Fra og med 1. april må norske forbrukere betale merverdiavgift på alle varer bestilt utenfor Norge. Bildet er av Amazons Kiva-roboter som plukker varer for netthandelskjempen. Foto: Amazon

350 KRONERS-GRENSEN ER HISTORIE

Nå blir det merverdiavgift fra første krone når folk kjøper varer fra selskaper som ikke skatter til Norge.

Publisert

I budsjettfremleggelsen i fjor høst ble det klart at regjeringen fjerner den omstridte 350 kroners-grensen for toll- og momsfri netthandel fra 1. april i år.

Verdigrensen har eksistert i flere varianter gjennom tiår, med den hensikt å slippe dyr fortolling av ubetydelige småbeløp. Mange utenlandske nettbutikker har pakket om varer for å komme under grensen, og både Virke og Stiftelsen Elektronikkbransjen har jobbet for at det skal pålegges moms fra første krone slik at utenlandske nettbutikker ikke får et konkurransefortrinn over norske butikker.

Jan Røsholm, administrerende direktør i Stiftelsen Elektronikkbransjen, er fornøyd med at momsgrensen nå forsvinner. Foto: Stian Sønsteng.

I stedet kan varene fortolles av nettbutikken du handler fra gjennom det såkalte VOEC-registeret, en forkortelse for VAT On E-Commerce, merverdi på netthandel.

Dermed blir varer under 350 kroner 25 prosent dyrere for nordmenn, mens varer over denne summer blir billigere, da man slipper å betale fortollingsgebyr.

– Vi har jobbet for å få fjernet momsfritaket for utenlandske nettbutikker i mange år, og det er gledelig at våre medlemmer nå får konkurrere på like vilkår som utenlandske nettbutikker. Vi merker oss at varer under 350 kroners-grensen i en overgangsperiode ikke vil stoppes, og vi oppfordrer myndighetene at denne perioden blir så kort som mulig, sier Jan Røsholm, administrende direktør i Stiftelsen Elektronikkbransjen.

Det vil innføres en tollfri grense på 3.000 kroner, som i praksis bare vil gjelde for tekstilvarer, fornettselskaper i utlandet som registrerer seg i VOEC. Tollfrigrensen vil beregnes per vare, ikke per forsendelse.

Dersom den utenlandske nettbutikken ikke er registrert i VOEC, vil varen stoppes på grensen og kjøperen må betale moms og et fortollingsgebyr på 150 kroner.

En oversikt over butikker som er registrert finnes på Skatteetatens sider og oppdateres løpende.

For varer med særavgifter, som mat og drikke, vil også fortollingen skje ved grensen.

Powered by Labrador CMS