FRISK DEBATT endte med godklem

Etter at mobilbransjen kollektivt hadde fått overraskende mye skryt fra Forbrukerrådet, var det på scenen duket for en frisk paneldebatt mellom toppsjefene for de store kjedene.

Administrerende direktør Synnøve Bjørke i Stiftelsen Elektronikkbransjen innledet til paneldebatten under arrangementet på Radisson SAS Oslo Plaza hotell i Oslo 18. november. Hennes fremstilling av de kommende dårlige tidene ga en støkk til salen:

– Bransjen preges av to aktører med over 60 prosent av markedet. Verdens børser er ned 40-60 prosent som følge av finanskrisen. Vi er i begynnelsen av en krise i Norge. Men, bransjen har vokst siste årene, opp 80 prosent siden 2002. Vi kan forvente at omsetningen går ned 3-4 milliarder i forhold til 2007. Det er 10 prosent ned.

– Men er det krise enda? Eller?

– Ut dette året kommer vi i Norge til å ha solgt 1,8 millioner flatskjermer, fortalte Bjørke.

Det har vært gode priser og produktene er den store driveren i markedet. TVer selger i enorme mengder fremdeles. Men, prisen har falt med 15-20 prosent inneværende år. Mobilsalget går også ned, det samme gjør PC og hvitevarer.

– Dette handler om kampen om lommeboka. Hva skal folk bruke pengene de har igjen etter skatt og faste utgifter? Vi konkurrerer med møbler, ferie og elektronikk. Og så snakker vi bare om ”billig, billig, billig” hele tiden. De produktene vi representerer har så mange fordeler at jeg tenker ”Må det være så billig?”, sa Bjørke.

Hennes utfordring til bransjen var ”må vi bare tenke pris?”.

Fornemt panel

I panelet satt Erlend Bruvik (Elprice), Thomas Marthinsen (Expert), Ole Vinje (Komplett), Henrik Bjønnes (Elkjøp) og Kenneth Baltzersen (Euronics). Debattleder var ansvarlig redaktør Stian Sønsteng i fagbladet Elektronikkbransjen.

I sin innledende runde kunne Bruvik melde at pris er hjertesaken til Elprice:

– Vi har hatt vanskelig for å få frem at varene våre er billige.

Ellers brakte temaet heller få kommentarer fra panelet, selv om Komplett-sjefen trakk frem internett:

– Nettet er en attraktiv sted å være, mente Vinje.

Han ville heller ikke si så mye om pris, men mente nettaktiviteten var høy, og at man sliter i Sverige.

– Kunder setter pris på pris i tider som disse, kunne han melde.

Baltzersen i Euronics fikk derimot applaus:

– Jeg kommer fra den koseligste kjeden, Euronics. Vi er 85 små elektroforretninger. Våre verdier er å være ærligere og mer kunnskapsrike enn resten.

– Er det viktig med pris?

Spørsmålet fikk panelet til å tygge.

Henrik Bjønnes i Elkjøp var kontant:

– Pris er kundens viktigste faktor, vi kan ikke ta ansvar for det.

Ingen andre i panelet ville heller ta det ansvaret.

– ”Den Grønne Satan” har ansvaret, mente Baltersen.

– Pris er et viktig virkemiddel, det andre er betjening i butikk. Elkjøp har vært med på å sette standard for pris.

Stian Sønsteng, kveldens konferansier, loddet stemningen i panelet ved å spørre om hva kjedesjefene tror leverandørene i salen synes om dem.

– Av og til blir de irriterte på oss, vi prøver av og til lokkepriser. Vi liker det ikke, men for å ikke fremstå som dyre i bransjen er vi nødt. Vi vil få stopp på det, sa Bruvik i Elprice.

Komplett-sjefen synes synd på de andre, og kunne melde enda hardere prispress i fremtiden:

– Pris kommer til å være kriterium nr. 1 for kunden i tiden fremover. Sortiment er også viktig, men vi har ikke mulighet til å gi kjøpsopplevelsen de andre her i panelet fokuserer på. På nett greier vi å informere kundene bra, men har ikke infrastrukturen til konkurrentene. Vi setter våre priser ut fra hva vi mener er riktig i markedet.

– Hvem av dere er flinkest?

– Det er Euronics, hevdet Baltzersen og fortsatte:

– Vi ser at vi i det lange løp kan vi ikke være med på dette. Vi har en rekke mindre butikker og kan ikke trekke inn kunder på én pris og selge dem noe annet, da mister vi dem.

