Programleder Stian Sønsteng intervjuet Kirsti Danielsen fra Bergsala om Nintendos nye spillkonsoll Wii, som ble kåret til Årets julegave.

Fullt hus da fagbladet Elektronikkbransjen kåret Årets julegaver

Fem kjeder, sju prisvinnere, 40 journalister og 50 leverandører utgjorde de til sammen 190 deltakerne på kåringen av Årets julegaver.

For andre år inviterte fagbladet Elektronikkbransjen til kåringen av Årets julegaver. Arrangementet gikk av stabelen på Ekebergrestauranten i Oslo den 14. november. Sju vinnere ble kåret, og den grommeste prisen gikk til spillkonsollen Wii fra Nintendo.

– Vi synes det er veldig gøy å bli kåret til Årets julegave. Med 27 spill å velge mellom fra lansering blir det nok av variasjon til at dette blir en julegave som passer både for liten og stor, sier Kirsti Danielsen i Nintendo-distributøren Bergsala.

I fjor deltok hundre personer på arrangementet, og dette sprengte lokalene som da var leid. I år hadde man flyttet til Ekebergrestauranten, og selv om man tok i bruk hele andre etasje ble det trangt om plassen for de nesten 200 deltakerne.

– Hvis denne utviklingen fortsetter, vil vi om seks år sprenge kapasiteten i Oslo spektrum, spøkte ansvarlig redaktør Stian Sønsteng da han ønsket velkommen.

Sø nsteng ledet programmet sammen med fagredaktør Erik Andersen, som også er informasjonssjef i Stiftelsen Elektronikkbransjen. Det var i år lagt opp et faglig program, som begynte med bidrag fra to av kjedene. Elkjøps Thomas Hegerlund lanserte blant annet at Elkjøp tilbyr 30 dagers returrett på både juletre og julekalendere, ved siden av en presentasjon av hva kjeden tror blir årets slagere i julehandelen. Sibas Sara Widman presenterte en undersøkelse blant kjedens nettkunder, over hvilke produkter de tror blir årets julegave.

Lanseringer

Bransjens leverandører hadde i forkant av arrangementet blitt invitert til å lansere produkter som tidligere ikke har vært vist i Norge. De tre første som grep denne sjansen, var Yamaha, Samsung og RH Semitronic. Yahama viste kubehøyttaleren NX-A01, beregnet på bærbare avspillere. Samsung lanserte vaskemaskinen Silver Wash, som ved hjelp av sølvioner skal vaske tøyet renere ved lavere temperaturer. RH Semitronic hadde en Europalansering av navigatøren Roadmate 2200 fra Magellan, som kan brukes til lands, til vanns og i fjellet med.

Elreturs Guro Kjørsvik Husby og HCAGs Hans Christian Andersen hadde korte innlegg om retur og DAB, før det kom en sekvens om situasjonen i spillmarkedet. Her stilte Nordisk Film, Mi crosoft og Bergsala med sine fremste eksperter på henholdsvis Xbox 360, PlayStation og Wii. Espen Tollefsen, Jan Kristensen og Kirsti Danielsen delte sine tanker med publikum om hvor utviklingen går for de ulike konsollene, og det nye Xbox 360-spillet Gears Of War ble lansert med demonstrasjon på storskjerm.

De tre aktørene var enige om at sosiale spill (Social Gaming) er blitt en viktig del av spillmarkdet. For Sony PlayStations del kommer dette til uttrykk i salget av SingStar og Buzz. Nintendo Wii lanserer sin nye konsoll Wii som retter seg mot hele familien, og Microsoft sier at de nå også henvender seg til de yngre målgruppene etter at de først har festet grepet om de hardbarkede spillerne.

Blu-ray og HD DVD

Siste del av programmet før utdelingen av prisene, tok for seg høyoppløst innhold på plate. Mathias Kjessler, direktør for forretningsutvikling i Sony Pictures Home Entertainment Nordic AB, presenterte de første blu-ray-filmene selskapet lanserer på markedet. Han demonstrerte formatet sammen med nordisk produktsjef Peter Rollfelt i Samsung, som lanserte blu-ray-spilleren BD-P1000. De to ble etterfulgt av Howard Lie i Gøte Lundblad AS, som representerer Toshiba i Norge. Toshiba regner med å ha den første HD DVD-spilleren i handelen før jul.

Det er som nevnt fagbladet Elektronikkbransjen som står for kåringen av Årets julegaver. Bladets annonsesjef, Mimmie Planke, presenterte Årets annonsør:

– Det har vært morsomt og spennende å følge utviklingen på annonsefronten de siste årene, og annonsene er blitt stadig flottere. Det er fint å se at flere har et klart budskap, og at mange er flinke til å henvende seg direkte til handlerne. Vinneren har en serie annonser som alle har en felles profil og et tiltalende design. Spesielt går fargen igjen som en rød tråd, og i noen annonser går det tydelig frem at de er laget spesielt med tanke på forhandlerne, sa Planke og delte ut prisen til Casio Scandinavia AS. Rolf Gulbrandsen mottok prisen på vegne av selskapet.

