TIL ANGREP PÅ NORGE

I 1655 startet produksjonen av kanoner i Ankarsrum. Nå går den svenske kjøkkenmaskin-produsenten til angrep på det norske markedet.

Publisert Sist oppdatert

– Norge har vært et Kenwood-marked som Electrolux aldri helt klarte å komme inn på den gangen de var de som solgte Assistent. Slik jeg ser det har vi med Targets hjelp allerede lykkes med å etablere oss, og vi selger i dag kanskje dobbelt så mange maskiner som tidligere. Det begynner å løsne, og vi har ytterligere ambisjoner, sier administrerende direktør Linus Kolmevik i Ankarsrum Assistent AB til fagbladet Elektronikkbransjen.

Siden slutten av 60-tallet har kjøkkenassistenten blitt produsert ved det tidligere jernstøperiet i Småland. Kolmevik mener det er et vesentlig fortrinn at kjøkkenmaskinen stort sett har sett lik ut siden industridesigner Alvar Lenning utviklet den første modellen i 1940.

– Nøkkelordene hans var kvalitet, funksjonalitet og design, og vi leverer fortsatt et svensk kvalitetsprodukt de andre ikke kommer i nærheten av. Teknologien fungerer på den samme måten, selv om designet er noe endret og vi har satt inn sterkere motor og forbedret elektronikk. Mange av delene på en maskin fra 1940 passer på dagens maskin, og om man kjøper en kjøttkvern i dag passer den på en 40 år gammel maskin. Dersom motoren ryker kan man bruke alt tilbehør på sin nye maskin, sier Kolmevik som selv har arbeidet i Ankarsrum i fem år.

I de fleste markeder oppleves Ankarsrum Assistent som noe nytt og revolusjonerende, og vi er blitt svært populære i for eksempel Taiwan

Roterende bolle

Med seg i salgsselskapet har han tre medarbeidere, som selv leverer direkte til det svenske markedet og samarbeider med distributører i de andre landene. I Norge er varemerket representert av Target United AS.

– Vi er ikke så dominerende i Sverige som Kenwood er i Norge. Kitchen Aid og OBH Nordica er de store konkurrentene her i Sverige.

– Hvorfor er dere ikke nummer én i hjemmemarkedet?

– Vi er jo veldig store her, men siden vi kun konkurrerer i det øvre prissjiktet kan vi ikke bli volumvinner, sier Kolmevik.

Han mener Assistentens identitet er den roterende bollen.

– Det er det man kjenner igjen en Ankarsrum Assistent på, at konstruksjonen er tvert om det konkurrentene leverer. Man har alltid ville hatt det på denne måten, og det er det som gjør oss unike. Hadde vi gjort som de andre ville vi druknet. Dessuten gir konstruksjonen en enestående kraft og kapasitet, sier Kolmevik.

Salgssjef Roger Berg i Target United AS sier man i Norge legger vekt på kjøkkenmaskinens kapasitet og muligheter til å lage sunn mat.

Selges i 30 land

– Vi markedsfører det vi kaller helse-assistenten, og har fått en strålende mottakelse etter at vi tok over Ankarsrum Assistent, sier Berg.

Ankarsrum Assistent AB er eid av investeringsselskapet Traction AB, som siden årtusenskiftet har eid selskapet og de to andre selskapene som holder til ved det historiske bruket. Ankarsrum Die Casting AB lager aluminiumsprodukter til bilindustrien og Ankarsrum Assistent, og eksporterer 95 prosent av produksjonen til Tyskland. Ankarsrum Motors AB lager likestrømsmotorer til sveiseindustrien samt universalmotorer til kjøkkenmaskiner fra Kenwood, amerikanske Vitamix og Ankarsrum Assistent.

