MONSTERLANSERING FRA SONY

Japanerne viste fram både nye TV-er, mobiltelefoner, videokamera og mer under sin IFA-lansering.

Publisert Sist oppdatert

De har snakket om det lenge, men Sony har ikke klart å få sine mange ulike divisjoner til å spille sammen som en stor helhet. Før nå.

Under årets IFA-lansering understreket toppsjef Kazuo Hirai at de omorganiseringene som selskapet har vært igjennom nå vises i en samlet produktportefølje som snakker sammen på tvers av produktkategorier, og som har en felles merkevare- og designstrategi.

– Jeg tror vi fortsatt har en lang vei å gå, og vi vet ennå ikke hvordan vi vil gjøre det i det svært viktige julesalget. Men jeg tror dypt på at med fantastiske produkter som Xperia Z1 og enkelte av de andre produktene vi lanserer her på IFA, så kommer Sony til å ha et veldig sterkt fiskalår, sa Hirai under pressekonferansen.

Jeg tror dypt på at med fantastiske produkter som Xperia Z1 og enkelte av de andre produktene vi lanserer her på IFA, så kommer Sony til å ha et veldig sterkt fiskalår

Toppspekket mobil

Den nyheten kanskje aller flest hadde ventet på var Sonys nye flaggskipmobil Xperia Z1, og her er den nye og mer integrerte selskapsstrukturen til Sony kanskje aller mest tydelig. Her har selskapet trukket veksler på teknologi og ekspertise i fra både kamera- og TV-divisjonen sin, for å levere en toppspekket mobiltelefon. 

Det er bare Nokia Lumia 1020 som slår den nye Sony-mobilen på oppløsning. Xperia Z1 bruker Sonys erfaring med kamerateknologi, og kan skilte med hele 20,7 megapikslers oppløsning på kameraet. Størrelsen på bildesensoren er nesten doblet sammenlignet med Sonys tidligere mobiltelefoner. Den nye bildebrikken på 1/2,3-tomme er like stor som brikken du finner i kompaktkameraer. Xperia Z1 har også Sonys “G Lens”-kameralinse med en 27mm vidvinkel og F2.0 blenderåpning, samt prosessoralgoritmen BIONZ for mobile. Den har også en egen fysisk knapp for å ta bilder. Men én ting kommer Z1 ikke til å ha, muligheten til å filme i 4K, eller Ultra HD, til tross for at ryktene gikk om nettopp dette i forkant av lanseringen.

Enda mer vannbestandig

Xperia Z1 gir deg også en pakke med Xperia Camera Applications inkludert Social live, hvor du kan strømme video rett fra telefonen til Facebook. Sony samarbeider med en rekke utviklere for å lage Xperia Camera Applications, og det vil være mange flere tilgjengelige apper etter lansering.

– Xperia Z1 har like bra kamerateknologi som et digitalt kompaktkamera. For første gang kan du ta gode bilder i mørket med høy oppløsning, med en telefon. Dette har markedet etterspurt siden det første mobilkameraet ble introdusert, sier Erik Sandsmark, kommunikasjonsansvarlig for Sony Mobile Communications Norge, i en pressemelding.

Xperia Z1 drar nytte av Sonys Bravia TV-teknologi, og har samme Triluminos-teknologi i den fem tommer store skjermen som det sitter i selskapets TV-er. Telefonen har også X-Reality som analyserer bilder og optimaliserer kvaliteten på bildet.

Sammenlignet med tidligere modeller, som Xperia Z, er nye Xperia Z1 enda mer vanntett og støvtett, med en IP55 og IP58-sertifisering.  Xperia Z1 kjører Qualcomm Snapdragon 800-prosessor med 2.2 GHz quad-core CPU – den kraftigste prosessoren produsert for en mobiltelefon. Nettsurfing går også fort med 4G-støtte, og batterikapasiteten skal være forbedret med 45 prosent sammenlignet med Xperia Z.

Helt ny oppfinnelse

Men Sony stopper ikke der, selskapet har kommet opp med en helt ny nisje innen mobilfotografering. Med to objektiv beregnet til å montere rett på mobiltelefonen, Cyber-shot QX10 og QX100, blir mobilen en enda større utfordrer til kameramarkedet.  

QX10 og QX100 kobles trådløst til din smarttelefon via innebygget trådløs nettverk og NFC, og kan settes direkte på mobilen eller brukes separat, om du for eksempel ønsker å filme i HD. Hirai lovte at du ikke trenger en Sony-mobil for å bruke objektivene, men at de fungerer på alle smarttelefoner.

DSC-QX10 veier 105 gram (med batteri og Memory Stick Micro), og gir deg 18,1 megapiksler fra en Exmor R CMOS-sensor. Den har 10x optisk zoom, og innebygd optisk bildestabilisator. Cyber-shot DSC-QX100 kommer med en stor 1.0-type Exmor R CMOS-sensor med 20,2 megapiksler. Manuelle innstillinger som for eksempel blender, eksponeringskompensasjon, hvitbalanse og foto/video-valg gjør du på smarttelefonens berøringsskjerm. QX100 kommer med Carl Zeiss Vario-Sonnar T-objektiv med stor blender F1.8, 3,6x optisk zoom og optisk bildestabilisator. 

