SMART FRA AEG OG ELECTROLUX

Hvitevareselskapene har også kastet seg på smart-bølgen, og er blant annet klar med en ovn utstyr med kamera som kan styres fra mobilen.

Publisert Sist oppdatert

Det forteller nordisk nøkkelkundeansvarlig i Electrolux, Hans Erik Standal, når fagbladet Elektronikkbransjen besøker standen under årets IFA-messe.

Med på omvisningen er også daglig leder Christian Handeland, og nyansatte Kenneth Karlsen. Sistnevnte får ansvaret for elektrohandelen i Norge.

– Jeg kommer opprinnelig fra IT-bransjen, hvor jeg jobbet nesten åtte år i Fujitsu, og har så langt bare en måned på baken i Electrolux. Hvitevarer er en helt annen bransje, og på en messe som dette får man virkelig oppleve hvor omfattende bransjen er, sier Karlsen.

Smarte hvitevarer har vært et buzz-ord som har gått i flere år. Jeg er usikker på hvor store konsumentfordeler det har gitt så langt, men nå ser vi at det utkrystalliserer seg flere bruksområder

Styr ovnen fra appen

De siste årene har vi sett en tilnærming til brunevarebransjen også på hvitt, med oppkoblede løsninger i ulike fasonger, apper og smartutstyr. Under årets IFA har mange prototyper nå blitt lansert som markedsklare produkt. Ett av disse er AEG ProCombi Plus Smart.

– Dette er en fullverdig kombinasjons dampovn som både har fått et kamera integrert, og som kan styres via appen My AEG. For eksempel kan du starte ovnen mens du er ute på tur, eller skru ned temperaturen dersom du ser at kjernetemperaturen på steika stiger for raskt. Via kameraet kan du også kjapt se om noe er i ferd med å brenne seg, sier Standal.

Appen kommer for både Android og iOS, og kombiovnen er klar for markedet i januar/februar 2016.

– Smarte hvitevarer har vært et buzz-ord som har gått i flere år. Jeg er usikker på hvor store konsumentfordeler det har gitt så langt, men nå ser vi at det utkrystalliserer seg flere bruksområder, sier han.

CookView-kameraet gir deg en live-strøm av hva du steker rett på mobilen eller nettbrettet, og i app-databasen ligger det hundrevis av oppskrifter, og en sosial feed kan du dele bilder fra ovnen, og interagere med andre.

Men ProCombi Plus Smart er ikke bare oppkoblet, den har flere andre funksjoner for å sikre best kokeresultater. Damp har blitt en viktig funksjon de siste par årene, både på grunn av helseeffektene og fordi maten skal smake bedre.

AEGs ovn har en profesjonell fuktsensor for å sikre den beste kombinasjonen av damp og hete, og en sous-vide-funksjon for å koke i vakuum-forseglede plastposer.

Fleksibelt i skapet

En annen nyhet er kjøl- og fryseskapet CustomFlex, som kombinerer det Standal kaller verdens mest fleksible oppbevaringsløsning med et dobbelt kjølesystem som bevarer smak og tekstur.

– CustomFlex betyr at du kan organisere innsiden av kjøleskapdøren din akkurat slik du vil, etter behov. Du kan enkelt og greit flytte rundt på oppbevaringsboksene, tilpasset til hva du har i kjøleskapet til enhver tid. Det gir en enorm fleksibilitet, sier han.

Systemet inkluderer seks oppbevaringsbokser i ulik størrelse og to klips for å henge opp mindre produkter.

TwinTech-systemet skal sørge for at grønnsakene dine ikke mister fuktighet og holder seg friske, og to luftstrømsystemer sørger for idell temperatur i hele kjøleskapet. Det separerer luften for frys og kjøl, slik at fryseren holder seg tørr og frostfri, mens kjøleskapsdelen holder på fuktigheten.

Kok som proffene

På koketopp-siden har selskapet tidligere vist fram sin Hob2Hood-løsning, hvor kommunikasjonen mellom koketopp og ventilator styres automatisk etter som hvor hardt man kokkelerer, og koketoppen PureBlack får nå flere størrelser.

– PureBlack-toppene har vært ekstremt populære, og nå utvider vi rangen. Platetoppen er som navnet antyder helt sort, du ser ingenting før du skrur den på. Vi har også Flexbridge-løsningen på koketopper som lar deg brase som proffene, med én stor sone som kan justeres enten som enkeltplate eller styres sammen, sier Standal.

På den måte kan man variere temperaturen slik at det koker i front, mens du holder varmen bak, på samme måte som i et proffkjøkken.

– Du bare skyver kasserollen fram eller tilbake på ovnen avhengig av hvor kraftig varme du vil ha. Løsningen er tatt fra våre produkter for proffmarkedet, sier han.

På oppvaskmaskin-siden kommer AEG med en smart liten nyhet kalt GlassCare, som skal sikre vinglassene dine enda bedre.

– Denne lille enheten passer inn i alle oppvaskmaskiner, og vil bli solgt som et accessoir. Her kan du henge opp til åtte vinglass i ulik størrelse i soft clips, noe som gir en litt større fleksibilitet enn faste løsninger, sier daglig leder Handeland.

Kutt i tørketiden

Vask- og tørkmarkedet er i endring, og det gir muligheter i Norden.

– Kombinasjonsmaskiner med både vask og tørk i ett har en kraftig vekst i Norden, kanskje fordi idet blir stadig flere singel-husholdninger? Boligene er blitt mindre og dyrere, og maskinene veldig gode, så mange ser ikke behovet for å ha to separate maskiner, sier Standal.

AEGs kombimaskin vant Stiftung Warentests stortest av 11 maskiner, ikke minst på grunn av svært lavt strømforbruk.

– Maskinen har også mulighet til å bruke en booster hvis du har dårlig tid, noe som korter ned tørketiden ganske vesentlig. Men da bruker maskinen litt mer strøm, sier nøkkelkundeansvarlig. 

AEG vil også hjelpe deg å ta vare på tøyet, med Woolmark Blue-sertifikatet på både sine ProTex Plus-maskiner og den nye DualSense kombimaskinen.

– Disse kan tørke både ull og silke. Det som gjør at vi kan tørke slike ømfintlige materialer er at trommelen kjøres veldig raskt opp i høye hastigheter slik at tøyet blir presset ut mot sentrifugen og blir liggende helt i ro, sier Standal.

Selskapet lanserer også en app, som skal gjøre det lettere å vaske tøyet ditt riktig.

–Folk synes vaskesymbolene er vanskelig å forstå, og i tillegg matcher ofte ikke tegnene på vaskelappen de som er på vaskemaskinen din. Anbefalingene er også ofte utdaterte og basert på gamle teknologier og vaner, sier Joe Oram, sjef for tøypleie i AEG.

I stedet gir mobilappen deg en oversikt over symbolene du finner på vaskelappen i klærne dine, tips for vaskeprogram og hvordan du fjerner flekker.

– Hvordan jobber dere med AEG- og Electrolux-merkevarene i Norge?

– De to merkene er ganske sidestilte, vi skiller ikke på funksjonalitet. De har litt ulik design, hvor Electrolux er tysk mens AEG er mer nordisk rettet, og det er ofte smak og behag hva folk liker. I vår har vi også gjort noen grafisk endringer, og blant annet fremhevet firmalogoen. Vi har fått en litt mer moderne font og nye farger, og det har blitt mye freshere, sier Standal.

Powered by Labrador CMS