– Ankarsrum Assistent AB er et rent salgsselskap, og vi leverer til 30 land. De største markedene er Sverige, Norge, Danmark, Tyskland, USA, Israel og Taiwan. Produksjonen av Assistenten har foregått her siden slutten av 60-tallet, på oppdrag for Electrolux. For fem år siden overtok vi selv produktet og salg og markedsføring, sier Kolmevik.

Ankarsrum bruk ble grunnlagt i 1655, rett etter 30 års-krigen. I begynnelsen var det et jernstøperi her, som skulle produsere kanoner og kanonkuler for den svenske krigsmakten.

To mil fra Østersjøen

– Årsaken til plasseringen var elven som fortsatt renner gjennom fabrikken, og at det finnes mye skog i området. Det fantes dessuten gruver i området, slik at det var relativt enkelt å frakte jernmalmen hit, og vi ligger bare et par mil fra Østersjøen, sier Kolmevik.

I dag har rundt 150 personer sitt daglige virke ved bruket. Før robotene og automatiseringen var de oppe i 700 ansatte; en viktig bedrift på et sted med 1.000 innbyggere.

Ankarsrum Assistent har kun én maskin i sortimentet; N30. Til denne leverer de ulike tilbehørspakker.

– Vi retter oss blant annet mot dem som liker å bake mye, og jegere som vil ha en skikkelig kjøttkvern. Vi kverner ti kilo kjøtt på ti minutter, det er det mange som ikke vil tro, sier Kolmevik.

I fjor omsatte Ankarsrum Assistent AB for 50 millioner svenske kroner globalt.

– Hva tenker dere om at Electrolux nå har lansert en ny Assistent på markedet?

To assistenter

– Vi ser ikke den som den store konkurrenten. Vi har vår nisje, og vil etablere oss i premiumsegmentet for alvor og går ikke etter massemarkedet. Vi tok over produktet for fem år siden, og eier design og alle rettigheter. Vi har en varemerkeavtale, og registrerer at det skaper forvirring i butikkene og blant forbrukerne at flere bruker varemerket Assistent, sier Kolmevik.

Han forteller at salget er økende i mange markeder, til tross for at kjøkkenmaskinen fyller 75 år neste år.

– I de fleste markeder oppleves Ankarsrum Assistent som noe nytt og revolusjonerende, og vi er blitt svært populære i for eksempel Taiwan - et marked vi hadde trodd det var umulig å selge et svenskprodusert kjøkkenmaskin til. Neste år skal vi inn i Kina, sier Kolmevik.

– Er det aktuelt å flytte produksjonen utenlands?

Feilrate på 0,2

– Nei, det er en av våre absolutte styrker at vi har produksjonen her. Det gjør oss fleksible, og vi har mange lokale leverandører. Vi må kunne reagere raskt om det skjer noe, den muligheten mister vi ved å flytte produksjonen til Øst-Europa eller Kina. Vi lever på at det nesten ikke er noen reklamasjoner på produktene, sier Kolmevik.

– Hvor mange reklamasjoner har dere?

– Den er på 0,2 prosent av totalproduksjonen.

Fra ti-tolv underleverandører i nærområdet henter de deler i plast, emballasje og trykksaker. Bollene blir importert fra Portugal, enkelte motordeler fra Frankrike.

– Men rundt 80 prosent av verdien er produsert lokalt, sier Kolmevik.

Da den første maskinen kom på markedet i 1940 var det begrenset tilgang på aluminium.

–  Den gangen var det tre års ventetid på å få kjøpt en maskin, og dette fortsatte også noen år etter krigen. Slik er det ikke lenger, smiler Kolmevik.

– Hvis du skal trekke til parallell til bilbransjen, hvilken modell ønsker du å sammenligne Ankarsrum Assistent med?

– Audi Q7. Det er et premiumprodukt med større kapasitet, en bruksmaskin du kan kjøre på dårligere veier.

– Hvilken bil kjører du selv?

– Hundai I40. Den har stor lastekapasitet og er en bra bruksbil for barnefamilien, smiler Kolmevik.

Powered by Labrador CMS