Produktspesialist Knut-Eirik Rørnes i Samsung sier deres nye 8K-TVer også gir bedre bilde på vanlige TV-signaler. Foto: Marte Ottemo

SALGSKLAR 8K FRA SAMSUNG

Samsungs store IFA-nyhet er 8K TVen Q900R, og i motsetning til konkurrentene kommer modellene på det norske markedet i oktober.

Publisert

Samsungs store stjerne på IFA-messen er deres nye Q900R QLED 8K TV, som har 8K AI-oppskalering, der AI står for kunstig intelligens. Samsung QLED 8K TV kommer i skjermstørrelsene 65, 75 og 85 tommer, og flere funksjoner skal være klare for HDR 8K takket være den den nye Quantum-prosessoren.

Oppskalering for bedre opplevelse

Produktspesialist Knut-Eirik Rørnes innrømmer at det foreløpig ikke er mye 8K-innhold tilgjengelig, men sier Q900R bruker kunstig intelligens for å oppskalere alt fra SD-sendinger til 4K-innhold.

– Det som er er helt nytt i Q900 er en prosessor som oppskalerer TV-signaler til så mange flere piksler i8K- panelet, kalt Quantum prosessor. Vi har også laget en helt ny AI-oppskalerer, som bruker kunstig intelligens. Det fungerer som en database, hvor en datamaskin blir foret med flere tusen 8K-kilder i form av bilder og mer. Den maskinen nedskalerer disse bildene til SD, Full HD og 4K, og får så i oppgave å få signalene så nært 8K som igjen. Den bruker månedsvis på å finne de riktige algoritmene for å få det til, og når den har funnet de beste filtrene, overfører maskinen disse til programvaren i TVen og legger det filteret oppå hver enkelt scene i oppskaleringen, sier Rørnes.

Samsung ser klart trenden med at nordmenn kjøper større TVer. For 85 tommer 8K må du nå ut med nærmere 150.000 kroner, det sitter nok litt lengre inne for folk flest. Foto: Marte Ottemo.

– Er dette noe dere gjør én gang, eller forbedrer filtrene seg fortløpende?

– Det er en pågående, kontinuerlig prosess. Datamaskinen blir stadig foret med nytt innhold, og finner enda bedre løsninger på skaleringen. Og de blir implementert i nye programvareoppdateringer. Det at filtrene kan implementeres på hver enkelt scene, gjør at vi får en helt ny måte å skalere opp bildene på kontra de tradisjonelle måtene vi har brukt tidligere, sier produktspesialisten.

Stadig større TVer

– Det store spørsmålet er innhold tilgjengelig i 8K?

– En del sier at det er for tidlig å slippen en 8K-TV når det ikke er innhold tilgjengelig ennå. Men det pusher våre ingeniører til å tenke helt nytt, og det kommer til å forbedre SD- og HD-signalene du sitter og ser på i dag. På sikt kommer det nye HDMI-standarder og kodeker for 8k, men denne TVen forbedrer det du ser på hjemme i dag, sier Rørnes.

– Har dere fått tilbakemeldinger fra innholdsprodusentene på hva de tenker om 8K?

Ambient mode skal hindre at TVen blir et sort hull på veggen når den ikke er i bruk, ved å matche skjermspareren med tapeten. Du kan også legge inn egne bilder og tekst. Foto: Marte Ottemo.

– De sier det er en prosess som er under utvikling. Men ser du på lysstyrken er veldig mange av titlene som produseres i Hollywood i dag mastret i 4000 nits. Så de synes dette er et naturlig steg å ta. Bedre pikseltetthet er viktig når skjermene blir større, uansett om signalet er 8K eller ikke. Flere piksler gir en bedre seeropplevelse uansett, dette er samme problemstillingen som vi så på 4K, sier han.

– Hvilke trender ser dere i TV-salget i Norge?

– Det er en krystallklar trend at TVene blir større og større, også i mindre leiligheter. For oss er 65-tommer blitt folke-TVen, vi selger mer og mer 75 tommer, og vi har også 85-tommere som selger godt. Ikke minst fordi prisene har lagt seg under 50.000 kroner, det er ikke uoppnåelig for forbrukeren lengre, sier Rørnes.

– Er det en spesiell type forbruker som kjøper store skjermer?

– Det er veldig spredt, fra unge folk som driver med gaming, til også vanlige folk som vi ha en kinofølelse hjemme uten å drive med projektor og lerret. Og TVene smelter inn i stuen bedre enn noen gang før, sier han.