Planke delte også ut en spesialpris, som hun kalte Årets frekkis:

– Ved gjennomgåelsen av alle bladene var det en spesiell annonse som skilte seg ut: Philips-annonsen for barbermaskinen til menn som fjerner hår over alt, sa Planke og delte ut prisen til Per Iversen i Philips.

Også neste år

Vinnerne i kåringen Årets julegaver ble presentert i forrige nummer av fagbladet Elektronikkbransjen, og dette bladet ble rykende ferskt presentert på arrangementet. Vi gjentar oversikten over vinnerne i dette nummeret, sammen med listene som Elkjøp og Siba presenterte.

I ettertid er det gjennomført en spørreundersøkelse blant dem som deltok på Ekebergrestauranten den 14. november. Denne viser at over 80 prosent fant arrangementet bra eller svært bra, til tross for at den gode oppslutningen førte til at det var trangt om plassen. Nesten halvparten av de spurte ønsket litt større plass, mens omtrent 30 prosent ønsket seg dobbelt så stor plass til å stille ut produktene.

– Vi vil sørge for at det blir bedre plass neste gang, og vi er svært glade for at hele 95 prosent ønsker å delta også neste år, sier ansvarlig redaktør Stian Sønsteng i fagbladet Elektronikkbransjen.

Blant deltakerne fra bransjen ønsker 75 prosent at neste års arrangement blir avholdt på kveldstid, mens omtrent 60 prosent av journalistene sier det samme. Journalistene sier også at arrangementet har stor eller svært stor nyhetsverdi.

– Med bakgrunn i de gode tilbakemeldingene, er allerede datoen for neste års arrangement fastsatt: tirsdag 13. november, sier Sønsteng.

ÅRETS JULEGAVER 2007
kåret av fagbladet Elektronikkbransjen


Årets julegave
Nintendo Wii

Årets bildeprodukt
Flat-TV

Årets fotoprodukt
Canon EOS 400D

Årets hvitevareprodukt
Samsung Silver Wash

Årets lydprodukt
Creative Xmod

Årets navigasjonsprodukt
Magellan Roadmate 2200

Årets småelektriske produkt
OBH DraughtMaster

Elkjøps juleslagere

Bilnavigasjon
Garmin NUVI360
Bærbar PC
Philips X55
Digital Foto
Pentax Optio L20
Musikk/kameramobil
SonyEricsson K800i
MP3-spiller
Ipod Nano
Spillkonsoll
PS2 + Buzz Jr: Jungle Party
Disney vaffeljern og Disney tannbørste
LCD-Flatskjerm
Philips 32PF9968
Espresso-maskiner
Krups XP7200
DVD-opptaker m/HD
Pioneer DVR440 HS
Mobiltilbehør
Mobilsokken Golla Pink
DVD-film
Pirates of the Caribbean 2
Spill
Pro Evolution Soccer 6
MP3-tilbehør
Monster IcarPlay FM-sender

ÅRETS JULEGAVE
i følge Sibas nettkunder

1. Flat-TV (26 %)
2. Mobiltelefon (20 %)
3. MP3-spiller (13 %)
4. Spillkonsoll (10 %)
5. Dataspill (9 %)
6. Digitalkamera (7 %)
7. DVD (5 %)
8. Bæbar data (4 %)

