BRED PÅ NETTBRETT

Høyst sannsynlig var Samsung den som viste frem det bredeste utvalget av nettbrett i Barcelona.

Publisert Sist oppdatert

Den koreanske produsenten vil udiskutabelt ta en ledende posisjon på nettbrett. Som vi nevnte i kommentarartikkelen, var det ikke så mye nettbrett å se i Barcelona som man kanskje ventet etter masselanseringen på CES i Las Vegas tidligere i vinter. Dette gjaldt altså ikke Samsung, som presenterte en flora av modeller mellom fem og i overkant av ti tommer.

Galaxy Tab og Note

Dette er vår nye toppmodell, som vi mener vil konkurrere med vanlige bærbare datamaskiner

I fjor presenterte Samsung sin første Note-modell med fem tommers skjerm. Den supplerte ikke bare den første Tab-modellen, men innevarslet også en ny serie med forbedrede egenskaper. I Barcelona kom en ny modell med dobbelt så stor skjermdiagonal, Galaxy Note 10.1.

– Dette er vår nye toppmodell, som vi mener vil konkurrere med vanlige bærbare datamaskiner. Den har fått en ny prosessor på 1,4 GHz, som gjør maskinen meget rask, og har internminne på 16 GB. Vi har beholdt mulighetene for å bruke brettet som telefon og det er viktig at vi også nå har lagt inn terminal for minnekort, sier salgssjef for telekom, Stig-Ove Langø i Samsung Electronics Nordic AB.

Minnekortterminalen er for mikro SD. Note-serien starter egentlig på 3,65 tommer skjerm og finnes også i 4,2 tommer. Samsung fortsetter også med fem tommers-modellen som ble presentert i fjor. Vi snakker alt i alt om fire modeller. Alle modellene har tilgang til wifi-nett. Toppmodellen Note 10.1 vil koste i underkant av 6.000 kroner når den kommer i markedet. Langø demonstrerer en av egenskapene ved å notere med skjermpennen. Baksiden av pennen har et elektronisk viskelær til bruk ved feilskriving. Note-brettet har også spesialfunksjoner som for eksempel hjelpeprogram for matematikk. Det går både på tallbehandling og algebra. Regneprogrammet kan også beregne eksempelvis flateinnholdet av figurer. Ved hjelp av spesialprogrammer kan du redigere innhold i ulike dataprogrammer.

Annen generasjon Tab

Note-modellene betyr ikke at Samsung legger bort sine Tab-brett. Nå kommer annen generasjon. Kjennetegnet for denne serien er lavere spesifikasjoner enn Note-modellene, men også langt lavere pris, lover Langø. Den nye generasjonen har fått stereohøyttalere og funksjonen voice over IP, slik at du kan ringe med den. I tillegg har den fått terminal for SD-kort. Den nye generasjonen har samme skjermtype og prosessor som første generasjon Tab. Modellene kommer i 10,1, 8,9 og 7 tommer. I tillegg kommer en ny 7,7 tommer modell med super Amoled HD-skjerm.

– Vi satser mye på telefonfunksjonaliteten og mener det er et sterkt konkurransefortrinn for oss. Note- og Tab-seriene skal gjøre oss sterke mot konkurrentene, ikke minst fordi det er et stort produktutvalg som kan tilpasses de fleste brukere, sier Langø.

Samsung har ikke planer om å komme med nettbrett som har større skjerm enn 10,1 tommer.

Nye Ace-modeller

I Barcelona presenterte Samsung tre nye modeller med navnet Ace. Den enkleste kalles Ace Mini II, og Langø karakteriserte den som «min første Android-telefon». Modellen har 3,8 tommers skjerm og prosessor på 80 MHz. Modellen kommer i mange farger og får en pris før subsidier på cirka 1.500 kroner.

Modellen Ace II har større skjerm og i følge Langø et bedre kamera. Prosessoren her er også på 80 MHz. Prisen vil ligge på rundt 3.000 kroner. Den mest avanserte modellen av de tre heter Ace Plus og har 1 GHz. Alle tre modellene kommer på det norske markedet, men det er ikke fastsatt når.

