Ulf Mickols i Fitzpatrik viser Lava-gitarer under Larvik gitarfestival. Foto: Stian Sønsteng

GITAREN DU IKKE SKULLE KJØPE

– Vi hører stadig om stamkunder som kun skal kjøpe strenger, som går ut av butikken med en Lava-gitar, sier Ulf Mickols i Fitzpatrick.

Publisert

Han er produkt- og salgssjef i det svenske selskapet Fitzpatrick Import Group AB, som har det skandinaviske agenturet for gitarene fra Lava Music.

– Dette er veldig inspirerende instrumenter, med en rekke smarte muligheter og effekter. Mange kunder har slett ikke tenkt å kjøpe seg en ny gitar, men når de prøver en Lava i butikken opplever de at dette er noe helt annet enn gitarene de allerede har, sier Ulf Mickols til fagbladet Elektronikkbransjen.

Vi møter ham på salgsmessen 4Sound-kjeden har under Larvik gitarfestival i midten av mars.

Modeller i karbonfiber, som tåler temperaturer fra 40 minus til 90 pluss

– En Lava-gitar kan du spille på, uten å kople til ledninger, pedaler og forsterker, men fortsatt har du tilgang til en rekke effekter og muligheter, sier Mickols.

Karbonfiber-gitar

Lava Music er et amerikansk selskap, etablert i 2014.

– De opplevde at det skjedde lite nytt på gitarfronten, og kom først med modeller i karbonfiber, som tåler temperaturer fra 40 minus til 90 pluss. De første modellene var akustiske, men siden kom de med HiLava-systemet. En liten høyttaler bruker baksiden av gitaren som høyttalermembran, og lyden kommer ut gjennom åpningen i lokket. Hvis du kopler til en forsterker, slås den innebygde høyttaleren av, men effektene følger med ut i kabelen, sier Mickols.

Lava har ulike modeller, der toppmodellene har en berøringsskjerm der man kan velge mellom tuner, metronom, opptak, effekter, en gitarskole og loop.

– Hvis du kommer på et nytt riff, spiller du det inn i gitaren, før du via blåtann overfører det til Lava-appen, slik at du kan sende det videre til de andre i bandet, sier Mickols.

Den nye toppmodellen i karbonfiber heter Me 3, og kommer med kropp i 38 og 36 tommer, til 16.700 og 14.300 kroner.

Høytrykkslaminat

Larvik gitarfestival 2023
Kristoffer Rennemo Vaag fra 4Sound Trondheim viste Mark Bass fra Morgan Instrument. Foto: Stian Sønsteng

– Blue Lava er en rimeligere serie i høytrykkslaminat, til 10.000 kroner inkludert en flott bag. Blue Lava Original er den nyeste og billigste modellen, som selger aller best, og da er vi nede i 6.200 kroner. Også denne har delay og reverb, chorus, slik at man kan man legge igjen effektboksene hjemme, sier Mickols.

Til de fleste modellene er det mulig å kjøpe til en ladebase, som også fungerer som stativ. Disse koster fra 1.700 til 2.000 kroner.

Mickols forteller at Fitzpatrick ble startet i 1982, av en amerikaner som flyttet til Sverige.

– Han startet med å importere synthesizere, og sikret seg en rekke viktige agenturer. I 1990 solgte han selskapet til Anders Aronsson, som fortsatt er eier og administrerende direktør. Vi har i dag en lang rekke agenturer for Skandinavia, og er i dag ti ansatte med hovedkontor i Täby, rett nord for Stockholm.

Artikkelen er tidligere publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 2/2023, som ble distribuert uke 16. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.
Powered by Labrador CMS