3D-KLARE MED VIRTUELL 7.1-LYD

Pioneer har store forventninger til sine 3D-klare receivere. Virtuell 7.1-lyd fra et 5.1-oppsett og styring fra Iphonen er blant egenskapene.

På et pressemøte i London fremheves VSX-920 som et gunstig valg. Den integrerte forsterkeren, som koster 5.200 kroner, støtter HDMI 1.4 og er dermed 3D-klar. Pioneer har utviklet en applikasjon som gratis kan lastes ned til Apples håndholdte produkter, slik at anlegget kan styres derfra. Applikasjonen er kun kompatibel med Pioneers produkter, og den skal fungere på de fleste receiverne og BD-spillerne deres. Flere av de nye integrerte AV-forsterkerne leveres med en kombinert video/USB-kabel for tilkopling av Apples spillere.

Pioneer viste også sin nye teknologi som skal gi bedre omgivelseslyd, både når det gjelder film og musikk. Med et 5.1-anlegg kan Pioneer gi virtuell 7.1-lyd, loves det.

Flere av de integrerte forsterkerne har fått separate strømforsyninger til den analoge og digitale delen, for renere strøm. I tillegg har man utstyrt modellene 1020 og 920 med en større kjøleribbe.

– Dette gjør at vi har kunnet fjerne én vifte. Vi ønsker at folk skal lytte til musikken, ikke viftestøyen, sier ingeniør Nomurai som hadde tatt turen fra hovedkontoret i Tokyo i anledning presentasjonen.

Ikke 2D til 3D

Hos Pioneer innrømmes det at de som resten av bransjen har vært gjennom 18 tøffe måneder. Nå mener de at de igjen er langt oppe på banen med nye produkter, blant annet slippes to 3D BD-spillere i løpet av året.

– Vi tror 3D kommer når innholdet blir tilgjengelig og kunnskapen om 3D blir bedre, sier europeisk produktsjef Philippe Coppens.

Pioneer og Sharp samarbeider på den optiske siden, og årets nye BD-spillere er det første resultatet av dette. Coppens tror ikke Pioneer vil tilby en konvertering fra 2D til 3D i sine BD-spillere. Derimot vil de trolig få to HDMI-utganger, som gjør det enklere å kople 3D BD-spillerne til eksisterende hjemmekinoanlegg ved at én kabel går til TVen og den andre til anlegget.

Receiverne har en egenskap i samme sjanger; Audio Return Channel, der TV-lyden kan sendes i retur slik at man kun trenger én HDMI-kabel mellom TV og receiver.

Pioneer fokuserer i år mer på funksjonen Advanced Sound Retreiver (ASR), som gjennom avanserte logaritmer skal gjenskape den opprinnelige informasjonen fra komprimerte musikkfiler.

– Vi har hatt dette i mange år, men legger større vekt på å fortelle om den siden stadig mer av musikken folk lytter til er komprimert, sier produktsjef for hjemmeunderholdning i Pioneer Norge, Trond Andersen.

Flere leverandører har tilsvarende løsninger, men Pioneer har plassert funksjonen i sine receivere – samt enkelte av de kompakte anleggene.

Blåtann i HiFi

– ASR legger tilbake dynamikken som blir borte i komprimeringen og gjenoppretter informasjonen som ligger i frekvensområdet over 15 Khz. Dette gjør at man får tilbake romfølelsen og dynamikken i lydbildet, sier Andersen.

Direct Energy HD ble først brukt i LX90. Årets forsterkere er fjerde generasjon som bruker ICEpower-teknologien, og de er igjen sertifisert av det prestisjetunge lydselskapet AIR Studios i London. Tre av receiverne har medfølgende blåtannadapter, AS-BT100, som også selges som ekstrautstyr til de øvrige modellene. Pioneers ingeniører skal ha utviklet en algoritme som forbedrer lydkvaliteten på overføringen, Sound Retriever Air.

– AV-receivere er ikke de mest sexy produktene, men vi forsøker å gjøre dem så fleksible som mulig. Blåtann passer kanskje ikke inn i en HiFi-orientert verden, men det gjør produktene mer brukervennlige at man kan kople til flere kilder, sier Coppens.

Fra VSX-920 har de integrerte forsterkerne internettradio. Via IP-adressa til receiveren kan man med en datamaskin programmere hvilke nettradioer man vil ha tilgjengelig.

Den nye fjernkontrollen CU-RF100 følger med LX-83, og selges som tilbehør til LX-73, LX-53 og LX.2020. Kontrollen har både RF og IR, den har fått større skjerm og kan kontrollere opptil fire andre IR-styrte produkter.

Historisk kommer Pioneer fra høyttalersiden, de startet med dette i 1937. I 1975 ble undermerket TAD lansert, med profesjonelle høyttalere og konsumentmodeller i høyere prisklasse.

Pioneer EX-serien kom i 2005, med noe av TAD-teknologien men til en rimeligere pris.

Minianlegg

– Disse er også Air Studios-sertifisert, og beryllum-tweeteren er den samme som i TAD. Kurven i høyttalerkabinettet skal gi samme avstand til lytterens øre, og et hovedmål har vært å beholde dynamikken samtidig som vi reduserer resonansen fra kabinettet og luften i kabinettet, sier akustisk ingeniør Bertrand Mellot ved Pioneers høyttalersenter i Paris.

For tre år siden kom EX 8-serien. I år følges denne opp med 7-serien, med bokhyllemodeller, senterhøyttaler og dypbasshøyttaler (subwoofer), og de slankere variantene i Serie 3.

– Vi bruker ikke så mye absorberende materialer siden dette tar noe av bassen og vi har andre teknologier, sier Mellot.

Når det gjelder kompakte anlegg med basestasjon for Iphone/Ipod ønsker Pioneer å bli mer agressive i markedet. I London lanserte selskapet fem nye modeller som slippes i løpet av året.

– Nac1 kan koples til to produkter samtidig, og du kan kryssfade lyden mellom dem. Den kommer i butikkene i juni 2010, og har blåtann samt Sound Retriever Air som skal gjenskape den opprinnelige lyden, sier Dominic Feeney i Pioneer Storbritannia.

Hodetelefoner og øreplugger

Storebroren heter Nac3 og kommer litt senere. Denne har i tillegg USB-inngang, samt internettradio som bruker vTuner-portalen. Nac3 er fullt ut DLNA-kompatibel, og den kan styres med Pioneers Iphone/Ipod-applikasjon.

– Vår nye Nav1 har ikke mange konkurrenter. I tillegg til Ipod/Iphone-base har den FM-radio og drev for CD og DVD med mulighet til å rippe CDer til MP3-format på en minnepinne. Denne erstatter en rekke andre enheter, og kan plasseres ved siden av TVen siden den har HDMI-utgang. Den passer også fint på soverommet, sier Feeney. Pris: 2.500,-

Naw1 er åtte centimeter dyp og kan monteres på vegg. Den har berøringsknapper og kan styre Ipod/Iphone. Pris: 2.200,-.

Når det gjelder hodetelefoner og øreplugger ønsker Pioneer å gjøre det lettere for kundene å finne frem til hvilken modell som passer best.

– Modellene er tydeligere segmentert for ulike kundegrupper, og vi har modeller i hele spekteret - fra de enkle og rimelige og opp til øvre sjikt og DJ-modellene. Mange av de rimeligere modellene har fått teknologier fra de mer avanserte, sier Andersen.

Powered by Labrador CMS