Nintendo FANT OPP BÆRBAR SPILLING

Nintendo DS og DS Light er tidenes mest solgte spillplattform. Deretter gikk selskapet mot strømmen med en ny, rimelig og lavoppløslig spillkonsoll og gjorde gigantsuksess. 2008 kan bli toppåret for spillkonsollen Wii.

For den harde kjerne av dataspillspillere er Nintendo selskapet man ikke kommer utenom. Selv om deres nyeste suksess på spillkonsollfronten, Wii, nok heller er myntet på de yngre spillerne og spillere som bare spiller av og til, må enhver seriøs dataspillspiller med respekt for seg selv ha Mario og Zelda. På markedet for håndholdt spilling er de rett og slett bedre enn konkurrentene.

Bærbar lykke

Nintendo DS og DS Light har solgt over 40 millioner enheter på verdensbasis siden lanseringen i 2004. Salgstallene for nye, store titler i Japan alene runder ofte 100.000. Bærbar spilling er det store penger i.

Grunnen til at selskapet gjør det så bra i dette segmentet er først og fremst at produktet både har riktig pris (rundt 1.500 kroner) og ser lekkert ut. Nintendo DS er i tillegg en ren spillemaskin, uten alle multimedietilleggene Sony PSP kan skilte med. Slikt appellerer til dem som bare vil spille, ikke se film eller kjøre Linux på lommemaskinen. ”Less is more” har fungert for DS.

De beste spillene

I tillegg har Nintendo, i motsetning til Sonys PSP, klart å skape ”killer-aplikasjonene” til sin bærbare spillmaskin. Der finner du Mario og Zelda (de to store tradisjonelle spill-franchisene fra Nintendo) og de har kommet med spill for ”casual gaming” og ikke minst spill for jenter. I tillegg har de Pokémon, som appellerer til barn i alle aldre.

Spillet Nintendogs har hatt massiv suksess blant yngre utgaver av det fagre kjønn. I Japan og USA har de også solgt mange kopier av alternative titler som kokkespillet ”Cooking Mama” og ”lær å lage Sushi”-titler som ”Nintendo DS Cooking Navigator”. Samtidig finnes det en rekke andre tradisjonelle spill til plattformen, som ”Dr. Kawashima´s Brain Training” med gåter, spørsmål og Sudoku.

I Norge ble det ifølge Norsk spill- og multimediaforening (NSM) solgt DS-spill for 68,3 millioner kroner i 2007, opp 133 prosent fra året før. Det selges fem Nintendo DS spill for hvert Sony PSP spill – til tross for at det er solgt flere PSP-maskiner enn DS-maskiner her til lands.

Fremtiden lokker

Fremover vil Nintendo DS fortsette å gjøre massiv suksess. Fokus er på de gode spillene, med et variert tilbud til store og små entusiaster, og folk som bare spiller av og til. Spilltitlene vil variere fra flere avarter av de etablerte franchisene til spill for jenter og de yngre guttene. Nintendo DS vil fortsette som markedsleder på bærbar spilling, uavhengig av mulige konkurrenter som iPhone.

Gigantsuksessen Wii

Nintendo er for mange synonymt med TV-spill. Den nye konsollen Wii ble lansert i Norge 8. desember 2006 og er allerede en klassiker.

Det kom ikke overraskende på mange at den revolusjonerende håndkontrolleren Wii Remote (wiimote) vekket stor oppstandelse da den ble vist frem, siden den lar deg styre spillene med langt mer intuitiv kontroll enn tidligere håndkontrollere.

Men, Wii har klart vanvittige salgstall på tross av en rekke negative aspekter ved konsollen. Kritikerne peker på at det aldri tidligere har vært en plattform med så mange dårlige (og så få gode) spill som for Wii. I tillegg er maskinen relativt svak på 3D-grafikk, og kan kun levere vanlig TV-oppløsning, ikke HD slik konkurrentene fra Sony og Microsoft gjør. Mange har også kritisert Nintendo for å ha den dårligste onlinetjenesten av alle produsentene. Mange av spillene mangler onlinestøtte, og integrasjon mellom spillenes onlinestøtte er fraværende. Maskinen mangler også lagringskapasitet i forhold til konkurrentene.

Wii Sports

Suksessen bygger først og fremst på pris (maskinen koster rundt 2.500 kroner), samt spillet Wii Sports, som følger med konsollen. Dette spillet er både en god ide og godt gjennomført, med bred appell til mange som kanskje ikke har spilt dataspill før, like mye som det er morsomt å spille for erfarne spillere.

Den innovative Wii-håndkontrolleren er lett å forholde seg til for nybegynnere, langt enklere enn de knappebefengte håndkontrollerne til konkurrentenes maskiner.

Ifølge NSM ble det solgt spill for 52,5 millioner kroner til Nintendo Wii i 2007.

Fremtiden mørk?

Selv om spillkonsollen seiler i medvind om dagen, finnes det dem som ser mørkt på fremtiden for Nintendos del. Prisfall på konkurrentenes produkter samt tilgang på ”Wiimote”-lignende kontrollere til Xbox 360 og PS3 kan bety at spillerne velger de kraftigere alternativene med høyoppløst grafikk. Det blir ikke færre HDTV-er i Norge til neste år.

Nintendo har også fyrt av alle de store kanonene sine; Zelda, Mario Cart, Mario Galaxy og Super Smash er ute på markedet. Da er det ikke mange velkjente og veletablerte franchiser igjen for Ninteno. De står i fare for å måtte satse på varianter som Mario Soccer og andre ”spinnofs”.

GÅR VELDIG GODT

– Vi begynner å nærme oss en GBA-status. Rundt 150.000 maskiner i det norske markedet. Det er bare èn konkurrent, PSP. Der gjør vi det mye sterkere enn Sony, Jeg ser ingen grunn til at vi kommer til å gjøre det dårlige fremover. Nye farger vil gjøre litt. GTA Chinatown ble annonsert på E3 nylig, den vil selge bra og kan få eldre brukere til å velge DS.

– Morsomme tjenester som kommer er Nintendo Channel til Wii som lar deg laste ned demoer til DS.

– Wii skal brukes til mer enn spilling. Nintendo jobber med å utvide bruksområde til DS. Nye kokebøker kommer, som ”Cooking Guide – Can´t decide what to eat”. I oktober kommer Korg DS10, et program som lar deg skape musikk på din DS.

– Wii selger veldig godt om dagen, globalt knuser vi både PS3 og Xbox.

– Fremover er det færre avsløringer som kom på E3 enn vi håpet på. Oppfølgeren til Wii Sports, Wii Sports Resort kommer, med Motion Plus for bedre følsomhet på kontrolleren.

– To andre titler som kommer er Animal Crossing med mikrofon og Wii Music – musikksimulator med 50-60 forskjellige instrumenter. Sega kommer med et voksenspill til neste år – Sim City lignende Mad World.

MORSOMST PÅ E3

Powered by Labrador CMS