NORSKE REURO MED SVENSK JERN på det tyske markedet

Reuro AS satser europeisk med sine Åviken vaffeljern. Nytt er deres jern for belgiske vafler.

Gjerdrum-selskapet var sammen med nettleserleverandøren Opera eneste norske utstiller på IFA-messen i Berlin.

– Da vi kjøpte Åviken i 2007 så vi et potensial også utenfor Norge, spesielt i Nord-Europa der vaffeljern er populært. Vi øker stadig her i Tyskland. Nederland, Belgia og Østerrike er på vei, og hit til IFA kommer det hele tiden nye kundegrupper som viser interesse for det vi gjør, sier innehaver Ole Bernhard Stake i Reuro AS.

Selv om de europeiske ambisjonene er store, skjer hele 90 prosent av Åviken-omsetningen i Norge og Sverige.

– Åviken er opprinnelig et svensk varemerke, produksjonen startet i Gnosjö for mange år siden. Etter at vi kjøpte selskapet har vi utviklet nye produkter, både med egne idéer og ved hjelp av samarbeidspartnere her i Tyskland – både på den tekniske siden og med design, sier Stake.

Spesielt gjelder dette den nye Diamond-serien, og jernene med modellnummer 907 og 908. Disse kommer i børstet og sort matt stål, og kan lagres på høykant. Sistnevnte er et krumkakejern, med mønster fra Stakes hjembygd Hallingdal.

Tantes jern

– Jeg lånte et kanskje hundre år gammelt jern fra en gammel tante og sendte det til Asia, slik at de fikk støpt ut hallingmønsteret på dette, sier Stake.

Det originale Åviklen-jernet hadde fire firkantede hjerter. Det er videreutviklet til det enkle jernet 904, og med et dobbeltjern for belgiske vafler med modellnummeret 909. Det koster 900 kroner.

– Vil vaffelnasjonen Norge ha belgiske vafler?

– Det gjenstår å se, men vi håper det. Jeg tror det kommer. Ute i Europa er etterspørselen stor. Vi har brukt en annen teknikk enn mange av konkurrentene, våre støpte og tykke aluminiumsplater skal gi en mye bedre stekeevne enn det rimeligste som finnes på markedet. Det er ofte det som er problemet med belgiske vafler, at de blir ujevnt stekt. Dette avsløres med flekkvise mørke og lyse partier på vaflene. Med vårt jern blir resultatet garantert jevnt og fint, og vi håper det blir populært, sier Stake.

– Når du lanserte det nye Åviken-jernet valgte du å legge inn fem hjerter og ikke de originale fire. Hvorfor?

Fem hjerter

– Vi solgte tidligere tyske jern fra ABC med fem hjerter og har benyttet de velkjente ABC-platene i vårt nye jern, sier Stake.

– Hvordan er konkurransen når det gjelder vaffeljern i Norge?

– Du kan si at Åviken lever sitt eget liv. Vi har tidligere solgt andre merker, men ser at vi har fått en sterk posisjon med Åviken. Dette er ikke bare prisbetinget, det går også på at produktene er av høy kvalitet og at forbrukerne er godt fornøyd med produktene.

– Hvor mange år skal et vaffeljern vare?

– Det var det, da? Vi leverer også disse jernene til kafeer og restauranter, der er levetiden kort. Det kommer selvsagt an på hvor mye du bruker jernet. For mange holder det hele livet. Vi ser også at mange kjøper et Åviken-jern fordi de hadde et slik hjemme.

– Hvor viktig er Åviken for Reuro AS?

– Det blir bare mer og mer viktig, det er dette merket vi satser på i fremtiden. Åvikener vårt eget varemerke, og vi legger stadig mer trykk på det. Det er derfor vi er her på IFA, for å profilere vårt eget merke.

– Er det aktuelt å bruke Åviken-merket på andre produkter?

– Nei. Det er totalt uinteressant å kjøpe blendere og slik fra Kina og sette Åviken-merket på dem. Det må være egne og autentiske produkter, sier Stake.

Reuro har også småelektriske produkter fra Clatronic, Ritterwerk og Melitta i sortimentet. Innen kjøkkenutstyr har de produkter fra Ensa og Kai. Reuro er tolv ansatte i Norge og Sverige.

Powered by Labrador CMS