Integrering

Samspill og integrering mellom produktene var en viktig del av strategien på årets MWC. Den koreanske produsenten ser de store mulighetene som ligger i at de ulike produktene kan brukes sammen. Det gjelder i dette tilfellet mobiltelefon, nettbrett og TV med lydanlegg.

– Noe av det mest spennende er at mange kan delta i samme spill, men med ulike produkter. En person kan for eksempel styre TV-apparatet ved hjelp av fjernkontroll fra mobiltelefonen sin. Andre kan ha samme spill fra hver sin mobiltelefon som også blir styrt inn på samme skjerm. Det betyr altså at tre spillere bruker samme spill på en TV-skjerm, sier Langø.

Inngangsnøkkelen til dette er en felles applikasjon som legges inn på TV, brett og mobil.

Family story

Samsung presenterte også et konsept de kaller Family Story. Langø forklarer dette som en slags enkel Facebook-løsning. Det sosiale mediet er da ment for en snevrere krets, for eksempel din nærmeste familie.

– Denne tjenesten blir lansert i mars-måned. Det er ikke sikkert at du ønsker å dele alt du har med de som er på sosiale tjenester med deg. Med denne lett-versjonen kan du altså dele informasjonene gjennom en sky til en snever krets. De som er med må da ha egne tilgangsnøkler i form av passord, sier han.

Bilder, video og lydsnutter du tar opp når du for eksempel er på ferie, kan du på denne måten sende direkte til mottakere hjemme via nettet.

Tjenesten All Share er tatt videre i en variant Samsung kaller All Share Play. Det betyr at alt du har lagret på for eksempel en mobiltelefon eller et nettbrett kan strømmes til den du ønsker. Det gjelder både video, stillbilde og lyd.

Nettbrett og mobil-TV

I Barcelona viste også Samsung en spesiell miniutgave av nettbrett Samsung kaller Galaxy S wifi 5.0. Dette produktet er en kombinasjon av nettbrett med Android operativsystem, DMB-standard for mobil-TV og digitalradio. Som navnet sier er skjermen på fem tommer. Denne modellen vil komme på det norske markedet og får altså et meget stort bruksområde med radio og TV sammen med nettbrettfunksjoner og dermed trådløs internettilkopling. Det er ikke opplyst når produktet kommer i markedet og hva det vil koste. Dette produktet kan du imidlertid ikke ringe med.

Smart-skole

På messen viste Samsung også hvordan man kan bruke nettbrett i skole-sammenheng. Det skjer på den måten at hver elev har et nettbrett og læreren har kontroll med det elevene bruker brettet til. Programmer fra lærerens brett sendes ut til samtlige elever eller grupper, og læreren kan kontrollere hva elevene svarer. Læreren har også en stor TV-skjerm som viser aktivitetene.

– Vi vet at det er stort press på datarommene på mange skoler. Dette kan løses på denne enkle måten vi viser her. Hver elev kan også småprate med læreren via nettbrettet, sier Langø.

Nærkommunikasjon

Samsung tror at 2012 vil bli året for gjennombrudd for Near Field Communication (NFC), altså nærkommunikasjon mellom nettbaserte produkter og tjenester opp mot dette. For å demonstrere dette hadde Samsung laget et scenario med restaurant der mobiltelefon med tilleggsutstyr ble brukt til informasjon, meny, matbestilling og betaling. Du får hele menyen inn på mobiltelefonen din. Når du har valgt i menyen, går ordren til kjøkkenet. Når måltidet er ferdig foretar du betalingen fra samme telefon. For å få til dette, må telefonene ha en NFC-brikke. Betaling kan enten skje direkte ved at du taster beløp fra egen bankkonto med koder, eller du kan få en tilleggsenhet som festes til telefonen der du kan bruke bankkort.

– Denne tjenesten kan du jo bruke til så mye mer, for eksempel kjøp av billetter og betaling for offentlig kommunikasjon. Det er nesten ingen begrensninger for hva NFC kan brukes til med slike tjenester. Du har lommeboken på mobiltelefonen samtidig som du har all informasjon tilgjengelig for å foreta betaling og bestillinger.

Powered by Labrador CMS