Kommer også med smartklokke

Det kommer også en rekke tilbehørsprodukter til Z1, og kanskje aller mest interessant er SmartWatch 2. Denne klokken kan brukes som en skjerm nummer to for Xperia Z1, og du kan lese meldinger, ta samtaler og se notifikasjoner.

Med smartklokken kan du også styre Xperia Z1-kameraet. Sony kommer også med SBH52 Smart Bluetooth Handset: Et vanntett handset som lar deg snakke i telefonen uten å ta selve telefonen ut av lommen. Alt tilbehøret kan kobles sammen via NFC, og innen året er omme skal det finnes 100 kompatible produkter, inkludert TV-er, øretelefoner, høyttalere, nettbrett og mer.

Xperia Z1 måler 144 x 74 x 8.5mm og veier 170 gram. Ved lansering kjører telefonen Android 4.2.2 Jelly Bean, og den kommer i tre farger: sort, hvit og lilla. Xperia Z1 lanseres globalt fra september 2013, og vil koste rundt 5.800 kroner.

Bøyer LED-TVen

På TV-siden valgte Sony å ikke vise fram noe nytt Ultra HD-produkt, da de ganske nylig kom med sine 55- og 65-tommers X9-modeller. I stedet viste selskapet fram verdens første kurvede LCD-TV. Bøyde TV-skjermer var det flere som viste fram under årets IFA, men de kjører på Oled-skjermer.

Sonys 65S990A skal ifølge selskapet selv være den første kurvede TV-en med et klassisk LED-display. Disse nydesignede skjermene er konstruerte for å gi et bilde hvor hele den horisontale flaten har samme avstanden til øynene dine, et prinsipp vi tidligere har sett blant annet på store kinolerret. TV-en kommer med Sonys beste Triluminos bildepanel, og har hele 8 sidemonterte høyttalerelementer, slik at ikke bare bildet, men også lyden skal være mer omsluttende.

Den andre TV-nyheten fra Sony er 65-tommeren KDL-65W85. Dette blir selskapets nye toppmodell blant vanlige Full HD TV-er, og bruker også Triluminos bildepanel. TV-en har selvsagt støtte for NFC, slik at du bare berører Xperia smarttelefonen eller nettbrettet ditt mot fjernkontrollen, og innholdet speiles på TV-en, slik at alle kan se bilder, videoer eller spille sammen. Om du laster ned den gratis-appen TV SideView, vil din smarttelefon, nettbrett eller PC (Android/iOS/Windows 8) videre omgjøres til en «skjerm nr. 2» for din BRAVIA, slik at du kan kontrollere TV-en, laste ned dagens TV-guide, få mer informasjon om TV-serien du ser på, sjekke venners anbefalinger om hva man bør se via sosiale medier og mye mer.

For de som vurderer Sonys Ultra HD-TVer i X9-serien, kom også nyheten om at en oppgradering som kommer i slutten av 2013 vil muliggjøre at X9s to versjoner på 65’’ og 55’’ kan motta og vise fremtidens 4K-innhold opp til 60p på en eneste HDMI-kabel, ikke bare i 30p slik de kan dag.

To nye små videokamera

Sony kom også med et nytt action-kamera, og et videokamera i samme format, men som er beregnet på musikkfrelste. HDR-AS30V er oppfølgeren til Sonys forrige actionkamera, og har innebygget Wi-Fi, GPS og Live-View-fjernkontroll. Du kan dele innholdet til smartmobil eller nettbrett via Wi-Fi og nærfeltskommunikasjon (NFC) med One Touch Sharing. Utvalget av tilbehør er også økt betydelig, og nå finnes det fester for alt mulig.

Det andre lille videokameraet, MV1, er mer beregnet for den aspirerende musikeren. Her er det meningen at man skal ta opp bandøvinger og konserter, i full HD-kvalitet og med skikkelig hi-fi-lyd i stereo. Det kompakte videokameraet har nemlig innebygget stereomikrofoner av høy kvalitet, som tar opp lyden i ful 16-bits PCM-kvalitet, tilsvarende CD altså, men man tar opp video i full 1080P HD-kvalitet. HDR-MV1 kan du filme og dele videoer i full-HD og med hi-fi stereolyd. MV1 er utstyrt med Carl Zeiss Tessar optikk med god lysstyrke på f2.8, og tar opp inntil 130 minutter med HD-video og lyd. Det veier 165 gram med batteri, og kan settes på stativ, nærmeste bord eller stol, og det har har innebygget Wi-Fi, GPS og One-touch Remote.

Første 4K for forbruker

Skulle du være mer interessert i skikkelig videokvalitet, viste Sony også fram Handycam FDR-AX1E, det første 4K videokameraet for forbrukermarkedet. Dermed kan du selv lage dine egne filmer med Ultra HD-oppløsning, og spille disse av på en Ultra HD-TV via HDMI.

Kameraet kan skilte med en Exmor R CMOS-sensor, profesjonell 4K-bildeprosessor og høykvalitets G-objektiv med 20x optisk zoom og SteadyShot. 4K-materialet blir lagret i det nye, effektive XAVC S-formatet, og to XQD-minnekort muliggjør kontinuerlig filming. Med en firmware-oppdatering på internett, vil også FDR-AX1E støtte den helt nye HDMI 2.0-standarden

Powered by Labrador CMS