ROBOTENE BLIR KRAFTIGERE

Robotstøvsugere har lenge vært på markedet,og de kommer fra stadig flere leverandører. På IFA presenterte Irobot en ny generasjon av slike produkter.

– Her viser vi vår nye 700-serie. Teknikken i denne støvsugeren mener vi peker forover for hva disse produktene kan yte, sier Collin Angle, Irobots toppsjef.

Dette er sjette generasjon av robotstøvsugere fra den amerikanske leverandøren. I Norden blir Irobot distribuert av det danske selskapet Witt. Angle forteller at den første modellen ble presentert i 2002, siden er det solgt mer enn seks millioner enheter på verdensbasis.

– Ideen om slike maskiner er mange tiår gamle. Vi har hele tiden arbeidet for å utvikle produktet ut fra det behovet man har i hjemmet. Samtidig er idéen å lage en robot som kan arbeide for deg selv om du ikke er til stede. Utfordringen er å lage en robot som dekker samme funksjoner som en tradisjonell støvsuger, sier Angle.

Større områder

En annen utfordring for robotkonstruktørene er å utvikle maskiner som dekker store områder. For å få til det, må man også utvikle kraftige oppladbare batterier. Som kjent skal disse maskinene automatisk finne tilbake til sin ladestasjon når batteriet begynner å bli tomt. De første robotstøvsugerne arbeidet kun i ett rom. Den nye generasjonen fra Irobot dekker større områder og er i stand til å komme over lave terskler. 700-serien har 50 prosent bedre batterikapasitet enn maskinene i forrige serie.

– 700-serien er i stand til å støvsuge tepper på en god måte. Også dette har vært en utfordring for oss. Samtidig har vi nå lykkes i å redusere utslippet fra maskinen. Effektiviteten har også blitt mye bedre i de senere seriene, så nå regner vi med at vi har en fullgod maskin som kan konkurrere med tradisjonelle støvsugere, sier Angle.

Også våt rengjøring?

Irobot har også utviklet maskiner for gulvvask kalt Scooba. Disse maskinene er primært beregnet for små gulvflater, som for eksempel bad. Angle forteller at firmaet nå undersøker muligheten for å distribuere også disse maskinene i Norden.

– Mange utrykker skepsis til denne rengjøringsmetoden fordi de mener den er for dårlig. Hvilken strategi har dere for å møte denne skepsisen?

– Vi er klar over at det i utgangspunktet er vanskelig å sette en robotmaskin opp mot en tradisjonell støvsuger du bruker selv i huset. Målet vårt er å tilby en robotstøvsuger som er mye mer energieffektiv enn en tradisjonell maskin og som kan operere mens du er borte fra huset. Det betyr også at en slik maskin kan være i gang i lengre tid enn du normalt bruker med en vanlig støvsuger. Så lenge vi snakker om små og lette partikler kan vår støvsuger gjøre en like god jobb som de tradisjonelle, sier Angle.

Han mener det er viktig at handlerne som selger slike produkter bruker tid og ikke minst lar kundene prøve hjemme for et eventuelt kjøp.

– Det er også viktig at brukerne anbefaler produktene til andre. Her er det ikke nok å lese en brosjyre eller en annonse. Tilliten blir skapt ved at du prøver maskinen selv.

Gjentar

Maskinene i 700-serien har også spesielle følere som registrerer hvor skittent et gulv er. På denne måten kan maskinen kjøre over samme område flere ganger inntil følerne registrerer at det er rent nok. Det kan også være snakk om at maskinen kjører over en flate i forskjellige retninger for å oppnå dette.

Powered by Labrador CMS