Elprice lanserer ny profilMED VARER I BUTIKKENE

– I butikkene skal vi vise de viktigste produktene, mens man på nett finner hele varehusutvalget vårt.

Det sier salgssjef Harald Kanestrøm i Elprice AS. Kjeden har fått ny logo, der den knallgule fargen er borte. Den 12. november åpnet de sin første omprofilerte butikk på Fana i Bergen, og avdelingen på Lørenskog utenfor Oslo var den 26. november den neste i rekken.

– Omsetningen pååpningsdagen på Fana var 2,6 millioner kroner, dette er den beste åpningen noen sinne for Elprice. Resultatet etter en drøy ukes drift viser et butikkens omsetning har en stabil økning på 40 prosent sett i forhold til normal omsetning før omprofilering. Dette ser med andre ord ut til å løfte oss mer enn det vi trodde var mulig på forhånd, sier administrerende direktør Arne Falbach.

Tilbake til åpningsdagen 12. november:

– Vi har sett at konseptet vi etablerte i 2000, med produktark i butikken i stedet for fysiske produkter, har vært godt for dem som kun ønsker å kjøpe til lavest mulig pris. Men dagens forbruker er opptatt av flere ting, sier Kanestrøm.

I forbindelse med nyåpningen på Fana, er både administrerende direktør Arne Falbach og styreleder Bjørn Formo på besøk. Formo representerer Holta invest, som kjøpte Elprice i november 2008. Et par måneder tidligere økte Holta invest eierandelen sin i Deal fra 30 til 100 prosent, og de to selskapene drives nå sammen.

Nett og butikk

– Vi har sett at kundene ønsker å ta på produktene, og at konseptet med ark i butikken er på vei ut fordi internett har overtatt denne måten å hente informasjon på. Vi har ønsket å øke trykket på nettbutikkene deal.no og elprice.no– og samtidig knytte sistnevnte tettere til de fysiske butikkene. I dag handler ikke kundene bare på nett eller bare i butikk, - de forholder seg til begge deler, sier Formo.

I forbindelse med at Holta invest har kjøpt seg opp i de to selskapene, har det vært flere lederbytter de siste par årene. Formo fungerte en periode som administrerende direktør, inntil i sommer da Arne Falbach overtok.

– Dette har vært en prosess der hele organisasjonen og styret har vært med. Vi har hatt muligheten til å tenke nytt, og slik sett har finanskrisen vært en fordel. Vi har møtt en forandring i markeded, og vi har veldig tro på en tettere integrasjon av nett og butikk, sier Falbach.

– Dette er den gamle faghandelen satt i kjedesystem?

– Det er jo det. De store varehusene er en retning og gå, men vi ønsker i våre nye butikker å gjøre gode valg enkelt for kunden. En tett kundekontakt i den gode gamle faghandelen er en spennende måte å drive butikk på, sier Falbach.

Mellom Expert og Elkjøp

Elprice Fana ligger midt mellom de store varehusene til Expert og Elkjøp, og butikklokalet på 100 kvadratmeter er nøyaktig like stort som da de tidligere kun hadde A4-ark å vise kundene.

Salgssjef Kanestrøm anslår at de i butikken har utstillt 20 prosent av varene de har tilgjengelig på nett.

– Her viser vi de beste modellene fra de mest kjente varemerkene. Hvis en kunde ikke finner produktet hun eller han ønsker i butikken, kan selgerne bestille det for dem i nettbutikken slik at de får det levert rett hjem, sier han.

Elprice-butikkene er stort sett på rundt 100 kvadratmeter, noen opp mot 200 kvadratmeter, og etter hvert som de omprofileres vil de få det samme sortimentet.

– Er butikkene store nok til det nye konseptet?

– Ja, det mener vi. I de fleste stormarkeder står 20 prosent av vareutvalget for 80 prosent av salget. Det vi har utstillt, står for volumet. Hvis du ser på TV-veggen vår, har vi kun modeller fra de tre største; Panasonic, Samsung og Philips, sier Kanestrøm.

Falbach roser de butikkansatte som til nå bare har hatt papirark å selge.