– DMene våre, og de andres, har en 5-6 produkter til under - i hvert fall vår - innkjøpspris for å trekke kunder. Går du i en annen butikk er gjennomsnittsprisene helt like. Kun på de produktene man fronter i DMen er det forskjell, sa Baltzersen.

Bjønnes i Elkjøp var ikke uenig:

– Spøk til side, det vi fokuserer på for å dra fokus bort fra pris, er opplevelse i butikk. Det har vi erfaring med at kunden setter pris på. Samspill mellom nett og butikk er fremtiden. Som det Kenneth brenner for, er kunnskap viktig.

– Det siste året har de oransje tatt opp kampen med de grønne. Man tar produkter andre selger og tjener penger på, så dumper man prisen på det. Stakkarer som oss prøver å jenke oss som best vi kan. Det er hverdagen, mente Baltzersen.

Experts Thomas Marthinsen fikk lov til å kommentere påstanden:

– Vi er størst, ja. Helt klart er vi best på pris. Det er viktig for oss å ha produktet vi annonserer. Prøv oss, det er der. Kundebarometrene var vi årets klatrer på. Komplett var foran oss. Butikkene gikk veldig frem.

Hvor er miljøet?

Forbrukerrådets Vivian Mikalsen stilte spørsmål fra salen om miljøvinklingen:

– Vi er jo i kontakt med veldig mange forbrukere, de er opptatt av å kunne velge, de ser de billige produktene – og de ikke fullt så billige, der det er lettere å få tak i reklamasjonsavdelingen når noe går galt. Men det er litt lite fokus på miljø. Gi forbrukeren en valgmulighet der?

Bruvik avviste at bransjen har ansvar:

– Satse på miljø? Myndighetene har virkemidler som toll og avgifter. Dette er for passivt fra myndighetene.

Bjønnes i Elkjøp fulgte opp:

– Bransjen burde våge å slå seg på brystet. Vi er det landet i verden som samler inn mest produkter. Elkjøp er best i det beste landet. Så det er det beste miljøtiltaket.

- Så Elkjøp er best på retur? spurte Sønsteng.

- Ja, svarte Bjønnes.

Forbrukerrådets Mikalsen kommenterte raskt:

– Jeg tenker mer på det å markedsføre bra miljøprodukt. Nokia lanserte for noen år siden en mobil som oppfylte mobilkravene til EU. Men det var ingen annonsering. Forbrukerne fikk ikke gjøre valget grunnet mangel på informasjon.

Bedre på nett?

Debattleder Sønsteng utfordret sjefene:

– Mange liker å handle på nett, er det fordi de der får best informasjon?

– Mange orienterer seg på nettet, fordi de ikke får de gode svarene i butikk. Vi jobber med å skape kjøpsopplevelse slik at kundene handler hos oss. Men nettet er en bra måte å sjekke spesifikasjoner på, mente Vinje i Komplett.

Marthinsen i Expert var enig:

– At folk ser på nett før de kommer til oss, er jo bra. Internett har jeg hørt er kommet for å bli. Et fint virkemiddel for oss i butikk å bruke nett i markedsføring, vi ser at folk liker å komme og ta fysisk på det de skal ha.

Kvalitet

Fra salen stilte Martin Vinje spørsmål om kvalitetsprodukter blir frontet nok i butikk.

– Vi har hørt om prisnivå, produktveiledning og miljø, men jeg lurer på hva med kvalitet? Hva med gulvplass til produktene som gir glede i årene fremover?

Marthinsen i Expert tok opp tråden:

– Vi har tatt et klart valg, vi satser på kjente varemerker og det vi kan, holder oss unna kopper og kar, trampoliner og annet. Vi selger elektroprodukter. Vi ønsker å gi kunden opplevelser. Litt dyrere ting er også miljøvennlig, de varer lenger.

Bjønnes i Elkjøp fremhevet viktigheten av stolthet:

– At kunden er stolt av produktet sitt og identifiserer seg med det. Det vi har gjort er å samarbeide med enkelte leverandører som Bose, Pioneer, Miele, Microsoft og Apple.

Sønsteng tok opp de mange negative kommentarene til Elkjøp-sjefens utsagn gjennom debatten:

– Mange stikk til deg, Bjønnes. Hvorfor det?

– Jeg synes det er litt morsomt. Å jobbe i Elkjøp mener mange noe om. Jeg takker for feedback, det er et tegn på at de er glad i meg.

Baltzersen ga dermed Bjønnes klem på scenen:

– Elkjøp har gått foran i bransjen. Er glad i deg! gliste han.

Powered by Labrador CMS