Det er mye takket være Samsungs satsning på én felles, tynn strøm- og signalkabel, hvor selve teknologien ligger en i boks du kan skjule i et skap eller bokhylle. Ambient mode skal også hindre at TVen blir et sort hull på veggen når den ikke er i bruk.

Ved å ta et bilde av veggen TVen henger på med mobilen, og mate dette i TV-en via en app, lager den automatisk et mønster basert på struktur og farger på veggen. Fargene og lyset endrer seg i forhold til belysningen i rommet ved hjelp av en lyssensor.

Samsung lanserte i fjor en TV spesielt for de som ikke vil ha en tradisjonell skjerm på veggen. The Frame-TVen kan brukes som kunstramme, og med et konsept som lar deg abonnere på verdenskjent kunst. Nå kommer versjon 2.0 av TVen.

– Vi har lansert en ny, sort ramme, og The Frame kommer nå også i 49 tommer i tillegg til 43, 55 og 65 tommer. Den har fått et nytt brukergrensesnitt som lar folk lage egne slideshows, og vi har fått inn flere samarbeidspartnere som Tate-museet. The Frame har vært en ubetinget suksess i Norge, og samarbeidet vårt med Elkjøp har vært veldig bra. Det er en modell som har levd sitt eget liv, vi har ikke trengt å snakke så mye om den, sier Rørnes.

Mer lyd fra lydplanken

Den 146 tommer store «The Wall» er et nytt konsept fra Samsung baserte på mikro-led-teknologi. Har du dype nok lommer, kan du også få kjøpt produktet her hjemme. Foto: Marte Ottemo.

Samsung viste fram The Wall på CES, men nå er det mulig å kjøpe skjermen for norske forbrukere – om du har fryktelig mye penger.

Denne modulære TV-teknologien består av fliser som kan settes samme til ønsket størrelse og form, og kommer fra mikro-led-satsningen i selskapets utendørsskjermer. Den ikke-organiske teknologien trenger ingen bakbelysning, og er ifølge Samsung fremtiden innen TV, med det beste innen sortnivå og kontrast.

– Her på IFA viser vi frem en 146-tommer skjerm, og vi har klart å lage en pikselstruktur som har mye mindre avstand mellom hver piksel. Teknologien har fantastisk lysstyrke og sortnivå, og samme fargestyrke som en Qled-TV. Du kan allerede i dag kjøpe den som forbruker via vår B2B-avdeling, men jeg kan ikke gå ut med pris. På sikt ser vi at den skal konkurrere på vanlig konsumentnivå, sier Rørnes.

Det er en krystallklar trend at TVene blir større og større, også i mindre leiligheter

På IFA viser Samsung også fram to nye lydplanker. HW-N960 og HW-N860.

– Dette er vår første lydplanke som er co-brandet med Samsung og Harman Kardon etter oppkjøpet vårt av sistnevnte. Samsung har stått for design, mens Harman har laget innmaten. N960 er en Atmos-planke, og arvtakeren etter K960 som er vår mest populære lydplanke, sier produktspesialisten.

Flaggskip-modellen av de to er N960, som nå har fått støtte for begge DTS-formatene. I tillegg har modellen fått to ekstra elementer, ett på hver side av lydplanken. Det gir totalt 13 høyttalerelementer i lydplanken, pluss fire ekstra i de to bakhøyttalerne, noe som gir 7.1.4-lyd hvor forgjengeren hadde 5.1.4.

– N960 er ute til test i disse dager, så det blir spennende å se resultatene. Her får du hjemmekinofølelsen uten å måtte fylle stuen med høyttalere, sier Rørnes.

HW-N860 er en mer forenklet versjon av HW-960, og har en 5.1.2-kanal med én hovedenhet og høyttalere.

Stig-Ove Langø, salgssjef mobil i Samsung Norden og produktspesialist Øyvind Åsen viser fram Note9 og Galaxy Watch til besøkende på messen. Foto: Marte Ottemo.

Nettbrettsalget øker igjen

Samsung benyttet også anledningen til å vise fram de siste mobil- og smartklokkelanseringene sine.

– Vi lanserte jo Note9 rett i forkant av IFA, og det er den nye toppmodellen vår. Blant nyhetene er et bedre kamera og vesentlig bedre batterilevetid. Vi har også lansert støtte for desktop-modus via en kabel i stedet for dockingstasjon, så alt du trenger er en skjerm, sier Stig-Ove Langø, salgssjef mobil i Samsung Norden.

Galaxy Note9 har et batteri på 4.000 mAh, det største noensinne i en Samsung-telefon, og veiledende pris for Galaxy Note9 med 512 GB minne er 12.490 kroner, og 9.990 for 128 GB-versjonen.

