MÅLER OG VISER LUFTKVALITET OG POLLEN

Airthings har lagt til en app-funksjon som viser lokale pollenforhold. På veggen nye View Plus, som kommer i handelen i juni. Pris: 3.000,- Foto: Airthings

Med View Plus både måler og viser Airthings luftkvaliteten innendørs. I tillegg har de lagt til en funksjon som viser lokale pollenforhold.

Publisert Sist oppdatert

Airthings View Plus inneholder ifølge en pressemelding selskapets mest nyskapende luftkvalitetsteknologi så langt.

– Folks bevissthet om luftkvalitet har økt drastisk siden begynnelsen av koronapandemien. Vi har utviklet View Plus her i Norge nettopp for å gi forbrukere og bedrifter over hele verden enkel og brukervennlig kontroll over luften rundt dem, sier Airthings-sjef Øyvind Birkenes i pressemeldingen.

Airthings har lagt til data fra BreezoMeter, som viser lokale pollenforhold i appen. Foto: Airthings

View Plus er tilgjengelig i handelen i juni, og koster 3.000 kroner. Produktet er batteridrevet og wifi-kompatibelt, og måler blant annet svevestøv (PM), radonnivå og karbondioksid (CO2). Produktet skal gi full oversikt over luften og mulighet til å forbedre den, gjennom et enkelt display og Airthings-appen. View Plus er tilgjengelig i to ulike versjoner; en for forbrukere og en for bedrifter, skoler og andre virksomheter.

Vi kommer tilbake til View Plus, men først litt om pollen-funksjonen som Airthings lå legger til i appen sin.

Når kan man lufte?

– Ved å gi folk informasjon om pollennivået der de er, i tillegg til å kunne se nivåene på regionalt nivå, kan vi hjelpe dem med å håndtere hvor mye pollen de blir eksponert for og bidra til å forbedre helsen deres, sier administrerende direktør Øyvind Birkenes i Airthings i en pressemelding.

Med den nye funksjonen kan brukerne sjekke pollennivået rundt seg og justere luftkvaliteten innendørs basert på dataene i appen.

I januar 2020 møtte vi Airthings-sjef Øyvind Birkenes på CES-messen i Las Vegas. Da viste han blant annet Hub. Foto: Jan Røsholm

– Vi er glade for å kunne tilby denne funksjonen til alle som bruker smartproduktene våre, slik at de kan puste lettere i pollensesongen, sier Birkenes i pressemeldingen.

I allergisesongen er det avgjørende å vite når man bør lufte ut eller lukke vinduene

I Airthings-appen skal det nå være mulig å lese av pollenverdiene nøyaktig der du er.

– I allergisesongen er det avgjørende å vite når man bør lufte ut eller lukke vinduene for å redusere eller unngå allergisymptomer. Pollen er en av de vanligste årsakene til sesongbaserte allergier, og mange sliter med plager som nysing, tett eller rennende nese, og i verste fall astmaanfall, heter det i pressemeldingen.

Data fra BreezoMeter

Kai Gustavsen, fagsjef for inneklima i Norges Astma- og allergiforening (NAAF), uttaler:

– God inneluft er viktig for helse, velvære og ytelse, spesielt nå som vi alle bruker mer tid innendørs. Luftkvalitetsmålere gir deg oversikt over luftkvaliteten hjemme hos deg, og viser hvordan små endringer påvirker helsen din. Med polleninformasjon i tillegg, er det en god måte å sikre seg at inneluften er så frisk som mulig.

Airthings View Plus kommer i handelen i juni. Pris: 3.000,- Foto: Airthings

Den nye funksjonen i Airthings-appen leveres av BreezoMeter, som er en leverandør av miljødata. De bruker pollenmodeller og dataanalyse for å gi fortløpende informasjon om pollennivåer, basert på det daglige pollenvarselet. På denne måten skal brukeren få veldig lokal og relevant informasjon om pollennivåer.

