Bruce VanWart (t. v.) i Collings Guitars og Arne Kristoffer Hast i VintageGitar med modellen Parlor til 53.000 kroner. Foto: Stian Sønsteng

COLLINGS MED GITAR 2.0

– Mange norske låter er skrevet på en Collings-gitar, og vi har siden 2007 blitt en del av familien deres, sier Arne Kristoffer Hast i VintageGitar.

Publisert

Vi møter ham på The NAMM Show i California den siste uken i januar, hos Collings Guitars.

– Dette er en leverandør vi har arbeidet tett med, også på produktutvikling, og vi føler oss veldig inkludert. Vi selger 70 til 90 gitarer fra dem i året, og bor hjemme hos hverandre når de er i Oslo eller jeg er hos dem i Austin i Texas., sier Hast til fagbladet Elektronikkbransjen.

– Hva vil du si om instrumentene deres?

– Selv om det ser ut som tradisjonelle amerikanske westerngitarer, ligger mye ingeniørkunst under panseret. De har tatt mye til det ekstreme, og for å få til dette har de i mange tilfeller begynt helt på nytt. Sjefsgitarmakeren, Bruce VanWart, er båtbygger av yrke. Det er han som velger hvilket treverk som brukes, og bakgrunnen fra båtbygging gir ham et helt annet forhold til trestruktur. Selskapets grunnlegger, Bill Collings, gikk dessverre bort for et par år siden. Han var også båtbygger, i tillegg til å være ingeniør, og gikk aldri i lære for å bygge gitarer. Han plukket ganske enkelt fra hverandre eksisterende gitarmodeller, og startet derfra. Estetikken til Collings Guitars er klassisk americana, samtidig er det annerledes enn alt annet. Ikke dermed sagt at det andre er dårlig, men Collings har funnet sin egen måte å gjøre det på. Kall det gjerne gitar 2.0! Samtidig tiltrekker de seg kunder som også ville kjøpt en Martin eller Gibson, sier Hast.

Norske låtskrivere

– Hvem kjøper Collings i Norge?

– Det er mange artister som har en Collings, samt resten av kundegruppen vår som mye består av entusiaster. Mange norske artister bruker Collings som skrivegitar, så det er mange norske låter som er kommet til på disse. De er litt for fine og dyre til å dra med seg rundt i det norske klimaet. Når det er sagt, er de bygd kraftig, det blir sjelden skader på dem, men de fleste har dem stående til hjemmebruk, sier Hast.

Estetikken til Collings Guitars er klassisk americana, samtidig er det annerledes enn alt annet

Bruce VanWart karakteriserer Collings som et ikke alt for stort selskap, med rundt 80 ansatte.

– For oss er det viktigste kvaliteten på materialene og håndverket vi utfører, sier VanWart til fagbladet Elektronikkbransjen.

– Hvem er den typiske kunden deres?

– Trolig de som ønsker noe av høy kvalitet, som har spilt en stund, og har undersøkt markedet på jakt etter en gjennomtenkt gitar, sier VanWart.

Han var den første Bill Collings ansatte i selskapet, tilbake i 1989.

VintageGitar i Oslo er den eneste europeiske forhandleren som kjøper direkte fra fabrikken i Texas.

– Collings representerer mye av det vi står for, og er én av pilarene vi står på. Vi arbeider også mye med elektronikk, og har god kompetanse også på elektriske gitarer og i pedalverdenen, sier Hast.

Verdt å vente på

Han etablerte selskapet høsten 2004, og omsatte i 2017 for 15,6 millioner kroner.

– Jeg hadde tilfeldigvis fått prøve en Collings-gitar, og sendte dem eposter i et par års tid for å få lov til å selge dem, sier Hast.

Collings har også begynt med elektriske gitarer.

– Her har de en leveringstid på 14 måneder, så det er heftige greier.

– Det er verdt å vente på?

– Ja. Vi har hele tiden kunder som venter, sier Hast.

– Hva er konseptet til VintageGitar?

– Vi skal ikke være som alle andre, og har bygd opp bedriften over mange år – der vi har skyndet oss sakte. I starten var jeg alene, i dag er vi åtte medarbeidere, og seks av disse er på heltid.

Ifølge hjemmesidene til VintageGitar er målsettingen å levere kvalitetsinstrumenter til musikere, samlere og gitarentusiaster.

Artikkelen ble første gang publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 2/2019, som ble distribuert 10. april. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.

– Vi selger i hele Norge, men har enkelte tjenester vi er alene om. Innen elektronikk kan det handle om å bygge systemer for å reise på turné med, som pedalbrett og mer avanserte pedalrigger, der vi kanskje er de eneste i Norge med riktig kompetanse, sier Hast.

Powered by Labrador CMS