NFC - din nye lommebok

Snart kan du vifte med mobiltelefonen i kiosken for å betale pølsa, eller til vakta for å komme inn på kino.

Du kan holde den foran kassaapparatet og taste inn pinkoden for å betale den nye bilen, eller vise den ved døra for å komme inn på jobben, eller hjemme.

Fra å være et rent snakkeredskap har mobiltelefonen fått veldig mange funksjoner: Epost, kalender, kontaktdatabase, musikkspiller, kamera og radio, for å nevne noen. I år får veldig mange mobiler innebygget GPS. Ubyggingen av et digitalt TV-nett for mobile terminaler er også i startgropa. I det minste utenfor Norge. Mange tror mobiltelefonen vil få rollen som lommebok og betalingskort, og nå starter det første pilotforsøket her i landet.

Kontanter og kort

En vanlig lommebok i dag inneholder to mekanismer for å betale. Det ene er den tusenårige tradisjonen med kontanter. Den andre er de mer moderne betalingskortene. De siste overtar raskt rollen fra mynter og sedler, men ennå fyller vi lommeboka med småpenger og sedler.

Begge rollene kan overtas av mobiltelefonen. I tillegg kan den bli et lagringssted for andre verdipapirer, slik som billetter og adgangskontroll til bygninger. En mobiltelefon som skal virke effektivt som lommebok og betalingskort må være utstyrt med en ny radioteknologi som ofte kalles NFC – Near Field Communication – kortdistansekommunikasjon. Utstyrt med slik teknologi for sikker kortholdskommunikasjon er det stort sett bare fantasien som begrenser hvordan mobiltelefonen kan utnyttes. For å betale småbeløp vil det være nok å holde mobiltelefonen opp mot en leser så overføres beløpet. Mister du mobilen, vil det være lett for andre å tappe ut de kontantene som ligger i mobilen. Akkurat som om du mister dagens lommebok. Funksjonen som betalingskort er beskyttet med pinkode akkurat som i dag, og selv om mobilen kommer på avveie, trengs pinkoden for å hente ut større beløp.

Det første forsøket med mobilbetaling på denne måten starter snart i kantina til Telenor med noen få brukere. Forsøkene er basert på internasjonale standarder, og mange tror dette kommer til å bli utbredt om få år.

Nytt utstyr

En vanlig mobiltelefon i dag er ikke utstyrt med den elektronikken som trengs for at den skal virke som lommebok og betalingskort. Det finnes noen spesialmodeller som har den nødvendige utrustningen, og flere kommer. Før mobilbetaling skal bli vanlig, må alle brukerne ha byttet mobiltelefon og SIM-kort. Dagens byttefrekvens for mobiler er rundt to år, så det vil gå relativt raskt å sette de nye tjenestene i drift når mobilleverandørene for alvor bygger dem inn i terminalene.

Nærfelt

Et viktig poeng med NFC er at signalene bare skal gå noen centimeter, og at de skal kommunisere begge veier. Dette er en form for RFID, som opererer med veldig svak feltstyrke på 13,56 MHz, og som gjør at det ikke er mulig å lytte på signalene over større distanser. NFC-systemet fungerer med magnetfeltinduksjon hvor både sender og mottaker har hver sin sløyfeantenne som til sammen danner en slags transformator når de er nære hverandre. I forhold til mange former for trådløs kommunikasjon er dataraten i NFC treg og opererer med hastigheter fra 106 til 424 kbit/s.

I tillegg til å fungere som et tradisjonelt RFID-system kan NFC-systemet i en mobiltelefon også fungere på to andre måter: Utover å være en elektronisk etikett som leses av, kan funksjonaliteten reverseres slik at mobilen fungerer som en leser. Slik kan den lese andre etiketter direkte. Mange tror også at dette kommer til å bli en viktig måte å plukke opp informasjon på. Holdes telefonen opp mot en plakat, kan den få overført informasjon fra en elektronisk etikett på plakaten, f.eks. rutetiden fra T-banen. En annen funksjon er å fungere som et kortdistanse punkt til punkt nettverk, ved å holde telefoner i nærheten av hverandre for å overføre penger eller utveksle elektroniske visittkort.

UICC

Mens NFC er mekanismen som vil bli brukt for kommunikasjon, vil betalingsmekanismen bli plassert i selve SIM-kort . Et SIM-kort er et lite smartkort som kjennetegnes med at det har sin egen prosessor og hukommelse. I en betalingstelefon trengs det en ny generasjon SIM-kort, såkalte UICC – Universal Integrated Circuit Card. Dagens SIM-kort er et veldig enkelt kort beregnet på identifikasjon av et abonnement. Et UICC-kort er et mer generelt smartkort som kan fungere som et betalingskort.

Sikkerhet

Selvfølgelig er høy sikkerhet helt avgjørende for at telefonen skal bli akseptert som lommebok. Selve SIM-kortet er regnet som sikkert. I den mobile terminalen er det en mekanisme som kalles SWP – Single Wire Protocol. Dette er den fysiske koblingen mellom selve SIM-kortet og radiogrensesnittet i mobilen og sikringen av denne.

Applikasjonene som skal sikre dataene ligger i den nye UICC-varianten av SIM-kortet. MasterCard, som er en av aktørene i det norske pilotforsøket, har applikasjonen PayPass. Den krypterer informasjonen og definerer hvordan den skal transporteres over til mottakerenheten. Mottakeren tolker informasjonen som et vanlig betalingskort.

Standard

NFC Forum er en nonprofit organisasjon som utvikler standarder innen Near Field Communication. Standarden 18092 er i dag vedtatt i ISO. NFC Forum ble opprettet i 2004 og har nå over 130 medlemmer. Organisasjonen oppfordrer til utvikling av produkter og arbeider for at produktene overholder spesifikasjonene. Det er ventet at rundt 300 millioner mobiltelefoner som vil bli laget i 2012 vil ha NFC.

I drift

I Kina er det allerede satt i gang en NFC-tjeneste i flere byer. Der kan brukerne med Nokias 6131i NFC-telefon betale på bussen og T-banen og på restauranter og i supermarkeder. Slike tjenester er også under oppstart i Østerrike og et prøveprosjekt med 500 brukere er i gang i London.

Fagbladet Elektronikkbransjen nr.7/2008

Powered by Labrador CMS