– Det koster penger om man ønsker den største versjonen?

– Sammenliknet med konkurrenten, og det finnes vel bare én, så er det fortsatt rimeligere. De som kjøper den største modellen skal ha «state of the art». Laster du for eksempel ned mye serier og film må du ha det på internminnet, det fungerer dårlig å ha det liggende på eksternminnet.

Og så har du mulighet til å få opptil én terabyte lagring, i og med at du enten kan ha et ekstra sim-kort, eller bruke plassen til minnekort i stedet, sier Langø.

Det at filtrene kan implementeres på hver enkelt scene, gjør at vi får en helt ny måte å skalere opp bildene

Samsung lanserte også nettbrettene Galaxy Tab S4 og Galaxy Tab A 10.5.

– Toppmodellen Tab S4 leveres nå med penn, og har gått fra et 4:3 skjermformat til 16:10, sier han.

S Pen til Galaxy Tab S4 lar deg blant annet ta notater rett på den låste skjermen gjennom Screen-Off Memo-funksjonen, navigere mellom apper, oversette og organisere tekster og ta utklipp og notater gjennom Samsung Notes. For barn kan S Pen brukes til å skrive, tegne eller male med ulike apper. Også Tab S4 bruker en HDMI-kabel som enkelt lar deg koble opp nettbrettet med en ekstern skjerm og desktop-modus.

– Vi ser at nettbrett-markedet har en liten økning igjen i første halvår av 2018?

Galaxy Note9 og smartklokken Galaxy Watch ble lansert like i forkant av IFA, og ble selvsagt vist fram i Berlin også. Foto: Marte Ottemo.

– Det begynner å ta seg opp igjen. Utskiftningstakten går litt tregere enn for andre mobile produkter, og nå er tiden hvor mange kjøper ny, ikke minst fordi det kommer nye funksjoner og folk ser de får mer igjen for pengene, sier Langø.

– Bruker folk nettbrettet først og fremst til å konsumere innhold, eller for å produsere?

– Det går nok mye i serie-titting og annet innhold, men med en enkel desktopløsning og eksternt tastatur, ser mange at de kan legge igjen PCen hjemme når de går i møter, sier Langø.

Samsungs nye smartklokke kommer også i en rosegull-versjon, beregnet på den kvinnelige delen av markedet. Foto: Marte Ottemo.

Klokker for kvinner

Tre nye klokker var også utstilt på IFA, nå under Galaxy Watch-navnet.

– Vi viser fram tre nye modeller. Den største er en klone av Frontier- og Classic-modellene vi har hatt tidligere, med en størrelse på 46 tommer. De to mindre modellene på 42 mm kommer i sort og rose gold, og siste retter seg spesifikt mot kvinner. Det kommer vi nok også til å markedsføre en del framover, sier produktspesialist Øyvind Åsen.

Om ikke fargevalget passer deg, så er reimene i standard størrelse slik at man selv kan velge fritt design.

– Den største nyheten er at de nye modellene har fått esim. Tanken er at du får funksjonene som i telefonen din, slik at du kan legge den igjen hjemme om du skal ut på løpetur, for eksempel.

Den største nyheten er at de nye modellene har fått esim. Tanken er at du får funksjonene som i telefonen din

– Er dette første klokke med esim på det norske markedet?

– Vi hadde et prosjekt sammen med OneCall for et par år siden, men vi var litt for tidlig i markedet og klokken var litt for dyr. Nå er tiden riktig, vi må få med operatørene. Det er bekreftet fra Telenor og Telia at de vil støtte esim i løpet av 2018/2019, og vi vet mange har ventet på løsningen.

– Hvilke apper har dere med på laget?

Nye Galaxy Tab S4 har både penn og egen desktop-modus. Foto: Marte Ottemo.

– Med Spotify kan du allerede med dagens modeller laste over offline spillelister, vi er eneste produsent som har støtte for det. Med de nye modellene kan du også spille av uten offline-støtte. Vi har også flere andre tredjeparts-samarbeid, blant annet med Strava som vi vet mange nordmenn bruker, sier Åsen.

De nye modellene er også vanntette for svømming, de har fått fire i stedet for to pulsmålere for bedre nøyaktighet og batteriet er oppe i sju dager levetid.

– Bruker du esim mye trekker det nok mer strøm, her er batterilevetiden tre-fire dager ved normal bruk, sier Aasen.

Prisen er 3.999 kroner for største modellen, og 3.790 kroner for de to andre.

Powered by Labrador CMS