Samsung kom med en rekke TV-nyheter under CES-messen i januar, blant annet sin første produkt-linje med mini-led teknologi. Foto: Samsung

BÅDE MINI- OG MICRO-LED

Samsung lanserer nye TV-modeller med Neo qled, micro led og lifestyle TV-skjermer, og kommer med sitt eget bærekraftinitiativ kalt «going green».

Publisert Sist oppdatert

– I løpet av det siste året har vi sett hvordan teknologi har vært avgjørende i menneskers liv. Vår forpliktelse til en inkluderende og bærekraftig fremtid går hånd i hånd med vårt faste mål om å imøtekomme forbrukernes krav. Det handler om alt fra å redusere karbonavtrykket vårt til å gjøre funksjoner tilgjengelig for flere og en uslåelig brukeropplevelse, uavhengig av livsstil, sier JH Han, sjef for Samsung Nordens Visual Display Business i en pressemelding.

Samsungs nye TV-modeller med Neo Qled kommer i 8K eller 4K oppløsning. Foto: Samsung

Selskapets bærekrafts-tiltak innebærer ifølge Samsung selv at de jobber for å redusere utslipp og energiforbruk i produksjonen, og bruker mer resirkulerte materialer i hele produktlinjen. De skal øke bruken av bærekraftig emballasjedesign, og deres nye fjernkontroller drives av solceller som kan lades med innendørs- eller lys utenfra, eller via USB. Det mener Samsung skal hindre at 99 millioner AAA-batterier havner på fyllingen de neste sju årene.

Mini-led fra Samsung

Under Samsungs virtuelle pressekonferanse lanserte de sin helt nye Neo qled-teknologi, som kommer på flaggskipmodellene Samsung 8K QN900A og 4K QN90A. Teknologien består av en ny mini-led lyskilde styrt av det selskapet kaller en «quantum matrix»-teknologi og en ny prosessor.

Fjernkontrollen til de nye modellene lades via lys eller USB, og Samsung mener det vil stoppe 99 millioner AAA-batterier å havne på fyllingen de neste sju årene. Foto: Samsung

De nye diodene er bare 1/40 så dyp som en standard lysdiode. I stedet for å bruke en linse for å spre lys og en pakke for å fastsette det på riktig sted, har Samsungs mini-led et mikrolag med enda flere dioder for å lede lyset. «Quantum matrix»-teknologi skal gi presis kontroll av de tettpakkede lysdiodene for å unngå blooming-effekt på skjermen, og Neo qled kontrollerer lumenskalaen med 12 bits og 4096 steg, noe skal gjører mørke nyanser mørkere og lyse nyanser lysere.

Det handler om alt fra å redusere karbonavtrykket vårt til å gjøre funksjoner tilgjengelig for flere

Neo qled drar også nytte av Samsungs egen «Neo quantum»-prosessor med forbedret oppskaleringsfunksjonalitet. Ved hjelp av opptil 16 forskjellige nevrale nettverksmodeller, hver med innlært AI-skalering og teknologi for dyp læring, skal prosessoren optimalisere bildekvalitet til henholdsvis 4K og 8K, uavhengig av inngangskvalitet.

Samsungs nye Neo Qled-TVer vil også nå hjemmekontorbrukerne. Foto: Samsung

Den nye 2021 Neo Qled 8K kommer med et nytt Infinity One-design og en nesten kantløs skjerm. Neo Qled 8K har Samsungs nye kabelløsning, Slim One Connect box, som kan festes på baksiden av TV-ens fot for både enklere installasjon og mindre kabler.

Den nye toppmodellen har også en rekke nye lydfunksjoner, som dynamisk lyd som følger bevegelsene til det som skjer på skjermen, og en funksjon som analyserer rommet TV-en din står i og justerer lyden deretter.

Gaming- og hjemmekontor-produkter har vokst kraftig i 2020, og Samsungs nye toppmodeller frir til begge målgruppene. Neo Qled 8K og 4K-modellene har blant annet spillfunksjonene «Super Ultrawide GameView» som lar brukeren spille i 32:9 format, «Game Bar» som gir raskt tilgang til funksjoner som endring av bildeformat, kontroll av inngangsforsinkelsen og tilkobling til hodesett, mens «FreeSync Premium Pro» skal minimerer hakking og forstyrrelser.

For hjemmekontoristen lar Samsungs nye TVer deg organisere videokonferanser for opptil 32 personer med Google Duo. Kameraet sporer brukerens bevegelser og zoomer automatisk inn og ut.

Enda mindre med micro-led

Samsung har vist fram TVer og konsepter med micro-led tidligere, og kommer nå med to modeller med teknologien. Her er lampene i mikrometer-størrelse, og hver TVene har 24 millioner individuelt kontrollert lysdioder hvor piksel leverer sitt eget lys.

