BRUKERVENNLIG SYSTEMKAMERA for kreativ fotografering

– Vi har tatt det beste fra profesjonell speilrefleks og kombinert det med brukervennlighet i et kamera det skal være gøy å ta bilde med.

Slik karakteriserer Erik Skjerve, salgssjef hos Olympus Norge AS, Pen-konseptet og den nye Pen-modellen E-PL1.

Det første Olympus Pen-kameraet kom i 1959. Det viste seg å bli en suksess med sine tekniske løsninger og ikke minst utforming. I følge Skjerve ble dette spesielt godt mottatt hos kvinnelige amatørfotografer. Alt i alt ble det solgt 17 millioner av den første Pen-generasjonen. Den gangen kostet det cirka én månedslønn å kjøpe det.

Mikro 4:3

I fjor ble den første digitale Pen-modellen av hybridtype med standarden Micro four thirds presentert. I følge Skjerve var ti prosent av kameraene solgt i Storbritannia i desember 2009 av denne typen. I tillegg til Olympus markedsfører Panasonic slike kameraer. Disse modellene stod for 11 prosent av det totale kamerasalget i Japan i fjor. Nå blir den andre modellen i denne serien lansert, med betegnelsen Olympus E-PL1.

– Alle ønsker seg profesjonell bildekvalitet fra et kompaktkamera. Pen E-PL1 har uendelige muligheter og er meget brukervennlig, sier Skjerve.

Ifølge han er den første digitale Pen-modellen allerede blitt et kultkamera. I likhet med den første modellen har E-PL1 HD videoopptak, bildestabilisator og utskiftbar optikk. Den nye modellen har også fått seks kunstfiltre og innebygd blits.

Skjerve er optimistisk for Pen-modellene i Norge.

– Vi vet at Pen har stor popularitet i innovative markeder. Vi vet at hos oss er andelen solgte speilreflekskameraer langt høyere enn i andre land. Vi har kjøpesterke mennesker som er glad i ny teknologi, og regner med at Pen blir veldig populær hos oss, sier han.

Kreativitet

Olympus-sjefen la stor vekt på mulighetene for kreativ fotografering da E-PL1 ble lansert. I stedet for hvitbalanse snakker man nå om fargetone. Kompliserte ord som Kelvin-grader er utelatt fra innstillingene og erstattet med norske ord brukerne lettere skal forstå. På skjermen bak på kameraet kan du stille inn bildet slik du vil ha det med hensyn til egenskaper som lys og fargenyanser. De seks filtrene skal i tillegg hjelpe til med å skape kreativitet. Tilsvarende gjelder for dybdeskarphet. I stedet for å innstillinger basert på tall for blenderåpning forteller du kameraet om du vil ha stor eller liten dybdeskarphet.

Størst innen fire år

Skjerve ser Pen-konseptet som en kombinasjon av det beste fra to verdener.

– Det er ikke lenger nødvendig å bruke et speilreflekskamera for å få topp bildekvalitet. Her får du samme kvalitet i et kamera som er mye lettere å håndtere. Innen fire år tror vi at verdensmarkedet for Pen-klassen vil være større enn markedet for speilreflekskameraer. Det interessante er at det ikke bare er vi som spår dette, men også bransjeorganisasjonen Sipa, sier han.

Han tror salgsutviklingen vil gå enda fortere i det norske markedet. Spådommen går også på at flere konkurrerende kameramerker etter hvert vil bruke Pen som et uttrykk for produkter av typen Micro four thirds. Skjerve sammenligner det med det som har skjedd med MP3 og Ipod.

Olympus E-PL1 er på markedet i disse dager. Kamerahuset kommer i fire farger; sort, hvit, rødt og champagne. Pris som pakke med objektiv 14-42 millimeter: 6.000,-.

Olympus Pen E-PL1

Standard: Micro four thirds

Bildebrikke 12,3 megapiksler type MOS

Innebygd bildestabilisator med tretrinnseffekt

25 opptaksmodi

i-Auto for automatisk gjenkjenning av motiver

Video 750 p HD

Seks kunstfiltre

RAW-filer

Parallellregistrering av jpeg og raw

Utskiftbar optikk

Mulighet for adapter for objektiver til ordinær speilrefleks

HDMI-terminal

Lineær PCM lydopptak

High speed USB-terminal

ISO-innstilling fra 100 til 3200

SD-minnekort

LCD-skjerm 2,7 tommer

Standard objektiv 14-42 millimeter, f3,5-5,6

Tilbehørsoptikk: Vidvinkelzoom 9-18 millimeter, f4,0-5,6

Vidvinkel til telezoom 14-150 millimeter, f4,0-5,6

Powered by Labrador CMS