MOBIL-TV FORELØPIG UT 2012

– Prøvesendingene med mobil-TV i Østlandsområdet er forlenget ut året. Vi har søkt om å utvide plattformen til hele landet.

Publisert Sist oppdatert

Det forteller daglig leder av Norges mobil-TV AS, Gunnar Garfors. Han besøker Barcelona-messen for å orientere seg om nye modeller og teknologiutviklingen. Vi treffer ham hos Samsung, der han studerte koreanernes nye Galaxy S Wifi.

Full utbygging?

Vi søker om full utbygging av mobil-TV i hele Norge

– Situasjonen for mobil-TV i Norge er at vi har fått tillatelse til å forlenge prøveperioden i Østlandsområdet ut 2012. Nå har vi søkt om ordinær drift i hele landet og venter på tilbakemelding fra myndighetene, i første rekke Medietilsynet og Post- og teletilsynet, forteller Garfors.

Den formelle utlysningen for denne plattformen kommer i løpet av første halvår. Som kjent er standarden DMB (Digital Multimedia Broadcasting) for mobil-TV valgt i Norge. Det betyr at TV-sendinger på denne plattformen også vil inneholde digital radio med standardene dab og dab+. Utbyggingen av mobil-TV må dermed sees i sammenheng med fullføringen av det digitale radionettet.

Internett

Som navnet sier kommuniserer Samsungs S Wifi også med internett.

– Dette er et spennende produkt, faktisk et nettbrett som også inneholder mobil-TV og digital radio. Oppkoplingen mot internett åpner for spennende muligheter, sier Garfors.

Han tenker da på kombinasjonen av nett, TV og radio med de mulighetene det gir for samspill mellom disse plattformene. Garfors ser dette som verdifull nytenking, og i Storbritannia har BBC grepet dette utvidete bruksområdet for sine radio- og TV-sendinger for mobil-TV. Han tror ikke at TV på internett vil erstatte sendinger med DMB-standarden og legger i stedet vekt på at det blir en kombinasjon.

Når det gjelder utviklingen av mobil-TV i Europa, forteller Garfors at det nå har vært i gang prøvesendinger i Nederland. Offisiell start her blir 15. mai. Tyskerne vil vurdere å sette i gang prøvesendinger av mobil-TV i 2013. Som kjent har danskene bygd ut et bakkenett for digitalradio og vurderer nå å sette dato for slukking av FM. I Sverige er en kommisjon i gang med å vurdere oppstart av digitalradio, men endelig beslutning er ikke tatt. Garfors ser mobil-TV i sammenheng med utbygging av digitalradio også i disse landene.

Powered by Labrador CMS