MER STÅL I SVENSKUTVIKLET MASKIN

Asko og Gorenje viser kombiskap der den underste delen kan brukes til kjøl eller frys, og oppvaskmaskiner med spylearmer i stål.

Publisert Sist oppdatert

– Vi er de eneste på markedet som har spylearmer i stål både oppe og nede, i oppvaskmaskinene fra Asko. Plast gir etter noen års bruk litt etter, slik at hullene blir litt større og mister spyleeffekt, sier Viggo Løbak.

Han er distriktssjef i Gorenje Group, med ansvar for Hedmark, Oppland, Østfold og alt nord for Bodø. Vi møter ham og hans kollega Trond Eide, som er distriktssjef på Vestlandet fra Karmøy til Kristiansund.

Under kompetansedagene for hvitevarer og småelektriske produkter, som Euronics Norge har sammen med sine svenske søsterkjeder Elon og Elkedjan i Ørebro i april, fokuserer de mye på kjøl/frys og oppvask.

Etter at du har hatt skapet i bruk et par uker vet det når dørene vanligvis åpnes

Fra Asko har de kombiskap med en sone som bak brukes til enten kjøl eller frys.

Lys til frukt og grønt

– Vi er alene om en slik modell i vanlig 60 centimeters bredde. Det tar et par timer å omstille det nederste skapet, og temperaturen kan justeres fra 20 minus til vanlig kjøl. Det kan også benyttes som et nullsone-skap, fra minus to til pluss tre grader, godt egnet for fisk og kjøtt. Det er mulig å ta ut skuffene og bruke hylleplater i glass, noe som gir bedre plass, sier Løbak.

Når skapet brukes som frysedel, styres denne elektronisk slik at avriming skjer ved behov og ikke ved faste intervaller.

– Én millimeter rim tilsvarer én grad økning av temperaturen, og denne funksjonen er svært nyttig hvis døren stadig åpnes, som på en varm dag da barna stadig henter seg en is, sier Løbak.

Skapet har også en Vita led-lampe i frukt- og grøntskuffen.

– Man kan velge om denne skal stå på hele tiden. Den etterligner sollyset og bidrar til at frukt og grønnsaker holder seg friske, sier Eide.

Husker åpningstidene

Løbak sier skapet husker hvordan det blir brukt.

– Etter at du har hatt skapet i bruk et par uker vet det når dørene vanligvis åpnes. Det skiller ikke på dag og klokkeslett, men frekvenser. Hvis det for eksempel blir mye brukt i sjutida på morgen og i firetida på ettermiddagen, begynner det å produsere mer kaldluft i forkant. På denne måten unngår du at temperaturen stiger over ønsket nivå, og det gir bedre holdbarhet, sier Løbak.

Funksjonen finnes i modeller fra både Asko og Gorenje.

– Hvordan differensierer dere varemerkene i Norge?

– Gorenje ligger litt over midtsjiktet, mens Asko er høyere spesifisert og befinner seg blant toppmerkene, sier Løbak.

– Hvor skjer utvikling og produksjon?

– For Gorenjes del i Slovenia. Når det gjelder Asko har vi en stor avdeling i Lidköping som står for utviklingen av oppvaskmaskinene. Blant annet har de her vann fra ulike deler av verden, som tester maskinene som skal til de ulike markedene, sier Løbak.

Umagnetisk stål

Oppvask er et viktig segment for Asko, og her mener Løbak og Eide at de har noen svært gode salgsargumenter.

– Vi ønsker å bruke mer stål og mindre plastikk på Asko-maskinene, og benytter blant annet et umagnetisk stål som lar seg sveise. Derfor er det indre kabinettet potte tett. Vi er dessuten de eneste på markedet som har spylearmer i stål både oppe og nede. Vi har markedets desidert tetteste underkurv, slik at man kan sette mindre glass her når overkurven er full. Dette gir maksimal utnyttelse av maskinen, sier Løbak.

Asko kjører videre på sine XXL-modeller, som krever en lysåpning på 86 til 91 centimeter i motsetning til standarden på 86 centimeter.

– Dette gir plass til tre kurver med god plass, eller man kan bruke to kurver. Dette gir flere muligheter. Vi har dessuten et nytt tørkeprogram, turbotørk, som fungerer bedre enn de fleste konkurrenter. Dette gjør at også plastbollene tørkes, sier Løbak.

Asko har også en profesjonell serie, der oppvaskmodellene tørker på 85 grader, samt vask og tørk med mulighet til myntbetaling.

– Dette er et voksende og spennende segment, sier Eide.

Powered by Labrador CMS