W1 ER MIELES MÅNELANDING

– W1 er den største nyheten vår på vask noen sinne, med to virkestoffer i samme vaskesyklus, doseringskapsler og to timer kortere vasketid.

Publisert Sist oppdatert

Det sier marketingsjef Mona Moen i Miele AS. W1 er navnet på den nye serien vaskemaskiner fra den tyske produsenten, mens T1 er de nye tørketromlene.

– Vi følger firmaets motto Immer Besser til det fulle. Vi forbedrer noe vi allerede er gode på, og gir sluttkunden et bedre resultat, sier produktsjef Stian Normann-Arvesen.

Automatisk dosering av vaskemiddel med innebygde beholdere og mulighet til å bruke Mieles tofase-system med bruk av både enzymer og blekemiddel er en viktig nyhet for Miele med W1-serien. En annen er løsningen som pumper vann og vaskemiddel fra bunnen av yttertrommelen og dusjer det over tøyet i innertrommelen slik at vann og vaskemiddel blir blandet. Et tredje salgsargumentet den tyske produsenten legger vekt på er kapslene som skal sikre at det brukes riktig vaskemiddel og impregnering til for eksempel spesialtøy, og et fjerde at W1 kan gjøre unna en 60-graders bomullsvask på under en time.

Disse blir kjemisk nøytralisert og mister effekt når de kommer i kontakt med hverandre, men Miele har utviklet en teknologi som gjør at de kan kombineres

– Vi har utviklet disse løsningene for å gi et renere, mer miljøvennlig resultat på enklere måte, sier Normann-Arvesen til fagbladet Elektronikkbransjen.

Enzymer og blekemiddel

W1 kommer i to designlinjer; Chrome Edition og White Edition, med utsalgspriser fra 15.000 til 23.000 kroner.

Twin Dos er navnet på det automatiske doseringssystemet for flytende vaskemidler, der enzymbasert vaskemiddel og blekemiddel kan brukes i samme program.

– Disse blir kjemisk nøytralisert og mister effekt når de kommer i kontakt med hverandre, men Miele har utviklet en teknologi som gjør at de kan kombineres. Vi selger våre egne vaskemidler i beholdere som enkelt settes i W1-serien. Når man har disse to på plass, kan begge midler brukes i samme vaskesyklus. Eksempelvis tar enzymene seg av fett og proteiner, mens blekemidlene fjerner vanskelige flekker som rødvin og kaffe, sier produkteksperten.

Han understreker at W1 ikke er et proprietært system; med maskinen følger to beholdere som kan fylles med alle typer flytende vaskemidler.

– Man kan for eksempel ha spesialmiddel for ull i den ene og vaskemiddel for farget tøy i den andre. Maskinen programmeres med hvilket middel som er i hvilken beholder. Som ved bruk av Mieles tofase-vaskemidler, registrerer vaskemaskinen vekten på tøyet og hvor skittent vannet blir, for å bruke riktig mengde vaskemiddel, sier Normann-Arvesen.

Kapsler

Han viser til en rapport fra det tyske testinstituttet Hahnheim, som har konkludert med at Mieles egne vaskemiddel, som benytter to virkestoffer, er verdens beste.

I tillegg til autodoseringen, har W1-serien en fullverdig doseringsskuff slik at man kan vaske på tradisjonell måte. Denne skuffen har dessuten et eget rom til Mieles nye kapsler, Cap Dosing.

– Disse får du kjøpt samme sted som maskinen, her hos oss ved Miele i Asker, eller de kan bestilles på vårt nettsted. Vi anbefaler denne løsningen ved vask av spesialplagg, som kan bli ødelagt ved bruk av feil vaskemiddel. Med Cap Dosing har vi gjort det enklere å vaske dyre dunjakker og allværsjakker på rett måte, og dessuten impregnere dem i etterkant, sier Normann-Arvesen.

Prisen per vask blir noe høyere ved bruk av Twin Dos og Cap Dosing, enn hvis man kjøper vanlig vaskemiddel. Twin Dos koster 131 kroner per dunk og skal holde til 50 vask hvis man har begge beholderne, altså 5,24 kroner per vask. Kapslene koster 5-6 kroner per stykk avhengig av type, til spesialvask koster kapslene rundt 10 kroner.

Generasjonsskifte

Miele har tidligere hatt et doseringssystem, Auto Dos, der beholderne var plassert utenfor maskinen.

