Fjerde kvartal 2021 slo alle rekorder for varmepumpesalget. Foto: Norsk varmepumpeforening

SALGSVEKST OG SKJERPEDE KRAV

Salget av varmepumper økte med 36 prosent i 2021. Samtidig strammer Miljødirektoratet inn kravene til forhandlerne.

Publisert

Ifølge en pressemelding fra Norsk varmepumpeforening ble det i 2021 solgt 125.000 varmepumper, mens det i 2020 ble solgt 92.000 og i 2019 105.000 enheter.

Nå skjerpes kravet til forhandlerne, som må sjekke at kunden har avtale med sertifisert installatør før de kan selge og utlevere varmepumpene.

Daglig leder Rolf Iver Mytting Hagemoen. Foto: Norsk varmepumpeforening

– Praksisen har vært at kunder har opplyst om sertifikatnummer eller navn på sertifisert virksomhet, og på den måten fått utlevert varmepumpe. Dette er ikke tilstrekkelig dokumentasjon. Praksisen har ikke garantert for at installasjonen skjer av sertifiserte virksomheter. Erfaringen viser at kunder i mange tilfeller ikke benytter virksomheten de har oppgitt, heter det i en melding fra Miljødirektoratet.

Mer oppmerksomhet rundt strømsparing bidrar også til salg

Årsaken er ifølge direktoratet at lekkasjer av fluorholdige gasser fra kulde-, luftkondisjoneringsanlegg og varmepumper er den desidert største kilden til utslipp av fluorholdige-gasser. F-gasser og utstyr med f-gasser skal bare selges til og kjøpes av sertifiserte bedrifter eller bilverksteder som har ansatte med opplæringsbevis.

Vil kontrollere

– Virksomheter som selger varmepumper til kunder, skal kun selge til kunder som kan dokumentere avtale om installasjon med sertifiserte installatører, for å redusere risikoen for lekkasje. Et akseptert tilbud, eller lignende avtale med en sertifisert installatør om montering, vil være tilstrekkelig dokumentasjon, heter det på miljodirektoratet.no.

Forhandlere av varmepumper må ha rutiner som sikrer at det ikke selges varmepumper til kunder, uten at disse kan legge frem dokumentasjon på at en sertifisert installatør skal installere varmepumpen. Ansatte hos forhandlere må kjenne til og bruke disse rutinene, og Miljødirektoratet vil føre kontroll med at virksomheter har tilstrekkelige rutiner på plass, og at disse rutinene etterleves.

Kvartalsvis salg av varmepumper, 2015-2021. Tall fra Prognosesenteret. Illustrasjon: Norsk varmepumpeforening

Ifølge tallene Norsk varmepumpeforening legger frem fra Prognosesenteret var salget av luft-til-varmepumper var stabilt og høyt hele året, mens alle variantene fra oktober fikk et skikkelig løft.

Rekord i Q4

– Fjerde kvartal slår alt annet vi har sett, med nesten 50.000 enheter, sier daglig leder Rolf Iver Mytting Hagemoen i Norsk varmepumpeforening i pressemeldingen.

Han mener den viktigste forklaringen på rekordsalget er historisk høye strømpriser.

Totalmarkedet for varmepumper, 2000-2021. Tall fra Prognosesenteret. Illustrasjon: Norsk varmepumpeforening

– Vi har i en årrekke sett at strømprisen påvirker salget. De siste månedene har vi merket mye større pågang fra medier, og mer oppmerksomhet rundt strømsparing bidrar også til salg, sier Hagemoen.

Salget kunne vært enda høyere.

– Som for mange andre bransjer har korona ført til leveringsproblemer, og i perioder har svært høy etterspørsel ført til lange ventelister for flere modeller, sier Hagemoen.

Etter to år med fallende salg økte også salget av luft-til-vann- og væske-til-vann-varmepumper med henholdsvis 30 og 34 prosent i fjerde kvartal 2021.

– Fasit er omtrent lik som 2020 for luft-til-vann, og åtte prosent økning for væske-til-vann-varmepumper, sier Hagemoen.

Artikkelen er tidligere publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 1/2022, som ble distribuert 22. februar. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.
Powered by Labrador CMS