SUPERKJAPT FRA TELENOR

Telenor annonserer at de skal bygge ut 4G+ i 200 kommuner i Norge, og hever samtidig målet for vanlig 4G-dekning.

Publisert Sist oppdatert

Netcom var først ute med 4G+, også kalt LTE-Advanced, i sitt testprosjekt i Kristiansand. Der klokket selskapet nesten 300 Mbit/s i nedlastingsfart. En uke senere, under Mobile World Congress i Barcelona, kunne Telenor love at de også satser på teknologien.

– Vi kunngjør vi i dag at vi vil ta i bruk 4G+ i 200 av landets kommuner, sier sjef for Telenor Norge, Berit Svendsen, på pressekonferansen.

For å oppnå de hastighetene teknologien kan levere, kreves det både at mobiltelefonen støtter teknologien og at operatøren tilbyr abonnementer med ubegrenset hastighet.

Vi kunngjør vi i dag at vi vil ta i bruk 4G+ i 200 av landets kommuner

To bånd

For å oppnå de høye hastighetene tar Telenor før sommeren i bruk to frekvensbånd samtidig mot mobiltelefonene våre, og øker dermed kapasiteten helt opp mot en teoretisk toppfart på 300 megabit per sekund.

Det er en dobling fra dagens hastigheter, men hastigheten vil som på vanlig 4G være avhengig av hvor mange andre samtidige brukere det er på cellen du er koblet til.

Dekningsdirektør Bjørn Amundsen forteller at det er sju mobiler-modeller som støtter teknologien per i dag. Det er fire modeller fra Samsung, to fra Huawei og én modell fra Motorola. Ingen av Apples telefoner støtter LTE Advanced, de har en maksfarten på 150 Mbit/s.

Øker til 95 prosent

Det er ikke bare ny teknologi Telenor satser på, Berit Svendsen sier selskapet skal beholde tronen på dekning i Norge og lover å satse enda hardere på Nord-Norge, et område hvor konkurrenten Netcom tradisjonelt har hatt dårligere forhold.

– Vi har tidligere lovet å bygge 4G til 85 prosent av befolkningen i løpet av året. Nå endrer vi målet til 95 prosent, samtidig som vi reduserer prisene for kunder på reise i utlandet, sier hun.

Hvilke steder som får 4G+ først vil ikke Svendsen si noe om riktig ennå, men steder med høy befolkningstetthet og hvor mange bruker data via mobilnettet er prioritert.

Powered by Labrador CMS