Samsung fortsetter å satse på micro-led, og kommer med to nye modeller i 99 og 110 tommer med teknologien. Foto: Samsung

Selskapet har videreutviklet sine smart-TV-funksjoner for å få bedre utnyttelse av mulighetene som ligger i micro-led-teknologien. Brukeren kan blant annet se opp til fire forskjellige bildekilder samtidig, og modellene leverer 5.1-lyd uten eksterne høyttalere.

Foreløpig lanseres to modeller i 110 og 99 tommer, men sier det kommer mindre modeller utover året.

Kunst-TVen The Frame har blitt tynnere og fått flere designvalg. Foto: Samsung

Samsungs kunst-TV The Frame har også fått en oppgradering for 2021, og gir nå mulighet for mer individuell tilpasning. TVen er nå halvparten så tykk som tidligere modeller, og rammene kommer i fem nye fargevalg og to ulike stiler – en tradisjonell og en skråstilt.

Hele Samsungs produktlinje for 2021 får også nye tilgjengelighetsfunksjoner som «caption moving», «sign language zoom» og «multi-output audio», som gir folk med nedsatt hørsel eller synsevne muligheten til å optimalisere opplevelsen ut fra deres behov. I løpet av det kommende året vil produktutviklingsarbeidet for disse gruppene fortsette, blant annet via en videreutvikling av stemmestyring og flere AI-baserte funksjoner.

Nye flaggskipmobiler

Samsung fortsetter å oppgradere sin S-serie av mobiler, og har lansert Galaxy S21, S21+ og S21 Ultra.

Galaxy S21-serien introduserer et nytt design og den kraftigste prosessoren fra Samsung noensinne. I tillegg kommer Galaxy S21 Ultra med Samsungs S Pen, den første til Galaxy S-serien noen gang.

Samsung fortsetter å oppgradere sin S-serie av mobiler, og har lansert Galaxy S21, S21+ og S21 Ultra. Foto: Samsung

– Med den nye Galaxy S21-serien presenterer vi smarttelefoner med et kamera i verdensklasse, vår beste skjerm noensinne, lastet med all kraften du trenger og et nytt eksklusivt design. For det helt nye 108 MP-kameraet har pikslene 64 ganger flere farger og dobbelt så god støyreduksjon som forgjengeren, noe som gir en skarphet og detaljrikdom som er vanskelig å slå. Den nye skjermen er også dynamisk og optimaliserer oppdateringsfrekvensen i henhold til hva du gjør, noe som forlenger batterilevetiden, sier Andreas Bergqvist, produktsjef for telekom hos Samsung i Norden.

Med den nye Galaxy S21-serien presenterer vi smarttelefoner med et kamera i verdensklasse

I det nye designet er kamerahuset bygget inn i metallrammen i mobilen, og alle tre modellene kommer med Gorilla Glass Victus, det hittil mest holdbare versjonen. Galaxy S21 og S21+ kommer i et flere farger, inkludert den nye signaturfargen Samsung har kalt «phantom violet», mens Galaxy S21 Ultra kommer i fargene sort og sølv, med mer eksklusive farger tilgjengelig via Samsungs nettbutikk.

Galaxy S21 Ultra kommer med Samsungs S Pen, den første til Galaxy S-serien noen gang. Foto: Samsung

Galaxy S21 har en 6,2 tommer stor skjerm, Galaxy S21+ kommer i 6,7 tommer og har et større batteri for de som vil spille mobilspill eller se serier i strekk. Galaxy S21 Ultra er det største familiemedlemmet med en skjerm på 6,8 tommer.

Alle telefonene i S21-serien er utstyrt med Samsungs nye Infinity-O-skjerm, so har adaptiv 120Hz oppdateringsfrekvens. Skjermen er tilpasningsdyktig, som betyr at den automatisk justerer bildefrekvensen fra 10Hz til 120Hz (på Galaxy S21 og S21+ 48Hz til 120Hz) basert på hva brukeren gjør. Det forlenger batterilevetiden og skal gi et bedre bilde.

Flere foto-funksjoner

Samsung har også forbedret kamera-funksjonene på S21-serien, men spesifikasjonsmessig er det ikke mye som har skjedd på kamerafronten i de to minste modellene.

Folks selfier skal få en boost med en ny 3D-analyse som skiller motivet fra bakgrunnen i detalj. Foto: Samsung

Hovedkameraet tar bilder i 12 megapikslers oppløsning, det samme gjør vidvinkellinsen. På toppen kommer et zoom-kamera som kan gi inntil tre ganger optisk zoom, eller 30 gangeren om du legger til digital zoom.

