Nokia 8.3 5G er siste flaggskipet fra HMD Global, som sitter på rettighetene til Nokia-navnet. Foto: HMD Global

JAMES BOND OG 5G FRA NOKIA

Nokia er klar med sin første 5G-telefon, som også spiller en rolle i den nyeste James Bond-filmen.

Publisert

HMD Global, som har rettighetene til Nokia-navnet for mobiler, har nok betalt mye for at deres siste telefon Nokia 8.3 5G skal være godt synlig i den siste James Bond-filmen «No Time To Die». Filmen skulle egentlig hatt premiere i februar, men er på grunn av koronaviruset utsatt til november.

Nokia lanserer likevel sitt nye flaggskip i mars, sammen med modellene Nokia 5.3, Nokia 1.3 og siste utgave i selskapets retro-serie «originals», Nokia 5310.

Støtter flere 5G-nett

Norden-sjef i HMD Global, Ossi Korpela, skal inn i roaming-markedet. Bildet er tatt på mobilmessen i Barcelona i 2019. Foto: Marte Ottemo.

Den nye toppmodellen kjører på en modulær Qualcomm Snapdragon 765G-plattform, og skal ifølge Nokia selv være den første smarttelefonen hvor man har lykkes å komprimere mer enn 40 ulike RF-komponenter i én enkelt enhet. Nokia 8.3 5G har også det høyeste antallet nye 5G-frekvenser, fra 600hmz helt opp til 3.8GHz.

– Denne mobilen er konstruert for å støtte både de mange 5G-nettverkene som finnes og de som kommer til å bli introdusert. Den støtter både standalone og non-standalone 5G-kombinasjoner som operatører nå ruller ut over hele verden. Følgelig er dette definitivt en globalt tilpasset og fremtidssikker smarttelefon, sier Juho Sarvikas, produktsjef i HMD Global i en pressemelding.

Denne mobilen er konstruert for å støtte både de mange 5G-nettverkene som finnes og de som kommer til å bli introdusert

Nokia 8.3 5G har et kamera med fire Zeiss-linser, og kameraet har blant annet fått støtte for å kunne ta video i svært lite lys. Telefonen har et hovedkamera på 64 megapiksler, en ultravidvinkel samt to linser til henholdsvis bokeh og makro. Zeiss har også levert en del av kameraets funksjonalitet, som Zeiss cinematic effects, som lar brukeren ta opp video 21:9-format med forskjellige typer kinematisk fargegradering. Kameraet tar opp HDR-video i 4K-oppløsning, og har innebygd bildestabilisering.

Nokias toppmodell ligger langt under konkurrentene på pris, med veiledende utsalgspris på under 7.200 kroner for versjonen med 6 GB RAM og 64 GB innebygd lagring. For like under 8.000 kroner får du 8 GB RAM og 128 GB lagring når telefonen kommer i salg mot sommeren. Begge versjonene har Qualcomms Snapdragon 765 G-prosessor, og en skjerm på 6,81 tommer.

Retro-modell med musikk

Den andre nye smarttelefonen HMD Global avduker er Nokia 5.3. også her får kunden fire linser, men lillebror kjører på en Qualcomm Snapdragon 665-prosessor. Batteriet skal vare i døgn. Det AI-drevne quad-kameraet skal ifølge selskapet ta gode bilder også i lite lys takket være nattmodus-funksjon, mens makrolinser og vidvinkel gjør det mulig å både ta nærbilder og breddeformatbilder. Skjermen er på 6,55 tommer. Denne telefonen blir tilgjengelig fra april, og fås i fargene grønn, sand og kullgrå. Prisen er satt til 189 euro. Den tredje nye modellen fra Nokia har fått navnet 1.3 er en betraktelig enklere sak som kjører på det forenklede Android Go-systemet. Nokia 1.3 blir tilgjengelig fra starten av april, til en pris rundt 95 euro.

Lengter du tilbake til tiden med mp3-filer og et mobilbatteri som varte i dagevis? Retro-modellen 5310 lover begge deler. Foto: Nokia.

Den fjerde nye mobiltelefonen er inspirert av originalen Nokia 5310 Xpress Music. Nokia 5310 er utstyrt med en MP3-spiller og FM-radio, og har to høyttalere i front. Telefonens design har fått en litt mer moderne vri, og Nokia lover at batteriet holder i dagevis. Nokia 5310 fås i hvitt og rødt eller svart og rødt fra slutten av mars, til en pris rundt 39 euro.

På operatørenes område

HMD Global går inn i en helt ny kategori med lanseringen av en global roaming-tjeneste. Selskapet sier de skal gjøre det mulig for mennesker over hele verden å holde kontakt gjennom en SIM-basert løsning kalt HMD Connect Global.

Artikkelen ble første gang publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 2/2020, som ble distribuert 14. april. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.

HMD Connect Global Data Roaming Service er nå operativt i over 120 land, og i samarbeid med Greenwave Systems og lokale operatører arbeides det aktivt for å øke dekningen i flere land og nettverk fremover.

Tjenesten lanseres på HMDConnect.com. Der får man kjøpt en oppstartspakke som inkluderer et sim-kort og opptil 1 GB data til 19,95 euro. Et 14-dagers abonnement koster fra 9,95 euro, og påfyll av data starter fra fem euro.

 

Powered by Labrador CMS