører i markedet fokuserer på romtilpasset lyd, eller Spatial Audio. Kan du si noe mer om dette?

Først gikk man fra mono til stereo

– Først gikk man fra mono til stereo. Nå er vi gått videre til Spatial Audio, som er en helt ny måte å lytte til musikk, der du havner i sentrum for musikken. I hjemmekinoen, med flere kanaler, plasseres du midt i handlingen. Når det gjelder musikk, er stereo en mer todimensjonal opplevelse, mens du med Spatial Audio blir omgitt av lyden, sier Laine.

Sonos Era 100 kan brukes alene, eller i stereopar. Nytt fra One er at den har doble og vinklede diskanthøyttalere, som gir stereo. Foto: Sonos

– Hva med tilgangen til innhold?

Era 100 og Era 300 har USB-C-inngang, som kan brukes til en kombinert ether-net/3,5mm aux-adapter (450,-) eller en ren 3,5mm aux-adapter (250,-). Foto: Sonos

– I tillegg til Apple Music, kan man blant annet få dette hos Amazon Prime, og Netflix har flere hundre titler med Dolby Atmos. Vi støtter alle strømmetjenester, så mer innhold vil bli tilgjengelig, sier Laine.

Bedre med to

– Tenker dere at det holder med én Era 300 for å få fullt utbytte av romtilpasset lyd?

– Den er laget for å kunne brukes alene, men setter man to sammen, får man en enda mer utvidet lydopplevelse. Alle høyttalerne våre har musikk i hjertet, og er laget for dette, men vi sørger for at de også er fantastiske til hjemmekinoen. Man kan for eksempel få fullt utbytte av Dolby Atmos ved å bruke to Era 300 som bakhøyttalere, sammen med en dypbasshøyttaler og lydplankene Arc eller Beam (Gen 2), sier Laine.

Som på alle Sonos’ produkter, bortsett fra minstemann Roam som kommer i flere farger, kan man med Era 100 og Era 300 velge hvilken farge man ønsker, så lenge den er sort eller hvit. Sonos’ direktør for industridesign sier fargepaletten likevel ikke er helt som før.

– Era 100 og Era 300 har fått en helt ny hvitfarge, med en litt varmere tone, sier Laine.

Sonos Era 300 gir alene romtilpasset lyd (Spatial Audio). Satt opp i par, skal lydopple-velsen bli enda mer utvidet. Foto: Sonos

Grønne modeller

De to nyhetene er også grønnere enn tidligere, om enn ikke når det gjelder fargen på produktene.

Dette er de mest miljøvennlige høyttalerne vi noen gang har bygd

– Dette er de mest miljøvennlige høyttalerne vi noen gang har bygd. Strømforbruket når man ikke spiller på dem er lavere enn to watt, og vi har brukt mer resirkulert plast; 48 prosent i Era 100 og 41 prosent i Era 300. Begge modeller er blitt lettere å demontere og reparere, hvis det mot formodning skulle bli nødvendig, med henholdsvis 50 og 90 skruer. Dette gjør det også lettere å materialgjenvinne de ulike elementene, når høyttalerne på et tidspunkt ikke lenger skal brukes, sier Laine.

Powered by Labrador CMS