MINIBRIKKER MED MULIGHETER

Norske Nordic Semiconductor leverer høyteknologien som driver mobiltrenden med smartutstyr framover, og kommer snart i ørene dine.

Publisert Sist oppdatert

Tingenes internett er et uttrykk som brukes om bruken av internett som kommunikasjonsmiddel mellom maskiner som ikke hører hjemme i kategoriene pc, nettbrett og mobiltelefon.

Her hjemme kjenner vi til tjenester som «ring hytta varm», fjernstyring av belysning, lys og husalarm og mye mer.

Kjempevekst framover

Vi er de eneste i verden som kan levere en krets som både har støtte for Bluetooth Low Energy og ANT+

I dag finnes det rundt 1,9 milliarder slike smarte «dingser» eller «duppeditter», et tall analytikere i BI Intelligence spår vil øke til ni milliarder innen 2018. Det er like mye som alle smarttelefoner, nettbrett, TV, og datamaskiner til sammen. Gartner har tidligere anslått at dette tallet vil ligge mellom 15 og 1.000 milliarder innen 2020. Om analytikerne ikke er helt enige i det nøyaktige tallet, er alle enige om at det er høyt.

Norske Nordic Semiconductor er et av selskapene som vil profitere på den denne veksten. De produserer integrerte kretser til bruk i trådløs teknologi, og deres komponenter benyttes blant annet i trådløse produkter som tastaturer, mus, spillkonsoller og sportsutstyr.

Under årets CES-messe hadde de med sjakkgeni Magnus Carlsen på sin stand for å vise fram sine nye kretser, og selskapet stiller også sterkt på årets Mobile World Congress.

– Vi er en av sponsorene til Carlsen, og vi målte pulsen til ham og de 20 motstandere med en av de trådløse pulsmålerne som benytter våre Bluetooth Low Energy-brikker, sier Geir Langeland, salgs- og markedssjef i Nordic Semiconductor, til fagbladet Elektronikkbransjen.

Høreapparat for Iphone

Under MWC har de med seg det danske selskapet GN Resound, en av verdens største produsenter av høreapparater. De lanserte sitt nye produkt Resound Linx på tidspunktet MWC gikk av stabelen.

– Dette er det første høreapparatet som er laget for å fungere med Iphone. Det har tidligere funnes høreapparat du kan koble til telefonen, men dette er helt integrert og fjerner dermed et mellomledd. Med vår app kan du for eksempel justere volum separat mot TVen via en egen enhet, sier merkevareansvarlig Lasse Sørensen i Resound.

Linx fungerer på mange måter som en hybrid mellom et høreapparat og trådløse stereo blåtann-headset, i en bitte liten pakke. Brukeren kan styre innstilliger på hvert øre via en app og slipper å fikle med selve apparatet dersom lydmiljøet forandrer seg, men kan også strømme telefonsamtaler, musikk, lyd fra navigasjonsløsningen, facetime-chat og mer rett i apparatet.

– Kretsen vi har laget for GN Resound er bare litt over 3x3mm, mens de brukte å være 6x6mm. Det åpner for helt nye muligheter og kan brukes i sportsklokker, øreplugger, kredittkort og mer. Kretsen er mindre enn en halv mm høy, og kan settes i produkter hvor det for fem måneder siden ikke var mulig, sier Langeland.

Kommer til konsument

Mens høreapparater ikke er helt i forbrukerelektronikksegmentet, er det verdt å merke seg at hodetelefonprodusenten Jabra er et søsterselskap av GN Resound.

– Når vil vi se teknologien i forbrukerelektronikk?

– Denne type teknologi har foreløpig et prispunkt godt over hva som er smertegrensen for et konsumentprodukt fordi det er vanskelig å produsere i så små geometrier, men om et par år vil vi komme dit at det også sitter i vanlig forbrukerelektronikk, sier Langeland.

For det er ikke tvil om at enkelte av funksjonene i GN Resound Linx er ypperlig egnet for forbrukere. Med en vekt på bare noen få titalls gram og en batterilevetid på to døgn ved kontinuerlig strømming av musikk, ligger teknologien milevis foran dagens trådløse blåtann-plugger. Med en pris på rundt 3.000 dollar, rundt 18.000 kroner, vil det nok ta noe tid før teknologien får et prispunkt som gjør den attraktiv for folk flest.

Smartutstyr er stort

Hvilke andre trender ser dere som interessante her på MWC?

– Alle de store mobilprodusentene skal inn på «wearables», bare Apple sitter foreløpig på gjerdet. Aktivitetsovervåkning er det siste hotte, og vår hjertemåler går i produksjon nå og kommer i produkter i salg i løpet av mars/april, sier Langeland.

I motsetning til tradisjonelle hjertemålere som må festes rundt brystet, måler Nordic Semiconductors brikke pulsen via en lysmåler festet rundt håndleddet.

– Trenden går mot en overvåkning av pulsen på håndleddet for hverdagsaktivitetene, mens et pulsbelte fortsatt er best egnet for intensiv sport. Den hellige gral er em måler som både kan has rundt håndleddet hele dagen og samtidig er nøyaktig når du trener hardt – da får man et mer nøyaktig bilde av kaloriforbrenningen, sier Langeland.

Kombinert med apper som lar deg registrere kaloriinntak, søvn og aktivitet kan man på denne måten få en bedre oversikt over egen helse.

– Vi er de eneste i verden som kan levere en krets som både har støtte for Bluetooth Low Energy og ANT+, protokollen de fleste pulsklokkeleverandører bruker for å overføre data, sier han.

Powered by Labrador CMS