– Nå har vi fått plass til beholderne inne i maskinen. Den er bygd på en helt ny plattform, og utviklingen har tatt sju år, sier Normann-Arvesen.

– Har Miele måtte kompromisse på noe for å få til de nye funksjonene?

– Vi tester fortsatt produktene for 20 års levetid; det vil si én vask per døgn i 20 år, og de nye maskinene tilfredsstiller selvsagt disse kravene, sier Normann-Arvesen.

W1-serien plasserer seg fra midtre til øvre del av prisstigen til Miele, og vil på sikt ta over plassen til tidligere modeller i samme prisområde.

– Seriebetegnelsen W1 viser at dette er en ny generasjon fra Miele. Vårt forrige store generasjonsskifte var for 15 år siden, sier Moen.

Normann-Arvesen supplerer:

– Miele arbeider hele tiden for å bli bedre. Når vi kommer frem til løsninger som gjør produktene våre bedre, lanserer vi dem.

Vask siden 1901

– Hvor viktig er det for Miele at dere nå kommer med disse nye modellene?

– Vi ønsker å være bedre enn konkurrentene, og er allerede ledende i kategorien. Miele produserte sin første vaskemaskin i 1901, to år etter at selskapet ble etablert og startet med produksjon av smørkinnere. Allerede den gang ble det sagt at selskapet skulle lage de beste produktene, og det gjelder fortsatt. Vi kommer nå med noe som er unikt på markedet, sier Moen.

De to Miele-ansatte viser til en undersøkelse der det går frem at nordmenn overdoserer vaskemiddel med rundt 30 prosent.

– Dette kan skade tøyet, ved at man ikke får ut såpen ordentlig, sier Moen.

– Hvis man overdoserer med hvitt blekepulver, og etterpå kjører en ullvask, kan det være såperester igjen i maskinen. Dette kan skade klærne, sier Normann-Arvesen.

Mer for pengene

Produktsjefen sier W1-modellene som allerede er i handelen bare er starten av serien, etter hvert vil det komme både rimeligere og dyrere modeller. Dagens toppmodell, som var i prislistene frem til årsskiftet, het Supertronic og kostet 34.000 kroner.

– De dyreste modellene i W1-serien blir rimeligere, mens vi gjennomgående vil vi dekke de samme prispunktene som tidligere. Det vil si at kundene får flere funksjoner for de samme pengene, sier Normann-Arvesen.

Produksjonen skjer fortsatt ved Mieles fabrikk i Gütersloh i Tyskland, ved en ny produksjonslinje.

Tilbake til funksjonene i W1-serien: Power Wash er et system som fører vann og vaskemiddel fra bunnen av yttetrommelen og dusjer det over tøyet i innertrommelen.

– På tradisjonelle vaskemaskiner ligger vannet i bunnen av trommelen, der såpen blir liggende nederst siden den veier mer enn vann, sier Normann-Arvesen.

Tørketrommel med damp

Alle Mieles vaskemaskiner er nå energimerket A+++.

– En energieffektiv vask tar lengre tid, men med programmet Quick Power Wash kan man få ren vask på 60 grader på under en time, sier Nordmann-Arvesen.

W1-serien har en ny trommel med en overflatestruktur som skal sørge for jevn fordeling av damp, slik at det vaskede tøyet er glattere og behovet for strykning reduseres. Også tørketromlene i T1-serien har dampfunksjon.

– Mange opplever at tøyet blir krøllet i tørketrommelen. Ved å tilsette damp under prosessen reduseres krølldannelsen betraktelig. Derfor har flere av de nye T1-modellene Steam Care, sier Normann-Arvesen.

Alle T1-modellene har duftflakong, en kapsel som skrus inn ved filteret.

– Mange bruker alt for mye tøymykner, også når de etterpå putter det i tørketrommelen. I tørketrommelen blir lukten og den balsamerende effekten på tøyet borte. Med vår nye løsning lukter tøyet godt, og det blir uansett mykt i tørketrommelen, sier Normann-Arvesen.

Alle Mieles tørketromler er energimerket A++.

– For oss er lanseringen av W1 og T1 en månelanding. Maskinene bruker mindre vann og energi, lydnivået er lavere, og betjeningen enklere, sier Normann-Arvesen.

Powered by Labrador CMS