Asgaut Steinnes har gitt ut boka «Norske gitarer» på Jæren forlag. Her med en gitar fra 1947, laget av Asbjørn Henriksen i Porsgrunn. Foto: Stian Sønsteng

HAR SAMLET DEN NORSKE GITARHISTORIEN

– Jeg synes den norske gitarhistorien er verdt å ta vare på, sier Asgaut Steinnes – forfatter av boka «Norske gitarer», som kom ut i fjor.

Publisert

– Dette er mellom 60 og 70 fortellinger om norske gitarmakere, fra tidlig på 1900-tallet frem til dem som lever i dag. Det har ikke vært mulig å google seg frem til, eller slå opp disse i et leksikon. Derfor har jeg lett i avisarkiv, bygdebøker og snakket med eldre som kjente til dem, sier Steinnes til fagbladet Elektronikkbransjen, når vi møter ham på Larvik gitarfestival.

Han har selv samlet på norske gitarer i over 20 år.

– Mye av stoffet i boka er blitt til i løpet av disse årene, sier Steinnes.

Han er også innehaver av Norsk gitarmuseum i Sirevåg på Jæren i Rogaland, der han viser sin samling på 260 norske gitarer.

– Hva har motivert deg til å gi ut boka?

– Jeg fant selv ikke stoff om de gamle gitarmakerne, heller ikke de nye. Vi kjenner til mange utenlandske gitarer, men ikke de norske. Dette har handlet om å ta vare en del av norsk historie, sier Steinnes.

220 år siden den første

– Går det an å beskrive den norske gitarprodusenten?

– Det er i år 220 år siden den første kjente gitaren ble laget i Norge, og det har vært ulike kvaliteter og uttrykk opp gjennom årene. Mange har laget gode ting, og de som er aktive i dag holder et svært høyt nivå. I den andre enden av skalaen kommer enkelte av dem som produserte gitarer etter den andre verdenskrig, da det ikke var mulig å få tak i varer fra utlandet.

– Har folkemusikktradisjonen betydd noe for den norske gitaren?

– En del felemakere har også laget gitarer. Det som er ansett som den første norske gitarfabrikken, ble etablert i Trondheim i 1938. Bak denne sto en anerkjent felemaker, fordi det ikke var nok etterspørsel etter felene han laget, sier Steinnes.

Det har vært ulike kvaliteter og uttrykk opp gjennom årene

– Kan du trekke frem én av historiene i boka?

– Det må være denne gitaren, som er laget i Porsgrunn av Asbjørn Henriksen. Han var med i motstandsbevegelsen under krigen, og ble skadet i en fot slik at han ikke kunne gå tilbake til sitt tidligere arbeid. Derfor gikk han i gang med å lage gitarer, og ble ansett som en foregangsmann. Blant annet eksperimenterte han med ulike måter å få lyden ut av gitaren, som med de fem hullene på denne gitaren er fra 1947, sier Steinnes.

Les alt om Larvik gitarfestival i digitalutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 2/2018.
Powered by Labrador CMS