Panasonic ligger globalt an til å gå med 59 milliarder kroner i minus i 2011, ifølge VG-nett. Her fra CES-messen i 2011. Foto: Stian Sønsteng

KNALLRØDE TALL

Panasonic, Sharp, Sony og Philips globalt har levert knallrøde tall for 2011.

Fire TV-leverandører er i dyp krise, ifølge VG-nett som igjen baserer seg på ferske tall gjengitt hos Reuters, The Guardian, Displaysearch og Wall Street Journal.

Disse fire elektronikkgigantene har i månedsskiftet januar-februar lagt frem røde regnskapstall for til sammen 115 milliarder kroner:

Jeg har en sterk følelse av krise

Panasonic-sjef Fumio Ohtsubo ba aksjonærene om unnskyldning da han la frem det største underskuddet i det japanske selskapets snart 100-årige historie. Deler av tapet er et ventet verdifall etter oppkjøpet av Sanyo.

Japanske Sharp satser på store TVer, men legger frem et resultatvarsel på minus 29 milliarder kroner.

– Jeg har en sterk følelse av krise, sa påtroppende Sony-sjef Kazuo Hirai ifølge The Guardian da det japanske selskapets tall ble lagt frem. Samtidig offentliggjorde Howard Stringer at han i april trekker seg som sjef.

Nederlandske Philips selger som kjent ut TV-virksomheten til et fellesforetak med taiwanske TPV Technology, tapet for 2011 ser likevel ut til å bli 10 milliarder kroner.

VG-nett har funnet frem til noen årsaker de røde tallene: TV-markedet begynner å bli mettet, verdensøkonomien er usikker, mange fabrikker i Japan, Filippinene og Thailand ble rammet av naturkatastrofer i 2011, koreanerne Samsung og LG tar markedsandeler.

Ifølge Wall Street Journal vil de japanske selskapene Toshiba og Hitatchi trolig gå med overskudd i 2011.

Til toppen