– På samme måte som globale værtrender blir mer uforutsigbare på grunn av klimaendringer, er også pollensesongene blitt mer varierende. For å sikre at allergikere ikke blir overrumplet av store pollenforekomster bruker vi en rekke datakilder og sofistikert AI-teknologi, heter det i en uttalelse fra BreezoMeter i pressemeldingen.

Nyttig hjelpemiddel

Tilbake til Airthings View Plus. Fagsjef Gustavsen i Norges Astma- og Allergiforbund mener inneklimasensorer som denne kan være nyttige hjelpemiddel.

En inneklimasensor sentralt plassert i boligen vil da være et nyttig hjelpemiddel

– Et godt inneklima er bra for helse, trivsel og ytelse, spesielt nå som mange må holde seg innendørs store deler av døgnet. En inneklimasensor gir deg ikke bare oversikt, men gjør det også mulig å se at du med små grep kan påvirke og ikke minst forbedre luften rundt deg. For de fleste vil det være motiverende å se at tiltak som å åpne vinduer, senke temperaturen eller endre hvordan vi bruker boligen vår, faktisk virker. En inneklimasensor sentralt plassert i boligen vil da være et nyttig hjelpemiddel, sier Gustavsen ifølge en pressemelding fra Airthings.

Måler svevestøv

Her vises det også til at måling av svevestøv er en av de nyeste funksjonene i Airthings’ produktportefølje.

Airthings View Plus kommer i handelen i juni. Pris: 3.000,- Foto: Airthings
Kai Gustavsen, fagsjef for inneklima i Norges Astma- og allergiforening (NAAF). Foto: NAAF

– Svevestøv er mikroskopiske partikler i luften, og kan være alt fra støv og pollen, til forurensing fra biler, industriell aktivitet, vedovner, matlaging, sigarettrøyk, kjæledyr og så videre. Selv om partiklene er usynlige for det blotte øyet, kan svevestøv føre til helseplager, som luftveisirritasjon, astmaanfall, og til og med slag og hjerte- og karsykdommer. Den eneste måten å bekjempe svevestøv i luften du puster inn, er å bli klar over at de er der og ta de grepene som trengs, og det er her View Plus spiller en rolle. Produktet har en innebygd sensor som måler svevestøv og gir deg kontinuerlig informasjon samt varslinger om endringer i luften, heter det i pressemeldingen.

Airthings karakteriserer designet på View Plus som moderne, trådløst og minimalistisk.

To versjoner

– View Plus plasseres hvor som helst i hjem, skoler, kontorer, restauranter og andre bygninger – og viser relevant data basert på omgivelsene. Løsningen kan også enkelt skreddersys etter hvilken informasjon man selv ønsker å overvåke, enten det er svevestøv, radonnivå, CO2, luftfuktighet, luftkvaliteten utendørs og så videre. Luftkvaliteten og nivåene vises gjennom fargekoder når du beveger hånden foran displayet. For mer utfyllende informasjon om luftkvaliteten kan du logge deg inn på Airthings Dashboard eller Airthings-appen. Med den innebygde Hub-funksjon kan View Plus enkelt kobles til eksisterende Airthings-produkter i hjemmet eller bedriften. Andre smart hjem-løsninger kobles til klimamåleren gjennom IFTTT, Google Assistant og Amazon Alexa. Forbrukerversjonen har batteritid opp til to år, og er wifi-kompatibel, slik at du har tilgang på innsikten hvor som helst og når som helst. Bedriftsversjonen er SmartLink-kompatibel og har batteritid opp til fire år, heter det i pressemeldingen.

View Plus plasseres hvor som helst i hjem, skoler, kontorer, restauranter og andre bygninger

Artikkelen ble første gang publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 2/2021, som ble distribuert 19 april. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.

Det norske selskapet Airthings er ifølge sin egen pressemelding verdensledende på målere for innendørs luftkvalitet. Selskapet, som ble grunnlagt i 2008, produserer radon- og innendørs luftkvalitetsmonitorer for huseiere, bedrifter og profesjonelle. Selskapet har hovedkontor i Oslo og kontorer i USA, Canada og Sverige, med over 100 ansatte fra mer enn 25 nasjonaliteter.

Powered by Labrador CMS