DAB og HDTV på nordisk IFA-samling

Digital radio og TV var hovedtema på den nordiske pressekonferansen på IFA, med ulikt fokus fra de ulike land.

Siden 1983 har det vært en tradisjon at det er blitt arrangert en norsk pressekonferanse på IFA. For to år siden ble arrangementet et nordisk samarbeid, og i år som sist oversteg antall deltakere hva man hadde håpet på. Journalistene dominerte ikke verken i replikkveksling eller antall, men bransjen satte tydelig pris på å sette hverandre i stevne.

De svenske representantene var mest opptatt av den forestående stengingen av de analoge TV-signalene, der øya Gotland er prøvekanin. I motsetning til sine nordiske kolleger, kunne svenskene stille med toppledelsen i sin nasjonale allmennkringkaster.

SVT-sjef Christina Jutterström harselerte med kulturministeren som hadde rådet beboerne på Gotland med å vente med å kjøpe mottaker for digital-TV til nærmere stengingen av det analoge nettet.

– Nå er boksene utsolgt, og ingen leverandører jeg har snakket med har planlagt å senke prisene, smilte Jutterström.

Hun slapp nyheten om at SVT trolig vil begynne sine første HDTV-sendinger i forbindelse med kommende sommers fotball-VM fra Tyskland.

Peter Ørn, sjef for Sveriges Radio, erkjente at Sverige er blitt en slepevogn i forhold til Storbritannia, Norge og Danmark når det gjelder DAB.

DAB løser flaskehals

– I høst skal regjeringen ta stilling til DAB, og da vil de spørre seg: finnes det nyere teknologier? DAB finnes, og fungerer. Jeg vil bejae DAB som et alternativ til FM, med dens deknings- og kostnadseffektivitet. Vi må heller ikke glemme internett, og jeg registrerer at det de siste månedene er blitt lastet ned en halv millioner program fra SR, sa Ørn.

Paul Samsøe, underdirektør for teknologi ved Danmarks Radio, beskrev DAB som løsningen på flaskehalsen Danmark har hatt i FM-båndet.

– Vi har tatt L-båndet i bruk til prøvesendinger for lokalradio i København. Vi forventer totaldekning de nærmeste år, og det går kanongodt med DAB: Det er over 100 modeller i markedet, og vi forventer 2,5 millioner solgte DAB-radioer frem til 2010, sa Samsøe.

DAB Danmark er navnet på bransjesamarbeidet som koordinerer aktivitetene, og man regner med storsalg til jul.

– Når skal FM-stenges? Vi anbefaler at man følger tyskerne i å slukke i 2015, sa Samsøe.

Slukker FM i 2014

Den 17. april 2006 er offisiell start av digital-TV i Danmark, og de analoge signalene skal slukkes oktober 2009.

Fra norsk side fortalte NRKs teknologidirektør Arild Hellgren at man jobber for å se om det er realistisk at 2014 kan bli året for å slukke FM.

– For NRK er DAB den nye distribusjonsformen. Vi er i gang, og det jobbes intenst i NRK for å skape nytt innhold som bare kommer på DAB. Når det gjelder HDTV, regner vi med at det vil skje den samme gradvise overgangen som fra sort/hvitt til farger - med enkelte programmer både på NRK1 og NRK2 - ikke ved å opprette egne kanaler, sa Hellgren og ville ikke avsløre noe mer om når de første HD-sendingene går på lufta.

Erik Nord i Telenor Broadcast fortalte om det forestående samarbeidet med NRK og TV 2 om å søke TV-konsesjon for det digitale bakkenettet.

– Det ligger et stort potensial her, etter som 49 prosent i dag ser TV knyttet til bakkenettet, mente Nord.

Han anslo at det digitale bakkenettet vil rulles ut mellom 2007 og 2010, hvis konsesjonen blir tildelt i vinter.

Nord påpekte mulighetene som ligger i mobil kringkasting, og fremhevet standarden DMB (Digital Media Broadcasting) – som bygger på DAB-teknologi og blant annet er valgt av Deutsche Telecom AG. LG Electronics har et prøvenett oppe i Tyskland. Også her kan det bli en formatkrig, da konkurrenten Vodafone D2 har valgt DVB-H (Digital Video Broadcasting – Handheld).

– Man har begynt å lage egne TV-kanaler for DMB, med sendinger på 2 og 15 minutter, sa Nord.

Powered by Labrador CMS