Jon Espen Nergård, styreleder i Nordic Content Protection og teknisk direktør i underholdningsleverandøren Allente. Foto: Allente

FLERE TYVTITTER PÅ TV

Antall tyvtittere har på to år økt fra 14 til 22 prosent. Økningen er størst blant unge mellom 15 og 24, melder TV-distributøren Allente.

Publisert

Tallene er hentet fra en spørreundersøkelse utført av analyseselskapet Mediavision i 2023, der 22 prosent svarer at de har strømmet eller lastet ned film eller TV-sendinger ulovlig. Tilsvarende tall for 2021 var 14 prosent. Dette utgjør ifølge en pressemelding fra Allente nesten 900 000 nordmenn mellom 15 og 74 år.

– Norge har snart tatt igjen Sverige som det landet i Norden der ulovlig TV-seeing og strømming er mest utbredt. Økningen er størst blant unge. Av dem mellom 15 og 24 år sier 51 prosent at de har sett ulovlig innhold i 2023, mot 38 prosent i 2022, sier Jon Espen Nergård i pressemeldingen.

Han er teknisk direktør i Allente, og styreleder i Nordic Content Protection, en anti-piratorganisasjon som arbeider for TV-industrien i de nordiske landene.

 

4,4 millioner TV-pirater

Totalt for Norden ser 4,4 millioner mennesker mellom 15 og 74 år ifølge pressemeldingen piratsendinger, en økning på én million det seneste året. Undersøkelsen viser også at over 250.000 norske husholdninger har IPTV.

– Dette er abonnement på ulovlig innhold som organiserte kriminelle stjeler og videreselger på nettsider som gir inntrykk av å være legale, heter det i pressemeldingen.

Du gjør det også dyrere for alle de som velger å se lovlig

– Mange som aldri ville funnet på å kjøpe andre stjålne varer, tenker ikke på dette som så alvorlig, siden innholdet ikke er fysisk. Dyrere TV-abonnement og økte levekostnader gjør også at noen ser dette som eneste mulighet til å se kampene med favorittlaget eller «it»-serien. Tyveri er imidlertid tyveri, like mye for TV-innhold som fysiske produkter, og det er ingen unnskyldning at man synes noe er dyrt, sier Nergård.

– Abonnerer du på stjålet innhold bidrar du til at samfunnet mister arbeidsplasser og skatteinntekter. Pengene dine går til organiserte kriminelle. På sikt vil inntektene TV-produsentene mister gjøre at tilbudet blir dårligere. Du gjør det også dyrere for alle de som velger å se lovlig, sier Nergård i pressemeldingen.

 

Ikke Robin Hood

Han understreker at dette ikke er snakk om Robin Hood-virksomhet.

– Det er lett å selge TV billig når man faktisk har stjålet innholdet. Organiserte kriminelle står ofte bak IPTV, og vi har sett eksempler på at de presser enkeltpersoner for å få tilgang til innhold de ikke har rettigheter til. Dette er kriminalitet, sier Nergård.

Han ber myndighetene komme på banen, både når det gjelder oppfølging av lovbrudd, og for å se om straffelovgivningen er oppdatert og streng nok på dette området.

– Dette handler til syvende og sist om menneskers levebrød, yrker og arbeidsplasser. Det er viktig å respektere rettighetshaveres rett til å tjene penger på sitt kreative arbeid, sin produksjon og sine investeringer. Vi jobber for å bygge forståelse for at hvert sendte minutt koster penger, og ber myndighetene støtte opp om dette, slik at terskelen blir høyere for både å stjele innhold, og å abonnere på stjålet innhold, sier Nergård.

 

Powered by Labrador CMS