MANUELL BRYGGING AV SVART KAFFE

Skal vi tro Wilfa, er svart filterkaffe på fremmarsj og manuell kaffetrakting på vei inn igjen.

Publisert Sist oppdatert

Litt uventet er det kanskje når Wilfa nå lanserer den tradisjonelle metoden for å trakte kaffe i det nordiske markedet, med produktet Wilfa Svart Manuell. Nå relanseres traktemetoden ved at man selv heller varmt vann over kaffen i filteret. Det hele skal gå sakte for seg. Hovedpoenget er å få full kontroll på traktingen, noe som skal resultere i god kaffe. Det nye produktet består av vannkoker, filterholder og kanne for ferdig kaffe, det hele samlet på et stålbrett med varmeelementene innebygd. Produktets design og tekniske egenskaper er utviklet av Wilfa i samarbeid med det danske byrået Designit.

Personlig opplevelse

Utrykket «vanlig svart kaffe» er i ferd med å bli en kuriositet

– Det spesielle med dette produktet er at du gjør hele bryggeprosessen selv. Du koker opp vann og sørger for at du har riktig mengde kaffe, forholdet mellom vann og kaffemengde er viktig. Når du gjør jobben selv og heller det varme vannet i sirkelbevegelser over kaffen, oppnår du en bedre gjennomstrømming av vannet i forhold til om kaffen er lagte maskinelt, sier Arild Jørgensen, produktansvarlig hos Wilfa.

Som kjent er nordmenn det folkeslaget som drikker mest kaffe per hode. Til tross for den sterke veksten og interessen for ulike kaffetyper som cortado, espresso, macchiato og latte, mener Wilfa at vanlig svart filterkaffe er i ferd med å bli trendy igjen. Dette er bakgrunnen for lanseringen av den nye manuelle trakteren. Den ble vist for første gang på Nordic Barista Cup i København i fjor, og skal ha høstet lovord blant ekspertene der.

Mer balansert smak

– Med denne traktemetoden og nøyaktigheten mener vi du oppnår en bedre og mer balansert smak der du unngår den bitre aromaen som man kan få med en vanlig kaffetrakter. I tillegg mener vi du også får en personlig opplevelse med denne måten å trakte på, sier Jørgensen.

Under lanseringen av Svart Manuell-konseptet i Oslo hadde Wilfa alliert seg med Tim Wendelboe, som kan smykke seg med tittelen verdens beste barista.

Jørgensen legger vekt på at kaffen har riktig kverningsgrad. Her er det ulike ønsker hos brukerne. Jørgensen påpeker at nykvernet kaffe alltid vil være bedre enn tilsvarende ferdig malt. Til kaffekulturen hører også det store antallet varianter av kaffe som tilbys på markedet i dag.

– Jeg vil også legge vekt på brenningen av kaffen. Denne prosessen skal være slik at det gir mest aroma og smak. Mange baristakunstnere som lenge har arbeidet med å lage espresso, cappuccino og andre varianter dyrker nå sin lidenskap for svart kaffe. Utrykket «vanlig svart kaffe» er i ferd med å bli en kuriositet, sier barista Tim Wendelboe.

Fire til seks minutter

Både Wendelboe og Jørgensen mener at fire til seks minutter er den tiden du bør bruke for å helle det varme vannet over kaffen. Vannkokeren har kapasitet på én liter og har volumskala på siden. Vann som har kokt opp blir holdt varmt videre med temperaturer nær kokepunktet. De legger også vekt på at det er ulikt syn på hvor fint kaffen skal være malt i ulike land. Svenskene maler for eksempel kaffen finere enn vi nordmenn er vant til. Det betyr også mye for hvor tiden det varme vannet bruker på å renne gjennom kaffen, og fremhever mulighetene du har når du gjør arbeidet selv.

Vannkokeren og platen er laget av stål. Lokket på vannkoker og kaffekanne er produsert av belagt plast for å unngå varmetap. Prisen på traktesettet er 1.500 kroner.

Powered by Labrador CMS