Kameraet på Ultra-modellen har derimot fått både forbedret 108 megapikslers hovedsensor som skal gi bedre nattbilder og fargegjengivelse, og hele to zoom-linser. Det ene kan zoome inn tre ganger optisk, mens det neste skal ta sømløst over og gi inntil 10 ganger. Begge støtter hybridzoom med programvare og beskjæring som hjelpemidler. Oppå det hele har Samsung lagt til en Zoom Lock-funksjon som skal hjelpe til med å stabilisere bildet. Brukere kan også spille inn 4K-video med 60 bilder per sekund med alle kameralinsene, noe som betyr frontkameraet og de fire bakre objektivene, slik at du kan endre perspektiv uten å endre kvalitet.

Med den nye Directors View kan brukere veksle kameralinse under videoopptak. I denne modusen finner man også Vlogger View, som gjør det mulig å filme med både bak- og frontkameraet samtidig. Foto: Samsung

Alle modellene har fått nye programvarebaserte funksjoner, som 8K Snap som lar brukerne filme i 8K og deretter ta ut bilder av høy kvalitet fra filmen.

Med den nye Directors View for Galaxy S21-serien kan brukere se, veksle mellom og aktivt velge kameralinse under pågående videoopptak. I denne modusen kan du også bruke Vlogger View som gjør det mulig å filme med både bak- og frontkameraet samtidig.

Folks selfier skal få en boost med en ny 3D-analyse som skiller motivet fra bakgrunnen i detalj, og gjør det mulig å legge til virtuell studiobelysning eller AI-bakgrunn etterpå.

Galaxy S21-serien er klar for både 5G og og på S21 Ultra også WiFi 6E. Alle de tre telefonene har fått Samsungs nyeste Exynos-prosessor, og batterier på henholdsvis 4.000 mAh, 4.800 mAh og 5.000 mAh.

Lillebror i serien S21, kommer i fire ulike farger. Foto: Samsung

S21-serien er laget for å brukes med Samsungs nye tjeneste «SmartThings Find» som skal gjøre det raskt og enkelt å finne kompatible Galaxy-enheter selv når de er offline. I forbindelse med Galaxy S21-serien vil også det nye produktet Galaxy SmartTag komme på markedet. Galaxy SmartTag er et eget brikke som brukerne kan plassere i for eksempel nøkkelring, halsbånd til hund eller i vesken, og som deretter kan bli funnet ved hjelp av SmartThings Find. Galaxy S21+ og S21 Ultra er i tillegg utstyrt med støtte for Ultra-wideband (UWB), som snart vil gjøre det mulig å for eksempel automatisk låse opp bildøren uten å ta opp bilnøkkelen.

Galaxy S21 koster mellom 9.800 og 10.500 kroner, S21+ er priset mellom 12.000 og 12.800 kroner, mens S21 Ultra vil tappe kontoen for mellom 15.000 og 16.500 kroner.

Nye ørepropper i pro-versjon

Samsung oppgraderer også sine Galaxy Buds, øreproppene med bønneform som ligger i øregangen i stedet for å trykkes inn i øregangen.

Den nye signaturfargen i S21-serien kalles “phantom violet”, her er S21+ sammen med nye Galaxy Buds Pro og Lifestyle Watch. Foto: Samsung

I takt med at folk søker etter teknologi som hjelper dem med å tilpasse seg nye rutiner og livsstiler, har markedet for trådløse ørepropper virkelig blomstret

De trådløse øreproppene er utstyrt med intelligent aktiv støyreduksjon og en rekke tilkoblingsmuligheter.

– I takt med at folk søker etter teknologi som hjelper dem med å tilpasse seg nye rutiner og livsstiler, har markedet for trådløse ørepropper virkelig blomstret, hvor forbrukernes krav og forventninger har utviklet seg. Med Galaxy Buds Pro tilbyr vi en unik lydopplevelse som vil gjøre hverdagen morsommere for brukerne våre, sier Rikard Skogberg, produktsjef for wearables hos Samsung i Norden.

Nye Galaxy Buds Pro kommer i tre ulike fargekombinasjoner. Foto: Samsung

Galaxy Buds Pro har en bass på 11 millimeter for et dypere lydbilde og en diskant på 6,5 millimeter for skarpe toner. Til jobb-bruk skiller Samsungs nye ørepropper brukerens stemme fra uønskede lyder ved hjelp av tre mikrofoner og en stemmeopptaksenhet. En av de eksterne mikrofonene har også et signal-to-noise ratio, som skal bidra til å eliminere irriterende bakgrunnsstøy.

Med fullt batteri holder proppene til åtte timers avspilling, med ytterligere 20 timer reservestrøm i ladeetuiet. Har brukeren på støydemping faller brukstiden til fem timer, men med hurtiglading får man en times bruk på kun fem minutter.

Prisen på Galaxy Buds Pro vil ligge rundt 2.500 kroner.

Artikkelen ble første gang publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 1/2021, som ble distribuert 22 februar. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.
Powered by Labrador CMS