Rikard Fornbäck i Samsung med noen av vaskemaskinene, som bruker 70 prosent mindre strøm i «AI Energy Mode». Foto: Stian Sønsteng

SMARTE SMARTE HVITEVARER

– Våre wifi-modeller bruker kunstig intelligens, og sparer energi uten at brukeren behøver å gjøre noe selv, sier Rikard Fornbäck i Samsung.

Publisert

Dette gjelder årets kjøl- og frysmodeller, samt vask og tørk fra og med 2020-modellene som har wifi.

– Kjøleproduktene har på årets modeller fått wifi. Dermed kan vi styre når de skal avfrostes, og hvordan kompressoren skal arbeide. I og med dette kan vi spare en hel del energi, opp til 15 prosent. Dette skjer uten at forbrukeren behøver å gjøre annet enn å velge «AI Energy Mode» i SmartThings-appen, sier Rikard Fornbäck til fagbladet Elektronikkbransjen.

Han er nordisk opplæringsansvarlig for hvitevarer, og når vi i september møter ham på IFA-messen i Berlin, har bokstavene AI og kunstig intelligens en sentral plass i hvitevareområdet i Samsung-hallen.

– Med denne funksjonen registrerer og forutser produktet brukervanene, slik at for eksempel en avfrosting ikke skjer klokken 17 en fredag, da mange står midt i middagsforberedelsene, sier Fornbäck.

Energisparing med kunstig intelligens (AI) har en sentral plass i Samsungs IFA-hall. Foto: Stian Sønsteng

 

Oppdatering fra 2020

Han sier brukerdataene registreres anonymt, og at Samsung bruker statistikk fra hele Europa for å tilpasse de energibesparende tiltakene.

På vask bruker Samsung kunstig intelligens blant annet for å redusere temperaturen på vannet.

Dette reduserer energibruken opp til 70 prosent

– Resultatet blir det samme ved bruk av kaldt vann som på 40 grader, takket være vår Eco Bubble-funksjon som blander vaskemiddel med luft og vann. Dette reduserer energibruken opp til 70 prosent. Fra 7400-serien har vi sensorer som registrerer hvor skittent vannet er, og om vaske- og skyllemiddel er ute av tøyet. Dette brukes til å justere lengden på vaskesyklusen, og til å legge til ekstra vaskemiddel dersom det trengs. Disse funksjonene er tilgjengelig som en oppdatering via SmartThings-appen på mange av våre wifi-modeller som er kommet etter høsten 2020, sier Fornbäck.

Mikroplastfilteret Less Microfiber har wifi, og kan brukes på alle vaskemaskiner. Pris: 1.500,- Foto: Stian Sønsteng

 

Less Microfiber

Less Microfiber, til 1.500 kroner, er navnet på Samsungs første filter som skal forhindre at mikroplast fra klesvasken skylles ut i avløpet.

– Enheten fanger opp til 98 prosent av mikrofibrene, og har en liten pumpe som brukes til å drive vannet gjennom filteret. Den kommuniserer med SmartThings-appen, og her kan man få et varsel når filteret behøver å rengjøres. Less Microfiber kan brukes på alle typer vaskemaskiner, også fra andre leverandører, sier Fornbäck.

 

Rikard Fornbäck påpeker hvordan ovnsdøren i 7-serien åpnes med å trykke på en knapp. Foto: Stian Sønsteng
Noen av Samsungs stekeovner. Foto: Stian Sønsteng

Serie 7

Serie 7 er den nye toppserien ovner fra Samsung.

– Her har vi lagt til alle funksjoner. Blant annet har ovnen et kamera som kjenner igjen maten du setter inn, og den foreslår ulike oppskrifter på bakgrunn av dette. Selvsagt kan du også få en timelaps-video av prosessen, som du siden kan dele med venner og kjente, smiler Fornbäck.

Døren er uten håndtak, og åpnes ved å trykke på en knapp.

– Toppmodellene koster fra 26.500 kroner, og da får man med airfryer, sous-vide og vår Dual Cook, som gjør at man samtidig kan lage to retter, sier Fornbäck.

Artikkelen er tidligere publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 5/2023, som ble distribuert uke 41. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.
Powered by Labrador CMS