LG viste CES-messens tynneste og letteste oled-TV, med 4 mm og 7,5 kilo.

HVIT OLED OG 4K FRA LG

– Vi bygger vår oled på hvite dioder, der hver piksel består av fire sub-piksler der tre av disse har fargefilter.

Det sier nordisk produktsjef TV i LG Electronics, Fredrik Lundqvist. Han kunne vise frem CES-messens tynneste og letteste oled-TV, med 4 mm og 7,5 kilo. Flere produsenter har de senere årene vist prototyper på oled-TVer, men de seneste par årene har LG vært de mest standhaftige. Under IFA 2010 slo det koreanske selskapet fast at det i 2012 ville komme store oled-TVer i butikkene i 2010, dette holder altså stikk.

– Vi har valgt en løsning med hvite dioder med fargefilter. Dette gjør det mulig å produsere panelene rimeligere, og de blir dessuten mer holdbare. Vi kaller vår løsning for White oled, sier Lundqvist til fagbladet Elektronikkbransjen.

LG tilbyr full HD gjennom passive briller på sine øvrige 3DTVer

– Går dette ut over kvaliteten på bildet?

– Nei, det gjør det faktisk ikke. Bildekvaliteten på skjermene vi viser her på CES taler for seg selv.

– Da dere viste oled i fjor var det RGB-oled med røde, grønne og blå dioder?

– Det stemmer. Vi har valgt å gå bort fra dette, mye på grunn av livslengden på TV-apparatene – men også fordi prisen ble for høy.

Hvit oled kun hos LG

– Dere viser her på CES de tynneste og letteste oled-apparatene. Er det på grunn av panelteknologien, eller er det andre ting som spiller inn?

– Panelet er det viktigste av flere parametere. White oled er helt og holdent LG-teknologi, det er datterselskapet vårt LG Display som står bak.

– Kommer LG Display til å levere paneler med denne teknologien til konkurrentene?

– Enn så lenge er det kun LG som tilbyr White oled i sine TVer, sier Lundqvist.

LG har foreløpig sagt at deres 55 tommers oled-TV kommer i norske butikker andre halvår. Lundqvist håper det blir tredje kvartal, og sier Norden er høyt prioritert siden vi her tidlig tar i bruk ny teknologi.

– Vi kommer nok til å få inn noen av de første oled-TVene som produseres for salg, sier Lundqvist.

Han antyder en pris på 50.000 til 60.000 kroner.

– Det er en god stund til, så vi får se hva markedet sier, sier Lundqvist.

Passiv 3D i 1080p

LG viser også en 84-tommers TV med det de kaller et Ultra Definition panel.

– Hvorfor bruker dere ikke navnet 4K, siden vi her snakker om et panel med oppløsningen 3840x2160 bildepunkter?

– 4K kan være komplisert å forstå for forbrukerne, vi synes Ultra Definition låter bedre. 84UD er det første apparatet der vi kan kjøre 3DTV med full HD i 1080p gjennom våre passive briller, sier Lundqvist.

Lite kjent er det kanskje at LG tilbyr full HD gjennom passive briller på sine øvrige 3DTVer, etter en oppdatering i fjor.

– Hos konkurrentene får man 540p gjennom passive 3D-briller. LG har derimot lykkes i å gjengi 1080i gjennom brillene. På 4K-modellen kommer vi altså opp i 1080p, sier Lundqvist.

84UD blir en del av LGs mest avanserte serie, med tokjerneprosessor.

– Plattformen er ekstremt rask. Panelet bygger på vår Nano-teknologi og prisen blir omtrent den samme som oled-apparatene på 55 tommer. TVen kommer i butikkene omtrent samtidig, sier Lundqvist.

Ramme på 5 mm

Når det gjelder de øvrige TV-seriene, har LG lagt stor vekt på designet i år.

– Rammene er tynne og materialvalget er av beste kvalitet, med mye aluminium og solide stativ. TVene gir en helt annen følelse. På toppmodellen er rammen fem millimeter bortsett fra i underkant der den er én centimeter. Man får bildet helt ut i kanten på TVen, sier Lundqvist.

– Hvor er led-lampene plassert?

– På toppmodellen LM960V er de plassert bak LCD-panelet. I mellomsegmentet bruker vi det vi kaller led+, der kantplasserte lamper gir lys til 16 soner. I de rimeligste modellene har vi tradisjonell kant-led.

– Hvor viktig er dette for bildekvaliteten?

– Det er viktig. Jo flere soner, dess bedre kvalitet. Dette er en avveining for hvor mye TVen skal koste i butikkene. Vi er glade for å kunne tilby bakmonterte led-lamper, og prishoppet er veldig lite fra kantmontert led, sier Lundqvist.

Lettere briller

LG satser videre på sine 3DTVer med passive briller, og kommer med nye modeller på 55, 60 og 72 tommer. De nye 3D-brillene deres blir lettere, og man kan justere dybdefølelsen på skjermen. På monitorsiden kommer LG med brillefrie 3D-skjermer.

LG har videreutviklet smart-TV-løsningene sine. Lunqvist sier de har lagt stor vekt på at hastigheten er blitt bedre, takket være tokjerneprosessoren de har tatt i bruk.

– Smart-TVene er blitt fem-seks ganger raskere på toppmodellene enn for et år siden, på midtsegmentet og nedover er de fire ganger raskere, sier Lundqvist.

Selskapet viste også en ny versjon av fjernkontrollen Magic Remote. Denne kan styre TVen på fire ulike måter; pek og klikk, bevegelse, et skrollehjul samt stemmestyring.

Google-TV

– Skal man søke på Google kan man gjøre dette med stemmen, fremfor å taste inn søkeordene.

LG tilbyr også en bevegelsessensor som kan brukes til for eksempel spill.

– Dette er et tilbehør, og brukeren blir sin egen fjernkontroll. Dette kommer til Norden i 2013, ser det ut til.

I USA slipper LG fem modeller på Google-TV-plattformen i år. Disse vil ikke komme til Norden før neste år.

– Hva er fordelen med Google-TV?

– Dette er en sømløs integrasjon av alt innhold. TV og smart-TV er ikke adskilt, det gir et mer brukervennlig grensesnitt. Siden Google-TV bygger i på Android-plattformen er markedet for applikasjoner stort. Det er ikke bare LG som utvikler applikasjonene, men også tredjeparts-utviklere, sier Lundqvist.

Med Smart Screen Share gjør LG det mulig å dele innhold mellom ulike enheter.

Superkjøler

– Vi har allerede muligheten til å dele innhold fra datamaskinen eller håndholdte enheter på TVen. På toppmodellene blir det mulig å dele innhold fra TVen på andre enheter. Smart Content Browser skal gjøre det enklere å finne innhold, via TVen kan man søke etter alt innhold som finnes i det hjemmenettverket, sier Lundqvist.

Også hvitevarene til LG skal bli smartere, man kan for eksempel holde kontroll på hva som ligger i kjøleskapet og fjernstyre både stekeovn og vaskemaskin. I kjøleskapene kommer et lite rom som i løpet av minutter kan kjøle ned en brusboks.

På mobilsiden viste LG smarttelefonen Spectrum, som har brillefri 3D og er utstyrt med en 4,5 tommers IPS-skjerm. Selskapet legger for det amerikanske markedet stor vekt på sitt partnerskap med sportskanalen ESPN, som tilbyr mobil-TV i HD.

Til toppen