– De har gjort en fantastisk jobb, men tilbakemeldingene vi har fått viser at de gleder seg stort til å få produkter de kan vise frem. Vi tror denne type forretningen i kombinasjon med nettbutikken vår blir en vinner i markedet, sier Falbach.

Det skal være enkelt

Kanestrøm understreker at det skal være enklere å handle hos Elprice enn på et stormarkedet.

– Den samme selgeren skal kunne hjelpe deg med vaskemaskiner, TV, mobiltelefoner og PC. Vi ser at stadig flere kunder kjøper løsninger, der varegruppene knyttes sammen, sier Kanestrøm.

– Hvordan skal deres selgere klare å konkurrere med spesialistene man finner i stormarkedene?

– Vi fokuserer på behovet til kunden, og tror vi treffer bedre med dette enn å fokusere på produktspesifikasjonene. Dette stiller høye krav til selgerne, men vi synes det fungerer godt hos oss, sier Kanestrøm.

Han anslår at rundt 40 prosent av omsetningen i butikkene er data-relatert, mens 25 er brunt og 20 hvitt.

– Vi har vært gjennom en tyngre strategiprosess for å finne ut hvordan det nye konseptet skal gjøres lønnsomt, og vi har lagt vekt på at vi skal satse videre der vi har stått sterkest. Dermed ble data og TV mer fremtredende enn vi egentlig hadde planlagt, sier Formo.

Han er selvstendig næringsdrivende, og har tidligere blant annet ledet UniStorebrand skadeforsikring og Telia Norge. Før han begynte for seg selv for fem år siden, var han konserndirektør i Telenor. I tillegg til Elprice/Deal, samarbeider han med Kjetil Holta om flere prosjekter i investeringsselskapet.

Ikke dyrere varer

– Hvordan har du opplevd arbeidet med Elprice/Deal?

– Det har vært veldig krevende, siden økonomien ikke har vært slik vi har ønsket. Men det er utrolig moro å arbeide med så mange engasjerte og kompetente mennesker som ser muligheter. Det de har manglet er vi i ferd med å få på plass; struktur, fokus og gjennomføringskraft, sier Formo.

– Den nye profilen koster penger, vil dette påvirke prisene?

– Det er ikke noe dyrere å drive en flott butikk enn en rotete butikk. Vareutvalget kommer vi til å tilpasse de kundegruppene som kommer til oss. Vi skal vise et selektert utvalg som ikke er så bredt at folk blir forvirret, og vi vil ha kompetente mederbeidere som hjelper folk til å ta riktige valg i forhold til sin situasjon, sier Formo.

Elprice har 24 butikker, blant disse ligger fem i Bergen, fire i Akershus og to i Trondheim. På sikt skal alle bygges om. Først skal den nye logoen på plass på alle butikkfasadene, siden tas den i bruk alle steder i kjeden – som på nettbutikken. Kanestrøm karakteriserer den nye logoen som mer eksklusiv.

Tettere mot nett

– Butikkene skal samarbeide enda tettere med nettbutikken, slik at kundene kan forholde seg til disse på samme måte. Hvis kundene for eksempel får problemer med et produkt de har kjøpt på nett, kan de oppsøke en butikk for å få hjelp. Samtidig kommer vi til å forbedre nettsidene, med bedre informasjon om forbrukernes rettigheter og ettermarkedet. Siden en stor del av omsetningen vår er dataprodukter, vil vi videreutdanne de butikkansatte slik at de kan hjelpe kundene bedre hvis de har problemer. Forbrukerkjøpsloven stiller store krav til oss, og det vi kan ordne i butikken vil avlaste resten av servicenettet, sier Kanestrøm.

– Blir neste steg enda større butikker?

– Det vil vi ikke svare på. Vi ser en utvikling der netthandelen øker, og her har vi tenkt å øke markedsandelen vår. Butikkene våre skal støtte opp om dette – og omvent, sier Formo.

– Hva med senterbutikker?

– Det er også mulig i disse dager, der kjøpesentrene sliter med å få tak i leietakere. Hvis vi får prisene ned på riktig nivå, passer dette konseptet knallbra i et senter, sier Falbach.

Powered by Labrador CMS