IMG_4725.JPGÅrets annonsør ble Casio Scandinavia. Annonsesjef Mimmie Planke delte ut prisen til Rolf Gulbrandsen.
Torgeir Salvesen i BSH Husholdningsapparater med Siemens Surpresso S75, rykende fersk i Norge og et alternativ til innbyggingsmaskiner. Pris: 10.000,-
Net Eltorget stilte med Tommy Vindenes og Ellinor Øretveit. Frisør Pia Eriksen demonstrerte noen av produktene fra Babyliss på modell Lena Ask.
Hans Olav Hole (t. v.) i Bang & Olufsen med BeoSound 3 utveksler elektronisk visittkort med Torstein Myklebostad i Creative.
Rundt 170 gjester fra presse, leverandører og kjeder deltok på fagbladet Elektronikkbransjens kåring av Årets julegaver.
Jon H. Haugseth (f. v.), Erik Martein og Nina C. Bull i Packard Bell viste blant annet sin nye smart-TV med skjerm på 32-tommer og integrert PC. Pris: 25.000,-
Jan Willy Jacobsen (t. v.) i JVC demonstrerte sitt videokamera med harddisk til Christian Brekke i Elkjøp Nordic AS.
Fra Siba stilte fra høyre Andreas Rosell (butikksjef Furuset), Sara Widman (informasjons- og pressesansvarlig Norden), Bjørn Westin (regionsjef Norge) og Ida Bunæs (områdesansvarlig kjøkken og vask, Furuset).
For leverandørene måtte det litt lemping og rigging til i forbindelse med fagbladet Elektronikkbransjens kåring av Årets julegaver. Joel Olsen i Sharp Electronics Norge tok dette med godt humør.
Runar Kristiansen i Nikon Norge sto sentralt plassert ved inngangen til møtesalen, og viste både speilrefleksen D80 og kompaktkameraet S7C med trådløst nettverk.
Hans Christian Riege i Nestlé Nespresso (t. v.) ser på en mobilklokke fra Sony Ericsson, demonstrert av Joakim Halvorsen.
Jan Strøm (t. v.) og Torstein Myklebostad i Creative Labs Nordic var glade for at Xmod ble kåret til Årets lydprodukt.
Arne Finsnes (t. v.) og Espen H. Jacobsen i OBH Nordica Norway med OBH DraughtMaster, som ble kåret til Årets småelektriske produkt. Tappeanlegget bruker 5 liters-kanner fra Carlsberg.
Geir Holid i RH Semitronic med Magellan Roadmap 2200, som ble kåret til Årets navigasjonsprodukt.
Markedssjef Tommy Jensen (f. h.), produktmarkedssjef Stefan Sundin og Finn Kristian Larsen i Samsung. Sistnevnte fikk en pangstart som salgssjef på hvitevarer, med kåringen av Silver Wash som årets hvitevareprodukt.
Mathias Kjessler (t. h.) er direktør for forretningsutvikling i Sony Pictures Home Entertainment Nordic AB. Han presenterte blu-ray sammen med nordisk produktsjef Peter Rollfelt i Samsung.
Teori i praksis: Joacim Lund i Aftenposten fotograferer Sony Pictures og Samsungs blu-ray-produkter.
Jo Petter Kjeldseth (f. h.) og Terje Nygård i Tura Scandinavia med to hodesett fra Koss. Knut Mortvedt fra Yamaha med kubehøyttaleren NX-A01 som hadde Norgeslansering på arrangementet.
Stian Normann (t. v.) i Sony og Bjørn Birkeland stilte med høyoppløste TVer.
Espen Engh (t. v.) og Howard Lie i Gøte Lundblad AS viste HD DVD fra Toshiba og bilunderholdning fra Kenwood.
Merete Jørgensen i Bang & Olufsen viser hodesettet EarSet 2, for blåtann-telefoner. Vekten er 22 gram. Pris: 2.600,-
Marius Jensen i NCMS (Norwegian Custom Media Solution) med rørforsterkeren iTube fra Fatman, med ladestasjon og fjernkontroll. Pris: 5.000,-. Høyttalerne Fatboy fra samme leverandør.
Jan Kristensen i Microsoft kunne by på en Norgespremiere av det kritikerroste Xbox 360-spillet Gears Of War.
Som alltid blide og til stede: administrerende direktør Pål Haugen (t. h.) og nordisk produktsjef Eirik Petersen.
Stein Roar Bang (t. v.) og Martin Vinje representerer kinesiske Hisense i Norge. Vinje har også Kenwood i porteføljen, og stilte med fersk best i test-annonse fra VG. Han får hjelp av Bente Vikenes i Fujifilm til å holde den gylne bønne.
Salgssjef Thomas Hegerlund hos Elkjøp holdt foredrag om kjedens julehandel i butikk og på nett, og hadde med seg Elkjøps julekalender.
Arne Odden fra Apple og Lars Elstad fra Asono med Apples nye MacBook.
Hans Petter Finsen og Hilde Pape fra Philips koser seg med nypresset fruktjuice.
Bente Vikenes og Rolf Erik Smith viste Fujifilms bildekiosk.
Euronics-direktør Kenneth Baltzersen (i midten) fikk demonstrert Logitechs nye universal-fjernkontroller av Karsten Kjoss (t. v.) og Robert Jacobsen.
Bernt Natvig fra Neby Hi-Fi Consept viste Tivolis nye Music System, med stereohøyttalere, CD og radio i én enhet.
Frank Bruun fra Harman Neby underholdt salen med basestasjon for iPod; Go And Play.
Kirsti Danielsen i Bergsala var godt fornøyd med at spillkonsollen Nintendo Wii ble kåret til Årets julegave.
Jonas Bakken (t. v.) i Dagens IT intervjuer Erik Martein i Packard Bell.
Glade prisvinnere, fra venstre: Hein Barthold (på vegne av alle leverandører av flat-TV), Stefan Sundin fra Samsung, Trond Langeland fra Canon, Kirsti Danielsen fra Bergsala, Torstein Myklebostad og Jan Strøm fra Creative.
Hans Christian Andersen fra HCAG og Gøte Lundblad snakket om DAB-radioer og Toshibas HD DVD-spiller.
Ole Apold i Interconnect og Martin Vinje
Til toppen