Dr. Phillip Hundeshagen, global forsknings- og utviklingssjef i Oral B Procter & Gamble, viser fram selskapets nyeste og smarteste elektriske tannbørste. Foto: Marte Ottemo

SMART TANNBØRSTE FRA ORAL B

Med kunstig intelligens og en smart trykksensor skal Oral B få opp bruken av elektriske tannbørster i det norske markedet.

Publisert Sist oppdatert

Oral B har lansert en helt ny, smart elektrisk tannbørste, iO10 med iOSense. Det skal få flere nordmenn til å gå digitalt også med tannhelsen, hvor vi foreløpig ligger på sisteplass i Norden.

– 41 prosent av nordmenn mellom 18 og 65 bruker en elektrisk tannbørste. Høyest andel har Finland med 66 prosent, med Sverige på andre plass med 53 prosent og Danmark på 50 prosent, sier Santeri Mäkinen, direktør for Oral Care Norden, under en presentasjon i Stockholm.

Anna Hamnå, nordisk brand manager for Oral B og Santeri Mäkinen, direktør for Oral Care Norden, kunne fortelle at nordmenn er dårligst i Norden på å bruke elektrisk framfor en vanlig analog tannbørste. Foto: Marte Ottemo

Vi børster feil

Også til stedet var Phillip Hundeshagen, global forsknings- og utviklingssjef i Oral B Procter & Gamble.

41 prosent av nordmenn mellom 18 og 65 bruker en elektrisk tannbørste

– Vi har jobbet mange år med tannbørster, og for to år siden kom vi med vår helt nye iO-plattform, det skjer ikke ofte. Nå lanserer iO10 med iO Sense, sier han til fagbladet Elektronikkbransjen.

Forskningssjefen sier de aller fleste av oss ikke pusser tennene som bra som de tror, og den største feilen er at man bruker for kort tid.

– De fleste børster i 42 sekunder, mens anbefalt tid er to minutter. 80 prosent av oss misser også deler av munnen, og mange børster med for hardt trykk som ødelegger tannkjøttet, sier Hundeshagen.

Den nye Ora B iO10 kommer i sort eller hvit utgave. Foto: Oral B

iO10 har en lineær magnetisk motor som står for vibreringen, og som skal gjøre pussingen behagelig. En smart trykksensor lyser rødt om du pusser for hardt, og kunstig intelligens sjekker om du har pusset alle steder i munnen.

Bruker kunstig intelligens

– Vi har trent opp børsten ved å filme tusenvis av børstesesjoner hvor vi monterer sensorer på testernes hender og selve børsten, og så filmes dette, sier han.

Det er også sensorer inne i børsten som måler hvor i rommet den er, og akselerasjonen.

– Så legger vi de to datasettene sammen og lar maskinlæringen identifisere mønstre. Etter opplæringen trenger brukeren bare børsten for at den vet hvor i munnen din den befinner seg, sier forskningssjefen.

En app på telefonen forteller deg så hvilke områder du eventuelt har bommet på å pusse.

– Siden vi lanserte appen for første gang har vi hatt 2,5 millioner nedlastinger, og 20 prosent av disse sjekker appen på daglig basis. Men nå har vi en ny enhet som gjør at du slipper å åpne appen hver gang du pusser, sier han.

Den nye lade- og dokkingstasjonen til iO10 har en digital nedteller, advarer når du pusser for hardt, og en ring av lys som korresponderer til de seks områdene i munnen som skal pusses. Dermed trenger man ikke lengre åpne appen or å sjekke om alle tennene er rengjort.

– Hvor tror du digital tannhelse går i tiden framover?

Oral B iO10 med iO Sense ble lansert under et event i Stockholm i september. Foto: Marte Ottemo

– Vi kommer til å se mer personalisering, diagnostisering blir bedreog vi skal gjøre ting enda mer intuitive. Det handler ikke nødvendigvis om å dytte flest mulig funksjoner inn i produktet, sier Hundeshagen.

Den nye toppmodellen fra Oral B vil koste rundt 4.500 kroner når den slippes på markedet.

Artikkelen er tidligere publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 5/2022, som ble distribuert 12. oktober. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.
Powered by Labrador CMS