LLB-messen 2023
Alexander Rambøl i Yamaha demonstrerer objektstyrt lyd i AFC Image på en PM3-mikser. Foto: Stian Sønsteng

KRINGLYD OG DIGITAL ROMKLANG

– Kringlyd vil være den profesjonelle lydbransjens neste steg, nærmest en revolusjon, på linje med overgangen fra analoge til digitale miksere.

Publisert

Det sier Alexander Rambøl, ansvarlig for det nordiske proffmarkedet for AFC i Yamaha Music Europe.

– Interessen er enorm, og dette kommer til å bli det nye, sier Rambøl til fagbladet Elektronikkbransjen.

Vi møter ham på LLB-messen i Telenor arena på Fornebu i midten av mars, og han forteller om Yamahas satsingsområder AFC Enhance og AFC Image.

AFC står for Active Field Control, og de to løsningene er enkelt fortalt henholdsvis et elektroakustisk klangsystem, og objektstyrt lyd.

Omsluttende med AFC Image

Ved hjelp av elektronikk og programvare kan man for eksempel gi et dødt rom lyden av en katedral

– Begge systemene blir håndtert av den samme prosessoren, de kan brukes samtidig, og den objektbaserte delen er sømløst integrert i mikserne våre. AFC Image er objektstyrt lyd, der lyden flytter seg mellom høyttalerne. Jo flere høyttalere, dess mer detaljert og omsluttende kan du få lydbildet. Dette gir helt nye muligheter til lydmiks, og du kan populært kalle det et Atmos-system for teater- og konsertbruk, sier Rambøl.

Det elektroakustiske klangsystemet, AFC Enhance, bruker et stort antall mikrofoner og høyttalere til å kontrollere den opplevde akustikken i et rom.

– Dette er store system, og når det gjelder pris snakker vi millioner. Ved hjelp av elektronikk og programvare kan man for eksempel gi et dødt rom lyden av en katedral, ved en enkel justering fra et panel på veggen. Alt er automatisk styrt, og du hører umiddelbart resultatet hvis du klapper i hendene, sier Rambøl.

Han sier systemet for eksempel kan brukes til å gi uforsterket akustisk musikk, som blåse- og strykeorkestre, klang i tørre rom.

Nexo og Yamaha

– Hvilke krav stilles til høyttalerne som brukes?

– Når det gjelder klanganleggene leverer vi komplette system, ferdig installert og finjustert. Er det snakk om anbudsstyrte prosjekt, med krav til etterklangstid og resultat, må man bruke våre Nexo- eller Yamaha-høyttalere. I den objektstyrte løsningen kan andre merker brukes, sier Rambøl.

– Hvor langt fremme ligger Yamaha på disse områdene?

– Yamaha har holdt på med dette lenge, vi ligger nok helt i front, og er et stort selskap med mye kompetanse, sier Rambøl.

På LLB-messen demonstrerer han AFC Image på en PM3-mikser, mens storesøsteren PM5 vises hos Rubicon et annet sted i messehallen.

– Mikserne våre treffer veldig bra, i det norske og europeiske markedet, både når det gjelder størrelse og kapasitet. Vi har tatt markedsandeler med PM-mikserne de senere årene, og har hatt en enorm interesse for dem her på messen, sier Rambøl.

Artikkelen er tidligere publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 2/2023, som ble distribuert uke 16. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.
Powered by Labrador CMS